USA siges at ville hindre Huawei i at købe chips

Det store drama mellem USAs regering og Huawei vil ingen ende tage. Forleden handlede det om nye retslige anklager om pengeafpresning mod Huaweis CFO, og nu handler det om chips.

USA siges at ville hindre Huawei i at købe chips

Ifølge Reuters vil den amerikanske regering muligvis tvinge udenlandske chipproducenter, som TSMC, til at ansøge om amerikansk licens for at kunne handle med Huawei. Det vil i så fald gøre det muligt for USA at hindre levering af vigtige komponenter til Huaweis telefoner. Ingen af de indblandede parter har indtil videre kommenteret sagen direkte.

Læs også: Huawei får begrænset rolle i Storbritanniens 5G-netværk

Der skal måske søges om licens

Selvom ingen USA-baserede selskaber er blandet ind i leverandørkæden mellem chipproducenterne og Huawei, kan en ændring i regeringens politik, via den såkaldte ”Foreign Direct Product Rule”, indirekte lægge tilstrækkeligt pres på det hele, at det vil gå i stå.

Mange chip-fabrikker bruger udstyr, der kan ledes tilbage til amerikanske selskaber, og derfor vil de selskaber være nødt til at ansøge om licens, før de kan sælge produkter til Huawei, hvis USA ændrer på reglerne.

De udenlandske selskaber er naturligvis ikke tvunget til at følge USA’s ændringer, men de havner uden tvivl i en situation, hvor de risikerer selv at blive ramt af handelssanktioner og andre repressalier fra den amerikanske regerings side, hvis de ikke makker ret. Og det kan selskaber som TSMC formentlig ikke tillade sig.

Efter sigende skal de nye restriktioner allerede være udarbejdet, men det er uklart, om de bliver vedtaget. Et sådant træk fra amerikanske side kan desuden ses som amerikanske indblanding i andre landes erhvervsliv, hvilket kan give vrede, både blandt udenlandske selskaber og regeringer.

”Med det udarbejdede forslag vil den amerikanske regering tvinge udenlandske selskaber, der bruger amerikansk udstyr til chipproduktion til at ansøge om en amerikansk licens før leverance til Huawei – en voldsom udvidelse af eksportkontrol, der kan skabe vrede hos USA’s allierede verden over.”

Skriver Reuters.

Læs også: Huawei opruster med Google Maps alternativ

Det vil desuden være en situation, det vil være svært for Huawei at omgå. De kan ganske vist undlade at bruge amerikanske produkter, hvis de bliver forhindret i at handle med de største chipproducenter i verden, men produktionen af deres egne HiSilicon Kirin-chips, vil alligevel påvirket. I dag bliver de for eksempel produceret af TSMC.

Læs også: Amerikanske embedsmænd påstår, at Huawei har skjult adgang til mobilnetværk

Sagen er ikke slut

Vi følger op med den seneste udvikling i sagen. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. 12/2/2020 blev historien fulgt op med en artikel med temaet Amerikanske embedsmænd påstår, at Huawei har skjult adgang til mobilnetværk – Den videre historie om temaet finder du her. Se også seneste nyt om tematikken ved at trykke her..