Apple iPhone 6: Den gyldne middelvej [TEST]

Anmeldelse: Apples mindre iPhone 6 er større og hurtigere, men den er, først og fremmest, kompromiser når de er bedst.

Apple iPhone 6: Den gyldne middelvej [TEST]

Da Apple-direktør Tim Cook fremviste iPhone 6 sidste måned var overraskelsen begrænset. Eventet var kulminationen på månedsvis af drypvist lækkede rygter, og allerede før eventet stod det klart, at Apple ville forsøge sig med større skærme i deres skelsættende smartphone.

Selvom iPhone 6 ser ud til at blive blandt Apples mest populære mobiler nogensinde, røg nyheden hurtigt i baggrunden, for Apple gjorde samtidig entré i nye og uprøvede græsgange: phablets og wearables.

Apple har ellers længe tøvet med at bringe storskærme til markedet, fordi hedengangne Steve Jobs ikke så værdien i stormobiler. Men tiderne ændrer sig, og tiden er moden til en større iPhone, men altså kun hvis den kan matche Apples forventninger til brugeroplevelse og finish. For Apple handler det ikke om at være først, men at være bedst.

Læs også: Apple iPhone 6 Plus: Større end nogensinde – del 1 [TEST]

Ved lanceringen bedyrede Tim Cook da også, at Apples tilbageholdenhed på display-fronten, skyldes at hidtil kunne stormobiler ikke være både tynde nok og samtidig lette nok. Det er de nu, samtidig er iOS 8 færdigbagt og vi kan derfor hilse en større iPhone 6 velkommen.

Skærmen på 4,7” befinder sig resolut imellem forgængeren iPhone 5/5s og storebror iPhone 6+. For mange Applefans eller iOS-nysgerrige er iPhone 6 guldlok-smartphonen i Apples portefølje: ikke for stort, ikke for lille, men lige tilpas.

Med skærmforøgelsen er iPhonens enegang blandt små, elegante topmobiler ovre. Nu plasker iPhone 6 direkte ned i pølen med Android-rivaler som for længst er vokset fra Apple. Spørgsmålet er derfor, kan Apple overbevise i et felt propfyldt med rivaler?

Læs også: Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST]

Specifikationer Apple iPhone 6:

Mål: 138x67x6,9mm, 129 gram
Display: 4,7” display, 1334×750 opløsning, 326 PPI
Kamera: 8 MP f/2.2 optik, 1,2 MP frontkamera. Full HD video 60 fps, 240 fps slow-motion
Ydelse: Apple A8 dual-core 1,4 GHz, PowerVR grafik, 1GB RAM
Lagerplads: 16/64/128GB
Software: iOS 8
Batteri: 1810 mAh
Netværk: 2G, 3G, 4G/LTE cat. 4, op til 150 mbps
Øvrigt: Touch-ID, Apple Pay, NFC, fås i sølv, guld eller space gray
Pris: 5.199 kr. for 16GB, 5.999 kr. for 64GB og 6.799 kr for 128GB

iPhone 6 lander i et felt domineret af dygtige rivaler, her Sony Xperia Z3 Compact (nederst) og Samsung Galaxy Alpha

Med iPhone 6 synes Apple at skrotte det fine, men sarte, i forgængerens design. I stedet peger seneste formgivning på en ensartning i Apples designsprog: iPods, iPads og iPhones bliver nu skræmmende ens.

Der er der nu intet i vejen i. Apple, glas og poleret aluminium er en lang kærlighedsroman, som forfines yderligere ved hvert kapitel, for til sidst at leve lykkeligt til deres dages ende.
iPhone 6 forener derfor buet glasfront, med et afrundet aluminiums-chassis. Mobilen er tynd, ekstrem tynd, og sammen med den lette vægt på 129 gram, giver det Apples nye darling et fjerlet præg.

Se også: iPhone 6 Plus – Alle vores billeder

Bagsiden er nu ikke udelukkende i metal. Nogle små-plastriller bryder det børstede metal – ikke helt stilrent, men antennerne skal have nogle åndehuller.

En anden, uforholdsvis voldsomt kritiseret detalje, er kameraets optik, som rager ud af metalhuset. Den stikker en brøkdel af en millimeter længere ud end hos 6 Plus og gør at iPhone 6 ikke hviler plant på en flade. Optikken er dog beskyttet af ekstremt stærkt safirglas og risikerer derfor ikke det store, udover flossede OCD-nerver – disse kan dog dulmes med et cover.

