Nokia sagsøger Oppo og OnePlus i Europa – salget er stoppet i Tyskland

Oppo og OnePlus har stoppet salget af telefoner i Tyskland, da de ikke har fornyet 4G-aftale med Nokia - salgsstop kan blive realitet i flere EU-lande.

Nokia sagsøger Oppo og OnePlus i Europa – salget er stoppet i Tyskland

Oppo og OnePlus har stoppet salget af deres telefoner i Tyskland og kan stå over for lignende problemer i andre EU-lande, efter Nokia har sagsøgt begge selskaber for patentbrud.

Oppo og OnePlus er nemlig blevet tvunget til at trække deres telefoner tilbage fra Tyskland efter at have tabt en appel mod en retssag om patentbrud fra Nokia.

4G-patent årsag til stridigheder

Patentstriden mellem Nokia og Oppo / OnePlus relaterer sig til 4G-teknologi og har stået på i flere år. I begyndelsen af juli afsagde distriktsdomstolen i Mannheim i Tyskland en kendelse til fordel for Nokia og beordrede de to parter til at indgå et forlig.

Hvis det ikke skete, ville der blive indført et salgsforbud og da det tilsyneladende ikke lykkedes at finde en løsning, indførte landsretten i München et salgsforbud mod Oppos og OnePlus’ smartphones i Tyskland fra den 5. august.

Patentstriden stammer fra en krydslicensaftale om 4G med Nokia, hvor den finske gigant kræver et ifølge Oppo og OnePlus urimeligt højt fornyelseslicensgebyr. Licensafgiften er oplyst til 2,5 euro per solgt enhed.

“Nokia kræver urimeligt højt gebyr”

I en officiel udtagelse forklarer OnePlus, at de overholder omhyggeligt love og regler på alle de markeder, hvor de opererer.

“Som et førende teknologimærke anerkender vi vigtigheden af intellektuel ejendomsret som drivkraft for innovation og lægger stor vægt på fair adgang til vigtige patenter. Nokias krav om et urimeligt højt gebyr er skadeligt for denne effekt. Vi arbejder aktivt sammen med de relevante parter for at løse den igangværende juridiske sag.”

Se også: Priser på telefoner

Licensaftale gælder telefoner solgt i hele verden

Oppo og OnePlus stejler særligt over, at de skal indgå en verdensomspændende licensaftale for at overholde de tyske love. De skal altså betale licensafgifter for smartphones, de sælger i hele verden, ikke kun i Tyskland.

Det kan med andre ord koste OnePlus og Oppo mange penge og spørgsmålet er, om det så er mere fordelagtigt for de to selskaber helt at forlade det tyske smartphone-marked.

Se også: Test af de bedste smartphones

Salgsforbud kan ramme i flere EU-lande

Nokias søgsmål mod Oppo og OnePlus kan også blive en realitet i lande som Frankrig, Finland, Sverige, Spanien, England og Holland i forbindelse. Det kan altså ende med et salgsforbud flere europæiske lande og så kan det betyde, at Oppo og OnePlus er nødt til at acceptere licensaftalen.

Oppo og OnePlus har fjernet alle omtaler af sine smartphones og tilhørende produktlister fra sine tyske websteder. OnePlus slår fast, at selv om salg og markedsføring af de relevante produkter er sat på standby, er selskabet fortsat engageret i det tyske marked og vil fortsætte sine aktiviteter.

“Påbuddet er kun begrænset til salg og markedsføring af visse produkter i Tyskland og ingen andre europæiske markeder er berørt”, understreger OnePlus.