Prisstigninger på vej til de mest populære elbiler

Kommende afgiftsstigninger på elbiler vækker bekymring. Flere af de mest populære elbiler står overfor mærkbare afgiftsstigninger.

Prisstigninger på vej til de mest populære elbiler

Det kan i fremtiden blive dyrere at anskaffe sig en grøn bil. Der er nemlig mærkbare afgiftsstigninger på vej til nogle af de mest solgte elbiler, viser en ny analyse fra bilbranchen i Dansk Industri (DI).

Se også: Guide til billigste ladeboks for elbiler

Elbilerne bliver 30.000 kroner dyrere

Der er godt gang i salget af de helt elektriske biler, hvor der i første halvår af 2023 er solgt 26.166 elbiler. Det er en stigning på 115,3 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Samlet set stod elbilerne for 31 procent af alle indregistrerede biler i perioden. Elbilerne udgør nu mere end 5 procent af den samlede bilbestand i Danmark.

De batteridrevne biler bliver kun mere populære, ser det ud til. Men der kan blive skruet ned for strømmen i fremtiden, hvis der ikke bliver grebet ind politisk, skriver Dansk Industri (DI) i en ny analyse.

Elbilerne står nemlig overfor kommende afgiftsstigninger, hvilket vil ramme flere af de mest populære modeller på markedet.

Ud af de tyve mest populære elbilmodeller i år, som repræsenterer cirka 80 procent af det samlede salg af elbiler, vil fire ud af fem af dem få mærkbare afgiftsstigninger. Samlet set betyder det, at de mest populære elbiler i gennemsnit vil få en afgiftsstigning på cirka 30.000 kroner fra 2026 i forhold til året før.

Kilde: Bilbranchen i DI på baggrund af tal fra bilstatistik.dk.

Se også: Kommende elbiler i Danmark

Afgiftstigninger på elbiler vækker bekymring

Selvom de nuværende elbiler er dyrere end benzin- og dieselbiler bliver de mere og mere populære. Bilkøbere er tydeligvis ikke bange for at bruge lidt ekstra på en elektrisk bil. Men på trods af det vækker kommende afgiftstigninger vækker alligevel bekymring.

Tre ud af fire af nybilforhandlere mener, at der fortsat fra 2026 vil være behov for at fastholde elbilernes lave afgiftsniveau, hvis de skal blive ved med at blive en større del af Danmarks bilbestand. Bekymringerne skyldes blandt andet et fortsat prisfølsomt elbilmarked samt internationale markedsdynamikker, fortæller analysen fra DI.

“Erfaringer fra Norge, Sverige og Tyskland viser, at markedet for elbiler er meget prisfølsomt, og 30.000 kroner per ny bil kan være helt afgørende for, om bilkøberne vælger en elbil,” siger Thomas Møller Sørensen , der er branchedirektør i Bilbranchen.

Der opfordres fra bilbranchen derfor til, at regeringen hurtigst muligt aflyser de kommende afgiftsstigninger på de grønne biler.

Se også: if har markedets bedste elbilforsikring