USB Type-C er et krav i enheder solgt i EU fra 28. december 2024

Fra slutningen af 2024 skal rigtig mange tech-produkter solgt i EU have USB-C-oplader - der kommer også krav for understøttelse af lynopladning.

USB Type-C er et krav i enheder solgt i EU fra 28. december 2024

EU har udstedt sit nye ”Common Charger” direktiv i sin Official Journal. Det betyder, at vi endelig har den specifikke dato for, hvornår den træder i kraft med lovkrav om standard USB-C oplader.

Kravet vil også omfatte standard for lynopldning.

Se også: Telefoner med lang batteritid

Samme oplader til rigtig mange tech-produkter

Fra 28. december 2024 skal alle telefoner, tablets, kameraer, høretelefoner og earbuds, headset, håndholdt spilkonsol, transportable højtaler, e-bogslæser, tastatur, mus og transportable navigationsenhed solgt i EU have en USB Type-C port.

Hvis opladningen er over 15W, er det også et krav at inkorporere USB Power Delivery.

Se også: Telefoner med hurtig opladning

Rammer mest Apple. der kan gå all in på trådløs opladning

Dette kommer naturligvis til at påvirke Apple, som medierne har fortalt vidt og bredt om, siden loven blot var et forslag. Apple benytter som mange nok ved sin egen standard, lightning-stik i mange af sine enheder.

Men der er også andre producenter, der er nødt til at sikre sig USB-PD-kompatibilitet, hvis deres produkter lader med over 15W.

Direktivet dækker kun trådopladede enheder, så Apple kan ganske enkelt bestemme sig for helt at droppe et opladningsstik og kun køre trådløs opladning. Dermed bryder de ikke mod denne nye lov, og det er et træk, vi har hørt mange rygter om på det seneste.

Se også: Populære mobilabonnementer

Gælder også for laptops fra 2026

Fra 28. april 2026 gælder samme regel om USB Type-C port også for laptops.

Det næste skridt er, at medlemslandene i EU implementerer og informerer om den nye lovgivning, inden 28. december 2023, og foretager de administrative ændringer, der skal til for at efterleve direktivet.