Regeringens udspil: Tech-giganterne skal stilles til ansvar

Den danske regering vil have værktøjer til at nationalt at kunne gribe ind overfor tech-giganterne og modvirke monopoldannelse.

Regeringens udspil: Tech-giganterne skal stilles til ansvar

Danske virksomheder og den danske befolkning har været gode til at følge med i den digitale udvikling og vi handler i stigende grad online og bruger digitale tjenester. Med digitalisering, nye forretningsmodeller og nye teknologier ændrer konkurrencen sig på det danske og det internationale marked.

Med udviklingen følger også en række udfordringer, som vi skal være klædt på til at håndtere. Derfor skal vi have tilliden i højsædet i den digitale økonomi, og det sker kun, hvis ansvarligheden bliver en naturlig følgesvend i vores digitale løsninger og forretningsmodeller, lyder det i en ny rapport fra regeringen.

Regeringen vil stille hårdere krav til tech-giganterne

Tilliden lider nemlig et knæk, hvis ulovlige produkter og tjenester får lov til at florere på internettet, eller kunstig intelligens og algoritmer træffer væsentlige beslutninger, som vi ikke er i stand til at forklare. Den hastige digitale udvikling og fremvæksten af nye tech-giganter har betydet, at rammerne for, bl.a. fair konkurrenceforhold og forbrugersikkerhed online, har haft svært ved at følge med. Vi er nødt til at sikre, at det er vores samfund og værdier, der sætter rammerne – ikke tech-giganterne, lyder det fra regeringen.

Tech-giganternes indflydelse medfører nemlig sundhedspolitiske, juridiske, kulturelle, mediemæssige, demokratiske, arbejdsmarkedsmæssige, skattemæssige og konkurrence- og forbrugermæssige udfordringer. Udfordringerne er mange og forskelligartede og præget af dilemmaer. Løsningerne skal findes både nationalt, i EU og globalt.

Det har i dag fået regeringen til at komme med et udspil til, hvordan samfundet og vores værdier kan sætte disse rammer. Herunder kan du se nogle af de bud på, hvordan regeringen vil sætte ind overfor de store tech-giganter.

Se også: Bedste telefoner til videosamtaler

Styrket samarbejde med eksterne eksperter

Regeringen vil nedsætte en ekstern ekspertgruppe, som får til formål at understøtte regeringens arbejde med at håndtere de løbende problemstillinger, som er forbundet med tech-gigant-dagsordenen, herunder med et særligt fokus på tech-giganternes særlige forretningsmodel.

Konkret vil ekspertgruppen løbende skulle forholde sig til og vurdere problemstillinger, hvor tech-giganterne udfordrer vores samfund, kultur, økonomi, trivsel mv. i et både nationalt og internationalt perspektiv. Ekspertgruppen vil komme til at bestå af medlemmer med ekspertise og erfaring inden for en bred række områder, herunder bl.a. erhvervslivet, tech-giganternes særlige forretningsmodel.

Øget indsats på tværministerielt niveau

Regeringen vil også nedsætte en tværministeriel taskforce, der skal medvirke til at sikre, at regeringens politiske linje overfor tech-giganter udmøntes ved overordnet at håndtere både den interne, tværministerielle koordinering og dele af den eksterne interesseinddragelse.

Taskforcen vil bestå af medlemmer fra de relevante ministerier.

Se også: Mobilabonnementer til erhverv

Markedsberedskab overfor tech-giganterne

Den foreslåede regulering Digital Markets Act vil styrke konkurrencen og stille krav til de største platforme på europæisk plan. Forslaget giver imidlertid ikke flere værktøjer til at løse nationale udfordringer med konkurrencen, og det er uklart, om forordningen vil blive tilstrækkeligt fleksibel til at løse alle de nye udfordringer, tech-giganterne i hastigt tempo udsætter danske virksomheder og det danske samfund for.

Regeringen vil derfor etablere et big tech-beredskab og styrke Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens indsats overfor især digitale platforme. Som det første skridt vil regeringen igangsætte et arbejde med at indføre lovgivning om et nationalt markedsundersøgelsesværktøj, inspireret af de britiske og islandske erfaringer og af anbefalingerne fra de svenske konkurrencemyndigheder.

Værktøjet skal give Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mulighed for at gribe ind der, hvor konkurrenceproblemer er blevet identificeret og hvor de nuværende konkurrenceregler ikke er tilstrækkeligt effektive. Det skal også give mulighed for at gribe ind på markeder for at modvirke spirende monopoldannelse.

Se også: Nyheder om samfundet og tech