Test: Sony Xperia Ear Duo – Mere assistent end musik

Anmeldelse: Sony Xperia Ear Duo forsøger at assistere dig i din hverdag, men forstår ikke engang simple kommandoer.

Test: Sony Xperia Ear Duo – Mere assistent end musik

Sony har lavet deres eget lille intelligente headset, Sony Xperia Ear Duo, med Sonys egen assistent. Headsettet skulle også kunne arbejde sammen med Google Assistant eller iOS’ Siri.

Læs også: Test: Jabra Elite Active 65t – Frihed uden ledninger

Headsettet, som de kalder et “wireless open-ear stereo headset”, lukker heller ikke tæt ved dine øregange, for at du altid kan være opmærksom på dine omgivelser, hvad enten du færdes i trafikken eller bare gerne vil høre fuglene i parken.

Vi har fået Sony Xperia Ear Duo til test og her er vores dom.

Første indtryk.

Når man åbner æsken finder man den obligatoriske guick-start guide, en rund ladestation som indeholder begge ørestykker, en pakke med udskiftelige ørepropper i forskellige størrelser og et USB-C kabel til opladning. USB-C lover altid godt, når det kommer til hurtig opladning, så her kom mine forventninger lidt op. Ladestationen er ret lige til, der er en USB-C indgang og to lys der indikerer hvor vidt de to ørestykker er opladet. Selve ørestykkerne ligner høreapparater som er udstyret med touchpaneler.

Første skridt er at få parret headsettet med sin telefon. Det kræver at man henter Xperia Ear Duo appen og en masse tålmodighed. Det kan også gøres på enheder, hvor appen ikke er tilgængelig, her mister man dog kernefunktionen i Sonys assistent. Det tog mig noget tid at få det hele tilsluttet og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke aner hvordan jeg gjorde. Der er en del instruktioner som slet ikke virker, hverken første, anden eller tredje gang, men pludselig var jeg koblet op og klar til at tage Sony Xperia Ear Duo i brug.

Fordele:

  • Ingen

Ulemper:

  • Dårlig pasform
  • Svær at tilslutte
  • Forstår ikke dansk
  • Dårlig lyd
  • Assistenten virker til at være fyldt med børnesygdomme
  • Alt for høj pris

Svære at få på og irriterende at bære.

Sony Xperia Ear Duo sidder som et omvendt høreapparat, det vil sige at bøjlen skal under øreflippen. Det er faktisk ret svært, og tager lidt tid, at få dem til at sidde nogenlunde. Når det endelig lykkes, så er de ret generende at have på. De er ikke tunge, men sidder slet ikke tæt, så man har følelsen af kløe, både inde i øret og bag øret. Jeg har svært ved at forestille mig, at man kan holde dem ud en hel arbejdsdag. Det eneste positive ved designet er, at de er 100 procent trådløse, så der er ikke ledning mellem de to ørestykker.

Læs også: Jabra Elite 65e – God lyd med aktiv støjdæmpning [TEST]

Henvender sig til forretningsmanden fremfor musikentusiasten.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg nyder at anmelde hovedtelefoner som kan få Queens Don’t Stop Me Now til at kærtegne mine øregange. Det kan Sony Xperia Ear Duo ikke. Lyden er dårlig, rigtig dårlig. Man får bedre lyd for 50 kroner, på et thailandsk kræmmermarked. Men det er heller ikke det Sony har udviklet dem til. Selvom pakken blandt andet siger “nyd musik mens du kan høre dine omgivelser”, så er Xperia Ear Duo mere en personlig assistent. Hovedtelefonerne læser dine beskeder og emails op lige så snart du modtager dem, du får besked om dit næste møde og du får små påmindelser i løbet af dagen, såsom husk at drikke vand. Ved indgående opkald kan du besvare med et simpelt nik, eller afvise ved at ryste på hovedet. Altsammen smarte funktioner til en travl arbejdsdag.

Sony Xperia Ear Duo
Sony Xperia ear Duo i al sin herlighed. Foto: Mobilsiden.dk

Virker de så til formålet?

Nej det gør de bestemt ikke, og det er der flere årsager til. For det første kan Xperia Ear Duo ikke noget som en hver moderne telefon ikke kan. For det andet er funktionerne i Sonys egen assistent dårligere. For eksempel overlapper oplæsning af afsender med oplæsning af besked. Af den grund lyder starten af en hver SMS, eller e-mail, som to mennesker der taler i munden på hinanden. Derudover fungerer assistenten kun på engelsk, hvilket gør produktet overflødigt på det danske marked. Sony siger dog at Xperia Ear Duo kan samarbejde med Siri, som kan dansk, hvilket måske kan afhjælpe nogle problemer hos iOS-brugere. Jeg har selv testet på en android-enhed, hvilket ikke var nogen succes. Det var ikke muligt at bede Sony Xperia Ear Duo om en specifik information, som vejrudsigten eller en kommende aftale. Til det formål måtte jeg bruge Google Assistant på min telefon. Headsettet kom kun med informationer om klokkeslæt og indgående besker, hvilke var uforståelige på både dansk og engelsk.

Den hårde dom.

Sony har ramt usandsynligt langt ved siden af med Xperia Ear Duo. Hovedtelefonerne klarer slet ikke opgaven.

Selv hvis man ser igennem fingre med den dårlige lyd, så fungerer headsettet ikke til formålet. En assistent skal gøre din hverdag lettere, ikke sværere. Og Sony Xperia Ear Duo gør unægteligt din hverdag sværere. Måske havde headsettet fungeret, hvis Sony havde lagt kræfter i at lære assistenten dansk, men selv her har jeg min tvivl. Du skal stadigvæk have din telefon mellem hænderne for at udføre de mest basale opgaver, så der er faktisk ingen grund til at rende rundt med de generende ørestykker.
Og med en pris på intet mindre end 2.099 kroner, kan jeg slet ikke retfærdiggøre mere end en enkelt stjerne. Sony Xperia Ear Duo dumper med et brag.

Ear Due 1 stjerne
Foto: Mobilsiden.dk

Mere om fortællingen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på tematikken. mobilsiden har bragt sagen videre. 15/8/2018 fulgte redaktionen op med sagen; Analytiker: Apple lancerer AR-briller i 2020 – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Se også de seneste nyheder om emnet her.