1 milliard unge mennesker har risiko for høretab og tinnitus

1 milliard unge mellem 12-34 risikerer høreskader og tinnitus, fordi de lytter til musik ved lydstyrke som bulldozere og motorsave.

1 milliard unge mennesker har risiko for høretab og tinnitus

Over en milliard mennesker har risiko for høretab, fordi de lytter til musik, film og serier ved alt for høj volumen. Sådan lyder det i en undersøgelse, der blev offentliggjort for nylig i tidsskriftet BMJ Global Health.

Lauren Dillard, der er konsulent for Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og postdoc ved Medical University of South Carolina forklarer, at op mod 1,35 milliarder personer i alderen 12-34 år på verdensplan sandsynligvis deltager det, de kalder for ”usikre lyttepraksisser” med risiko for høretab.

Undersøgelsen tager udgangspunkt i 33 videnskabelige artikler fra 20 lande med over 19.000 deltagere om usikker lyttepraksis, der blev offentliggjort mellem 2000 og 2021.

Se også: Headset der mindsker risiko for høreskader og tinnitus

Høj musiklytning på mobiltelefoner skader hørelsen

Usikre praksisser beskrives blandt andet i forhold til brugen af hovedtelefoner samt tilstedeværelse ved koncerter og i barer og klubber.

Når de sensoriske celler og strukturer i øret i for lang tid bliver udsat for lyd ved for høj lydstyrke, så bliver trætte og hvis det fortsætter for længe, kan de blive permanent beskadiget. Det kan resultere i høretab, tinnitus eller begge dele.

Det fremgår af undersøgelsen, at man smartphone-brugere ofte lydstyrker på helt op til 105 decibel, og stederne ligger ofte mellem 104 og 112 decibel.

Se også: Bedste trådløse headset

Lytter ved lydstyrke som kædesave

Det svarer til en lydstyrke, som stod vi ved siden af en bulldozer og kædesav og er langt højere støjniveau end den, motorplæneklippere afgiver ifølge hoereforeningen.dk..

Lytter man til musik på over 100 dB, så må man kun lytte i 15 minutter om dagen, lyder anbefalingen.

Se også: Telefoner der er bedst til musik

Følg telefonens advarsel og brug headset der reducerer baggrundsstøj

Flere telefoner kan advare mod lytning ved for høj lydstyrke og det anbefales, at man lytter til telefonens advarsel.

Samtidig anbefales det også, at man bruger hovedtelefoner, der reducerer baggrundsstøj. De kan nemlig hjælpe til med at holde lydstyrken på lavere niveauer, da man så ikke behøver at overdøve støjen omkring dig.