Alt i alt er iPhone 6 et sikkert, minimalistisk design, måske endda grænsende til det anonyme, men det glemmes hurtigt ved første greb, for kvaliteten er betryggende. Men hvor iPhone 5 nærmest var et smykke er iPhone 6 anderledes praktisk i udtrykket.

Apple iPhone 6

Knapper er nu aflange, perfekt placerede og afgiver sikre, resolutte ’klik’ ved aktivering. Apples Touch-ID home-knap er igen til stede, og stadig lige snedig. Dit fingeraftryk aflæses i selvsamme tryk som afsikrer låseskærmen. Du kan gemme flere fingre og tæer med Touch-ID, men desværre kan man ikke tildele specifikke funktioner til et aftryk.

Højtaleren i bunden er udmærket, men et mulehår under iPhone 6 Plus’ ditto. Vender du dig i stedet mod det medfølgende headset, er lyden bestemt bedre, men du skal investere i et high-end headset for at det bedste ud af den glimrende lydbehandling som iPhone 6 besidder.

Apple iPhone 6
Kommer du helt tæt på, kan du øjne de enkelte pixels.

En funklende skærm

Når skærmen blændes, op er anvendeligheden igen i hovedsædet. I stedet for at pakke flere milliarder pixels på skærmen, er Apple i stedet ude på at gøre skærmen anvendelig.
Med mål på 4,7 tommer forbliver den venlig overfor enhåndsbetjening, og skulle en ikon eller menu befinde sig lige uden for tommeltottens rækkevidde, kan et dobbeltprik på hjem-knappen bringe toppen ned.

Skærmens opløsning på 1334×750 pixels slår ingen rekorder, men forbliver det som Apple kalder ’retina’, skarp nok til at pixels smelter sammen og står knivskarpt ved almindelige betragtningsafstande. Presser du derimod skærmen op til næsen, vil du øjne at skærmen ikke er nær så sprød som hos rivalerne med fuld HD opløsning.

Skrues skærmen op til fuldt blus stråler displayet kraftigere end nogen anden, og bliver nem at tyde udendørs. Samtidig sikrer en høj kontrast og brede betragtningvinkler, at indhold synes at være limet på overfladen af glasset.

Filosofien med mindre, men bedre, genfindes i skærmens farvepalette. I stedet for vilde farver, satser Apple i stedet for på korrekt farvegengivelse. Skærmen er velkalibreret og tunet ind til sRGB-farvestandarden, hvilket gør at billeder og fotos ser ens ud på andre velkalibrerede skærme, som iPad Air eller Macbook Pro.

iPhone 6 er lige så hurtig som sin storebror iPhone 6 Plus

Mekanik uden sidestykke

Bag skærmen og det minimalistiske ydre gemmer iPhone 6 på bestialsk brummende mekanik.

Teknikbladet lyder ellers ikke synderligt overbevisende: en dual-core på 1,4 GHz og 1GB RAM. Ikke vildt ophidsende i forhold til mange af rivalernes quad-core og octa-core løsninger, som snurrer ved langt højere frekvenser.

Men processoren er Apples eget design, og indeholder en væsentlig forskellig arkitektur der læner sig op ad den man finder i laptops og PC’er. Chippen er døbt A8 og er til dato den hurtigste mobilsiden.dk har set i en mobil. Som i iPhone 6 Plus blæser den igennem alle tests, og sikrer sig topplaceringer i alle benchmarks.

Det betyder imidlertidigt ikke at alt flyver afsted på iPhone, Apple foretrækker bløde, linde animationer og det gennemsyrer oplevelsen, alt foregår i kontrolleret tempo.

Fyres der derimod op for tunge opgaver som 3D-spil, liver iPhone 6 op. Grafikken er imponerende for en smartphone, mens effekter og grafik afspilles i højeste kvalitetstrin.

Batterier i iPhones er traditionelt mindre i deres Android-rivaler, dels fordi skærmen var mindre, men også fordi Apple i høj grad formår at optimere iOS til deres eget hardware. Alligevel vækker iPhone 6 batteriet med sine 1810 mAh bekymring, da det kun er 16% større end i 5S. Mobilens største strømsluger, skærmen, er derimod 38% større.

