Telenor lancerer SMS-afløseren RCS i Danmark

Telenor har i flere år understøttet teknologien RCS for udvalgte testbrugere, men nu lancerer teleselskabet de nye chatfunktioner for alle kunder med en Android-telefon.

Telenor lancerer SMS-afløseren RCS i Danmark

SMS-teknologien er for manges vedkommende over en ganske kort årrække blevet erstattet for helt eller delvist af tredjepartsapps til at kommunikere over såsom Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram og Signal.

Men telebranchens brancheorganisation GSMA har i lige så mange år arbejdet på en efterfølger til den gamle SMS-standard, som giver de mange funktioner, som man kender fra andre tredjepartsapps. Efterfølgeren hedder RCS – Rich Communication Services – og er en slags SMS 2.0.

Telenor var meget tidligt ude med understøttelse af teknologien tilbage i februar 2017 – dog kun for udvalgte testbrugere. I dag er teleselskabet så klar med officiel understøttelse af den forbedrede teknologi til at sende tekstbeskeder – og på sigt – foretage videoopkald. Det oplyser Telenor i en pressemeddelelse.

Åbningen af RCS på Telenors netværk gælder dog kun for brugere af Android-telefoner, da Apple – endnu – ikke har udvist interesse i at være en del af RCS-samarbejdet, selv om der dog har været rygter om det modsatte.

Læs også: RCS understøtter snart krypterede beskeder

Hvad er RCS?

RCS fungerer for slutbrugeren grundlæggende på samme måde som SMS. På mange Android-telefoner er Googles SMS-app, Beskeder, præinstalleret og fungerer som standardapp til at håndtere tekstbeskeder. Netop denne app understøtter RCS, eller som Google kalder det, ”chatfunktioner”. Det samme gør Samsung, Huawei og LG’s medfølgende besked-app.

Fordi RCS er en protokol, der kører kører via dit teleselskab og anvender dit telefonnummer ligesom SMS, kræver det altså, at dit teleselskab understøtter teknologien, før du kan bruge RCS – og det er altså nu muligt for alle Telenor-kunder med en Android-enhed.

Læs også: Google viser nye funktioner med RCS, efterfølgeren til SMS

RCS giver smarte chatfunktioner

Så hvad kan du med RCS? Sandheden er, at RCS er relativt begrænset i sine funktioner og anvendeligheder på nuværende tidspunkt. Hvis både du og modtageren bruger et teleselskab og en Android-telefon med en besked-app, der understøtter RCS-standarden, kan man først og fremmest sende store filer, billeder og videoer, fordi RCS bruger dataforbindelsen eller Wi-Fi. Dette har SMS aldrig været velegnet til, fordi billeder og videoer bliver komprimeret meget voldsomt.

RCS lader dig også se, hvilke af dine afsendte beskeder modtageren har læst, og du kan se i realtid, når den anden person er i gang med at svare dig. RCS giver også mulighed for at lave gruppechats og navngive grupperne, men det er først, når virksomheder begynder at tage RCS til sig, at det bliver særlig smart.

Med RCS kan du nemlig modtage en interaktiv flybillet direkte i en besked uden at skulle downloade en app. Google har også tidligere demonstreret eksempler med Booking.com, som sender præsentable beskeder ud til kunder, som lige har booket et værelse, eller fastfoodkæden Subway, som kan sende særlige tilbud ud til kunder.

For at RCS for alvor vinder indpas kræver det dog, at de øvrige teleselskaber og Apple får implementeret RCS på samme måde som SMS, der virker på enhver telefon uanset producent og kundens teleselskab. I de foregående år er udrulningen af RCS sket med meget små og langsomme skridt, men måske kan dagens lancering hos Telenor få sat skub i de øvrige teleselskabers planer om at understøtte efterfølgeren til SMS.

Læs også: Apple overvejer at understøtte RCS-standarden

Temaet følges op

Alle gode fortællinger har sin fortsættelse. Daniel Søgaard Hald gik et skridt videre. 28/4/2020 gik vi videre med nyheden På trods af COVID-19 får Telenor flere mobilkunder – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for seneste nyt i sagen..