Højere told på kinesiske elbiler udsættes

En højere told på import af kinesisk producerede elbiler udsættes til efter Europa-Parlamentsvalget. En foreløbig toldsats er undervejs.

Højere told på kinesiske elbiler udsættes

Europa-Kommissionen har angiveligt valgt at udskyde sin beslutning om højere told på kinesisk producerede elbiler til efter Europa-Parlamentsvalget den 9. juni, påstår en kilde med kendskab til sagen til Reuters.

Se også: Priser, leasingtilbud og prøvetur i nyeste elbiler

Ny toldsats forventes offentliggjort den 10. juni

Europa-Kommissionen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der skal indføres en højere told på import af kinesisk producerede elbiler. Dette sker blandt andet for at beskytte europæiske bilproducenter mod de kinesiske konkurrenter, der angiveligt nyder godt af statsstøtte, der gør det muligt for sætte kunstigt billigere priser på deres elbiler.

I USA indføres senere i år en toldsats på kinesiske elbiler på 100 procent, op fra 25 procent. Egentlig var det forventet, at Europa-Kommissionen ville være klar med en ny toldsats for import fra Kina til Europa, men det er altså ikke tilfældet. Angiveligt skulle de have besluttet, at de skal vente til efter Europa-Parlamentsvalget.

Ifølge Reuters kilde vil de nye toldsatser blive noget af en mavepuster for de kinesiske producenter, der er til stede i Europa eller er på vej. Vi ved endnu ikke hvad toldsatsen lander på, men mon ikke det bliver i stil med den kommende toldsats i USA.

Undersøgelsen, som officielt blev indledt den 4. oktober, kan vare op til 13 måneder. Kommissionen forventes at indføre midlertidig toldsats ni måneder efter undersøgelsens start. Det er den vi forventer bliver præsenteret den 10. juni.

Forsinkelsen har til formål at holde spørgsmålet ude af valgkampsfasen, sagde det tyske magasin Spiegel, som først rapporterede nyheden. Valget til Europa-Parlamentet finder sted den 6.-9. juni.

Kommissionen skulle have advaret tre kinesiske elbilproducenter om, at de ikke har leveret tilstrækkelige oplysninger til undersøgelsen, sagde to personer med kendskab til sagen til Reuters tidligere på måneden.

Se også: Priser og billeder på kommende elbiler i Danmark

Kinesiske bilmærker i Danmark advarer om prisstigninger

Kinesiske bilmærker i Danmark er allerede begyndt at forberede sig på den højere toldsats, der forventes at gøre deres elbiler dyrere.

Blandt andet oplyser elbilproducenten Xpeng, at den højere toldsats ikke vil ramme de kunder, der har bestilt ny elbil hos dem:

“XPENG Danmark kan bekræfte, at alle nuværende kunder samt kommende kunder, som har lagt en bestilling hos XPENG Danmark, vil blive holdt skadesfri for en eventuel prisstigning i forbindelse med den varslede toldstigning,” skriver Xpeng på Facebook.

Elbilproducenterne betaler i øjeblikket en toldsats på 10 procent på import til Europa, som kan blive forhøjet til 20 eller 25 procent. En elbil til 250.000 kroner kan altså blive hele 30.000 kroner dyrere.

Se også: Sammenlign elbiler i Danmark på pris og kvalitet

Vi anbefaler:
Bedste ladeløsning til erhverv
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Her er de absolut billigste elbiler på de danske veje