Stream din filmsamling på farten

APP TIP: Er du tit på farten og har du en stor filmsamling, så kan du nu streame den til din iPhone, iPad og iPod.

Stream din filmsamling på farten

Air Video er navnet på en genial applikation, som du kan bruge til at streame hele din filmsamling over internettet eller lokalt over hjemmenetværket.

Kender du situationen? Du sidder i sommerhuset eller bussen langt hjemmefra og du skal lige have to timer til at gå. Du har 117 videofilm hjemme på din computer, men du har ikke lige fået taget dig sammen til at konvertere videofilmene om til en format, der kan afspilles på din iPad eller iPhone.

Ville det så ikke være smart, hvis du bare kunne streame dine film ligeså let, som du streamer film fra Netflix?

Air Video streamer “over-the-air”

Air video består af en server-applikation til din PC eller Mac og en klient applikation til din iPhone, iPad eller iPod. Der er desværre ingen Android eller Windows Phone version endnu.

Serverdelen, som installeres på ens hjemmecomputer, er gratis, mens klientdelen til ens iOS enhed findes i en gratis version og en betalingsversion.

I denne lille anmeldelse har vi benyttet betalings-applikationen til 19 kroner, og server-applikationen blev installeret på en Mac.

Du kan hente Air Video serveren til Windows eller Mac OS her.
Air Video kan findes i betalingsversionen her og den gratis version her.

Air video streaming
Man kan selv vælge, hvilke biblioter der streames fra.

Streamer det meste – både lokal og over internettet

Men hvad er det så helt nøjagtigt Air Video gør? Når først serverdelen er installeret på ens hjemmecomputer, så vælger man hvilke biblioteker, som ens film ligger i. Derefter sætter serveren sig selv op, og åbner de korrekte porte i ens router, så der kan streames på nettet.

Man skal sålede ikke sidde og fedte med IP-adresser, port-forwarding og andet teknisk, så kan sætte grå hår i hovedet på alle uden en datamatiker uddannelse.

Opsætningen på klientdelen er også legende let. Under punktet settings i serverdelen, finder man en unik pinkode. Denne pinkode skal indtastes i klientapplikationen på f.eks. ens iPhone, hvorefter resten foregår automatisk.

Og så er du klar til at streame din filmsamling over internettet – man vælger blot hvilken film man vil streame i klient-applikationen på ens iPhone, iPad eller iPod.

Uanset om man benytter sit Wi-Fi netværk eller 3G/4G netværk derhjemme, hos naboen, på arbejde eller i skolen, så kan du nu se film på diniPhone, iPad eller iPod.

Man skal blot huske på, at man kun kan streame film, så længe ens computer er tændt derhjemme og forbundet til internettet.

Det er muligt at tilføje flere servere i klient-applikationen, så man tilgå film på flere hjemmecomputere. På den måde kan man f.eks. streame indholdet fra en kammerats hjemmecomputer og “låne” film af hinanden.

BEMÆRK VENLIGST: Hvis man streamer indhold over internettet til andre end beboere i ens egen husstand, så bryder man muligvis den danske lovgivning på området.

Air video streaming
Bitraten på streamingen kan indstillet og konverteringen foregår automatisk.

Avancerede indstilingsmuligheder

Selve server-applikationen kan bruges til at streame formaterne mp4, m4v, mov, avi, wmv, asf, mpg, mpeg, mkv, 3gp, dmf, divx og flv. Det er desværre ikke muligt at streame indholdet fra ISO filer og DRM kopisikrede filer, som f.eks. videofilm købt på iTunes store.

Selvom det meste af opsætningen er ukompliceretet, så kommer vi ikke udenom opsætningen af streaming-kvaliteten. Standardindstillingerne giver nemlig ikke noget særlig godt resultat.

Man kan i klient-applikationen indstille billedkvaliteten, når man vil starte streamingen af en film. I stedet for at trykke på play-knappen, så kan man vælge punktet “conversion Settings” og “Global Conversion Settings”.

Dernæst kan man under “allowed Bitrates” indstille hvor meget båndbredde, der skal streames med. Man kan vælge forskellige bitrates afhængig af om streamingen foregår over et lokalt Wi-Fi netværk, over et Wi-Fi netværk uden for ens hjem og hvis streamingen foregår over 3G (mobiltnetværk).

Som udgangspunkt bliver ens film kun streamet i 384 kbit/s, når man streamer over et mobiltnetværk, hvilket desværre ikke giver optimal lyd- og billedkvalitet.  Det kan anbefales at sætte bitraten op til 768 eller 1024 kbit/s, hvilket giver en acceptabel lyd- og billedkvalitet.

Server-applikationen streamer over mobilnetværk ved hjælp af Apples Live HTTP streaming. Det betyder, at stramingen automatisk kan tilpasses den tilgængelig båndbredde. For at det skal fungere optimalt, så skal man vælge 2-3 forskellige bitrates, og så foregår streamingen automtisk i den kvalitet, som sikre en stabil afspilning.

Det er f.eks. smart, hvis man sidder i en bus eller et tog, hvor ens forbindelse til mobilnetværket kan variere. Vi foreslår, at man indstiller streamingen til 256, 512 og 1024 Kbit/s for optimal kvalitet.

Læs mere om Air Video på produktet hjemmeside.

Mere om fortællingen

Siden vi publicerede denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. 24/4/2013 havde redaktionen fokus på en ny vinkel på temaet Apple: Først ny iPhone til efteråretKlik her for at åbne artiklen.. Tjek også seneste nyt om emnet her..