JBL Flip 4 – En oplagt rejsefælle [TEST]

JBL forfiner sin flip familie yderligere med Flip 4 - resultatet overbeviser, men prisen begynder at være i overkanten.

JBL Flip 4 – En oplagt rejsefælle [TEST]

Markedet for små bærbare bluetooth højtalere er ikke blevet mindre i takt med, at smartphonen vinder frem og jack-stikket så småt forsvinder.

JBL var blandt de første etablerede lydproducenter til at diske op med bærbare løsninger med indbygget batteri med blandt andet Flip-serien tilbage i 2010.

På syv år er originalen forædlet tre gange, så den nu, i Flip 4, er både mere intelligent, hårdfør og velspillende end nogensinde.

JBL Flip 4 er tilgengælig i et udvalg af farver

Specifikationer JBL Flip 4

Mål: 69 x 175 mm
Vægt: 515 gram
Lyd: 2x 40mm full range drivere + passive subs, 70-20.000 Hz frekvensrespons.
Effekt: 2 x 8W
Batteri: 3.000 mAh, 12 timers spilletid
Tilslutning: Bluetooth 4.2, A2DP v.1,3, JBL Connect
Øvrigt: IPx7 vandtæt. Fås i sort, rød, turkis, grå, blå, gul og blågrøn.
Pris: vejledende 1.199 kr.

JBL Flip 4
JBL Flip 4 (venstre) er større end sin forgænger (højre). Foto: Mobilsiden.dk

Har du været i nærheden af forgængeren, JBL Flip 3, kan du let forledes til at tro at det er den samme højtaler med et nyt navneskilt klasket på.

Men det er slet ikke tilfældet.

Flip 4 arver godt nok finishen i gummi og tekstil, men lighederne stopper også der. Flip 4 er en halv cm større på hvert led, den vejer nu 50 gram mere og nu er den vandtæt ned til en meter i en halv time.

Grundformen er den samme dåsecola-form, men et større hak bagpå gør, at den ikke triller så let som før. En subtil, men praktisk detalje er, at basrefleksen nu er bedre skærmet mod stød og knubs. Flip 4 vil givetvis holde til mere end sin forgænger.

JBL Flip 4
JBL Flip 4 har bedre, mere tydelige knapper end før. Foto: Mobilsiden.dk

Bedre betjening

Flip 4 fylder lidt mere, men er samtidig blevet mere ergonomisk at betjene. Knapperne er nu lettere at sklene fra hinanden, står mere tydeligt frem og klikker bedre end før.

Selve micro-USB og jack-stik er fortsat gemt af vejen bag en vandtæt låge, men denne er nu langt lettere at få fat i, hvilket igen øger anvendeligheden i hverdagen.

Eneste mindre savn er en bærepose eller etui til højtaleren. Her må du nøjes med den medfølgende strop.

JBL Flip 4
JBL Flip 4. Foto: Mobilsiden.dk

Mere power

Flip 4 har ikke kun fået det ydre overhalet, der er også sket en del i maskinrummet hvor lyden genereres. Forstærkerne yder nu det dobbelte end før: 2 x 8 watt, mens redesignede enheder gør, at frekvensresponsen stikker 15Hz dybere ned til 70 Hz. Det er godt for de dybe beats.

Selve bluetooth opkoblingen er der ikke pillet ved. Opsætning fungerer på samme vis som hos forgængeren – dvs. via indstillingsmenuen. Her er ingen NFC-chip til at speede den proces op.

Du kan også ty til JBL’s egen Connect app. Det giver muligheder, for som før giver den dig mulighed for at lade din Flip højtaler virke i samspil med andre JBL højtalere. Har en af dine venner sin egen Flip 4 med, kan de altså sættes op i tandem til at spille stereolyd.

App’en er yderst enkel, endda lidt for enkel: en mulighed for at fintune basen og diskanten efter smag ville være velkommen.

Flip 4 fungerer også som headset med indbyggede mikrofoner. Som hos forgængeren fungerer det udmærket uden dog at skille sig ud til formålet.

JBL Flip 4
JBL Flip 4 lyder større end den er. Foto: Mobilsiden.dk

Lyden holder

Dengang Flip 3 besøgte mobilsiden.dks testbænk, var der generel forbløffelse over det lydtryk som det relativt klejne kabinet kunne diske op med.

Med Flip 4’s nyfundne forstærkerkræfter (på papiret), forventer jeg derfor et endnu vildere drøn – men det udeblev faktisk. Flip 4 spiller ikke højere end Flip 3.

Lydmæssigt er Flip 4 dog klart en klasse over sin forgænger, udviklingen er dog at finde i det øvre register hvor der synes at være langt bedre styr på mellemtoner og diskanter. Det er ikke Hi-Fi lyd, men det er bestemt et skridt i den retning.

Basen er stadig en mangelvare, men der nu grænser for, hvad der kan forventes ud af en højtaler på størrelse med en coladåse.

En god Flip 3 feature 4’eren arver, er det 3.000 mAh store batteri. Det er mere end gennemsnittet og resulterer skam også i en ditto driftstid. JBL lover 12 timer her, noget som den rutinemæssigt leverer, hvis ellers lydtrykket justeres til kontorniveau.

JBL Flip 4
JBL Flip 4 er på mange måder den perfekte rejsemakker – prisen er dog i overkanten. Foto: Mobilsiden.dk

Urealistisk pris

Med Flip 4 har JBL taget en glimrende bærbar højtaler og forbedret den på samtlige tænkelige punkter.

Man får lyst til at tage armen op, men den nye prissætning giver lige grund til at holde igen. To hundrede kroner ekstra lyder ikke så voldsomt igen, men konkurrencen i feltet er så hård, at 20 procent overpris hurtigt kan få en til at se sig om efter alternativer.

Læs også:  JBL Flip 3 – stærk lyd i stærkt design [TEST]

Det bliver derfor til fem ud af seks stjerner for JBL Flip 4.

Fordele:

  • Vandtæt og holdbar konstruktion
  • Spiller højt og længe
  • Kan sluttes med andre højtalere
  • Lyder bedre end forgængeren

Ulemper:

  • Let benet bas
  • Højere pris