Hackede vejskilte kan være trussel mod selvkørende biler

Der er mange ting der skal være på plads, inden de helt selvkørende biler slippes fri på offentlige veje. En simpel ting som hackede vejskilte er et stort problem.

Hackede vejskilte kan være trussel mod selvkørende biler

Selvkørende biler kan blive snydt til at stoppe eller svinge uden varsel, hvis de bliver udsat for et ”fantomobjekt” på en reklametavle eller andre digitale vejskilte og skærme, advarer forskere.

Se også: Nyheder om elbiler og bilteknologi

En demonstration udført af forskere ved Ben Gurion University i Israel har vist, at en hacket reklametavle, der viser et billede af et stopskilt i blot en brøkdel af et sekund, er nok til at aktivere de automatiske bremser i en selvkørende bil. De selvkørende systemer kan også snydes at et billede af en fodgænger foran bilen.

”Angriberen flasher blot et billede af noget på vejen eller sætter et par billedrammer ind på en digital reklametavle, så slår bilen bremserne i eller svinger måske, og det er farligt”, fortæller forsker Yisroel Mirsky til Wired, da forskerne første gang fortalte om problemet. ”Føreren opdager det ikke engang. Så ingen i bilen reagerer, og de kommer ikke til at kunne forstå hvorfor.”

Læs også: Ny Tesla-software gør bilen tæt på selvkørende

Falske vejskilte kan lave rav i trafikken

Forskerne skabte en situation, hvor angriberne lagde falske vejskilte på en reklametavle koblet til internettet ved at hacke den. Den teknik er tidligere blevet brugt af hackere. I 2017 var der en sag i Californien, hvor et vejskilt pludselig viste ”Trump has herpes.”

Fantomobjekterne, som forskerne lagde ind på tavlerne, snød en Tesla Model X med den nyeste version af Teslas Autopilot-software. DE brugte en McDonalds-reklame på en reklametavle i TV-format. Her lagde de et stopskilt ind i 0,43 sekunder, og det var nok.

Læs også: Elbilen er populær: Grønne biler ruller derudaf