AI-hype viser det er svært at forudsige mulighederne med 6G

Den pludselige fremkomst af AI-bots som ChatGPT viser, hvor svært det bliver at forudsige, hvordan vi om nogle år kommer til at lukrere på 6G-teknologien.

AI-hype viser det er svært at forudsige mulighederne med 6G

Chatbots som ChatGPT blev ud af det blå megapopulære og viser, hvor svært det er at forudsige brugsscenarier for fremtidens tech – også 6G.

Den pludselige fremkomst af AI-systemer som ChatGPT og Bard viser vanskelighederne ved liste de muligheder, der er med 6G lyder det fra David Lister, senior R&D manager hos Vodafone Group.

Han skitserede fire brede kategorier, der forventes at forme den næste generation af mobiltelefonen.

Se også: De billigste 5G-abonnementer

Den teknologiske innovation er fænomenal

Lister, som også er medansvarlig for NGMN-alliancens arbejdsprogram for 6G, sagde, at operatørernes brancheorganisation i omkring et år har arbejdet på at opdele 6G-anvendelsestilfælde i fire segmenter efter drøftelser med omkring 40 forskellige organisationer.

Men på trods af det arbejde, der gøres for at planlægge 6G og designe nettet til at passe til de anvendelsestilfælde, der kan opstå i 2030’erne, pegede Lister på den seneste hype omkring store sprogmodeller inden for generativ AI som bevis på, at ingen kan “forudsige fremtiden”.

“Den teknologiske innovationstakt i vores branche er fænomenal”, sagde han. “Selv om vi talte om AI til en vis grad for et par år siden, var der ingen, der forudså de store sprogmodeller, der er opstået i de sidste par måneder”.

Han slår fast, at branchen ganske enkelt ikke kan vide, hvilken indvirkning det vil have på netværkene fremover.

Se også: Hvad kan man med AI?

Dette kan man med 6G

På trods af udfordringerne ved at forudsige anvendelsestilfælde så tidligt, fortsatte Lister med at skitsere fire “generiske” segmenter, som 6G kan fokusere på

Det drejer sig blandt andet om forbedret menneskelig kommunikation, hvor anvendelse af 6G til bruges til fordybende oplevelser og multimodal kommunikation, det vil sige hvor der tilføjes berørings- og sansefunktioner til stemme og billedbehandling.

6G fremme vil også forbedre maskinkommunikationen, hvilket øger brugen af robotter, droner og styrede køretøjer.

Der kommer flere muligheder inden for intelligent industri og digital sundhedspleje og endelig vil 6G også have stor indflydelse på mulighederne med netværken. Operatørerne kan se frem mod bedre energieffektivitet, udvidelse af dækningen og integration af AI i netværkene.

Se også: Hvordan bliver fremtidens netværk?