Hyundai arbejder på trådløs opladning af elbiler

I fremtiden kan du måske oplade din elektriske Hyundai trådløst, mens bilen kører på elektriske veje. Dermed kan man en skønne dag slippe for at stoppe op for at oplade bilen.

Hyundai arbejder på trådløs opladning af elbiler

Dynamisk trådløs opladning – det vil sige trådløs opladning af en elbil, mens den kører – kan være tæt på at blive en realitet.

Et nyt patent, som Hyundai har indsendt til det amerikanske patentkontor USPTO, viser, at det sydkoreanske bilmærke arbejder på en teknologi, der muliggør trådløs opladning af elbiler, mens de kører.

Patentet beskriver brugen af en specialdesignet opladningsplade, som monteres under bilen, til at trække strøm fra elektromagnetiske spoler, der er monteret under vejoverfladen.

Se også: Sammenlign elbilers ladehastighed

Tilpasser automatisk opladningspladens højde

Ud over det er dyrt at implementere, er en af udfordringerne ved teknologien, at der skal sikres en perfekt glat vejoverflade fri for huller for at sikre den korrekte afstand mellem den trådløse strømmodtager på bilen og de spoler, der er installeret under vejen.

Netop det problem skulle Hyundais patent dog løse. Hyundais løsning inkluderer en ”højdejusterbar induktiv strømoverførselskobling”, der kan hæve og sænke sig selv under kørslen for at sikre en perfekt afstand mellem bil og vejens overflade. Det betyder, at opladningen er fri for afbrydelser under kørslen.

En anden del af patentet beskriver anvendelsen af højopløselig kamerateknologi til at aflæse vejoverfladen forude og foretage små konstante justeringer af den trådløse opladningsplade under bilen for at sikre den optimale afstand.

Se også: Test og anmeldelser af elbilers opladning og rækkevidde

Et skridt nærmere virkelighed

Der er talrige projekter i gang rundt om i verden, der forsøger at gøre trådløs opladning af elbiler – både stationær og dynamisk – til en gangbar teknologi.

Der er dog stadig langt til fremtidsvisionen om elbiler, der konstant oplades, mens de kører landet rundt – noget der fuldstændig vil fjerne behovet for at stoppe op undervejs for at oplade elbilen.

Hyundais løsning vil ikke just løse alle de mange udfordringer, der stadig er ved teknologien, såsom omkostninger, varmestyring, vedligeholdelse og massivt eftersyn af infrastrukturen. Patentet viser dog et bud på, hvad vi måske kan opleve i fremtiden.

Det, som dog for alvor gør trådløs opladning af elbiler til et realistisk scenarie frem for en utopisk drøm, er, at teknologien er ved at blive standardiseret, på samme måde som kablet opladning er standardiseret.

Vi anbefaler:
Disse elbiler er Bedst i Test
Kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026
Her er de billigste elbiler i Danmark