Tesla-strejke i Sverige fortsætter: Optrapning på vej

Elon Musk siger, at stormen har lagt sig, men det er de svenske arbejdere er ikke enige i. Strejken kører på og der overvejes optrapning.

Tesla-strejke i Sverige fortsætter: Optrapning på vej

Svensk strejke mod Tesla trækker ud. Den administrerende direktør for Tesla, Elon Musk, mener, at “stormen har lagt sig”. Den påstand er Tesla-medarbejderne dog langt fra enig i. Nu overvejes der hos fagforeningerne at optrappe konflikten.

Se også: Sammenlign priser, specifikationer og kvalitet på elbiler

Fagforening overvejer optrapning

Siden 2018 har den svenske fagforening IF Metall forsøgt at indgå en overenskomst med Tesla. Fagforeningen mener, at Tesla-medarbejderne får lavere løn og dårligere arbejdsvilkår end andre i branchen. Det har dog været forgæves.

Derfor eskalerede fagforeningen konflikten i oktober 2023 ved at tage initiativ til en strejke. Siden da har svenske mekanikere på Teslas svenske værksteder og servicefaciliteter nedlagt arbejdet og strejket – en strejke som nu snart har varet et halvt år.

Elon Musk påstår, at “tingene er i rimelig god form i Sverige.” Hvis man tager et kig på salget af Teslas elbiler i landet går det meget godt, men strejken kører dog stadig på. Tesla-direktøren selv mener, at “stormen har lagt sig på den front”, men det er de svenske medarbejdere ikke helt enige i.

Se også: Kommende elbiler i Danmark i 2023, 2024 og 2025

Jesper Pettersson, talsmand for fagforeningen IF Metall, som leder strejken mod Tesla, sagde til Reuters, at strejken “i høj grad er i gang.”

Han fortalte nyhedsbureauet, at fagforeningen overvejede at optrappe den forstyrrende aktion, som begyndte i slutningen af oktober 2023. Hvordan IF Metall vil forværre situationen for Tesla afslører fagforeningen dog ikke.

Pettersson sagde, at Tesla ønskede “at give indtryk af, at alt er, som det plejer for dem, men vi ved – og de ved – at det ikke er helt sandt.”

De svenske arbejdere ønsker at tvinge Tesla til at indgå en kollektiv overenskomst, som ville give arbejderne mulighed for at forhandle om ting som løn og arbejdsvilkår.

Musk langede offentligt ud efter de forstyrrende arbejdere i november og kaldte strejkerne “sindssyge”.

På trods af strejke sælger Tesla masser af elbiler i landet. Der er i januar 2024 solgt 4,5 flere Model Y og dobbelt så mange Model 3 som i samme måned i 2023.

Se også: Alle elbiler fra Tesla i Danmark

2024 kan blive svært for Tesla

Dog tyder det på, at 2024 kan blive et svært år for Tesla. Tesla solgt i 90.000 færre elbiler end forventet i 1. kvartal af 2024 – og den trend spås at fortsætte. Der går samtidig rygter om, at Telsa dropper planer om billig elbil til 200.000 kroner, der går under navnet Model 2.

Elon Musk ser de kinesiske elbilproducenter som de største konkurrenter. Han mener, at de vil være ustoppelige, hvis ikke der sættes ind.

“Helt ærligt tror jeg, at hvis der ikke etableres handelsbarrierer, vil de stort set nedbryde de fleste andre virksomheder i verden.”, har Elon Musk tidligere udtalt.

Tesla har netop løftet sløret for et ny variant af Model Y, men investorer skal kigge langt efter nye modeller fra Tesla, virker det til.

Se også: De bedste elbiler i Danmark lige nu

Vi anbefaler:
Ladeløsning med Zaptec ladeboks
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Her er de absolut billigste elbiler på de danske veje