Apple gør heldigvis frygten til skamme. iPhone 6 sipper mådeholdent til batteriet og formår at holde sig i live i halvanden dag ved almindeligt brug. En naturlig konsekvens ved mindre batteri er at den oplades tjept på under to timer.

Er udsigterne lange til næste ladestop, er der ingen strømsparefunktion, men du kan med stor fordel skrue ned for den lysstærke skærm, og presse en ekstra halv dags drift ud af iPhone 6.

Det lille batteri gør det også godt i spil, hvor selv tunge 3D-spil, som Real Racing 3 og XCOM, er 4½ time om at lænse batteriet for strøm.

Talekvaliteten i iPhone 6 overbeviser også. Med støjreducerende mikrofoner, en god dækning og endda understøttelse af tale over WiFi vil iPhone 6 brugere sjældent misse opkald.

Samme gode netværkstakter gør sig gældende på 3G og 4G fronten. iPhone 6 finder prompte frem til de hurtige 4G-frekvenser, selv i områder med tvivlsom dækning.

iOS i stort

Med ny iPhone følger også en ny iOS-version: iOS 8. I år introducerer Apple nu ikke nogle vilde visuelle ændringer. I stedet gemmer softwareopdateringen på mange features, som giver hele iPhone-oplevelsen et løft.

Første visuelle fremskridt er en direkte konsekvens af den større skærmareal: der er nu plads til en ekstra række ikoner. Fortrækker du skærmens opdeling i den mindre iPhone, kan du ty til zoom-funktionen og din iPhone forvandles til en forstørret iPhone 5.

For de allermindste hænder kan det større format gøre det svært at nå de fjerneste ikoner af og til. Det problem afhjælper Apple, ved at introducere ’reachability’, et let dobbelttap på hjem-knappen der bringer de øverste ikoner ned i tommelfinger højde.

iOS ligner sig selv når det zoomes ind

Snørrer apps, enheder og familier sammen

En af de største, men samtidigt mest diskrete ændringer i iOS 8 findes i ’continuity’ og ’extensions’. Hvor Apples applikationer som Fotos eller Safari tidligere kun talte med få udvalgte apps, lader Apple nu tredjeparter komme til med deres løsninger.

Eksempelvis kan tastaturet nu skiftes ud med konkurrerende løsninger fra Swiftkey eller Swype. Fotos kan udvides med tredjeparts redigeringsværktøjer og Safari kan benytte sig af funktioner fra andre apps som f.eks. 1Password eller Awesome Screenshot, som bringer nem og sikker lagring af adgangskoder, eller tager skærmdumps af hele hjemmesider.

Er familien godt forankret i Apples økosystem, medbringer iOS 8 stordriftsfordele. Købte applikationer, bøger, film og musik kan deles med familien og er nemmere for forældre at administrere. Der kan samtidig oprettes konti med begrænset adgang, så dyre app- eller in-app køb kan undgås.

Sundhed og mobilbetaling – det kommer

iPhone 6 integrerer omsider NFC, men du kan allerede nu glemme alt om at parre dine trådløse højtalere eller dit kamera via et simpelt bump. NFC-chippen er forbeholdt Apples mobilbetalingsløsning, Apple Pay.

Betaling med iPhonen bliver altså muligt, men først når funktionen rulles ud ved iOS 8.1 updaten. I første omgang bliver det kun amerikanerne, der får glæde af Apple Pay, men stemningen i den amerikanske detailhandel er overvejende positiv omkring den enkle løsning, der matcher dine kreditkort med iPhonen.

Løsningen er ligetil. Tag et billede af dine kreditkort og de både lagres, krypteres og matches med dit fingeraftryk. Funktionen er ikke uden begrænsninger, for udeladelsen af NFC-funktioner spænder ben for en bred betalingsløsning på tværs af platforme.

Apples Sundhed er ikke nogen trænings-app som Endomondo eller tracker-app som Moves. Apple Sundhed skal rettere ses som en virtuel logbog som opbevarer dine data fra dine sundheds, træning, kost eller helse-apps.

Fordelen er her, at dine data gemmes lokalt og kan deles app-og-app imellem. Sundhed samler også data fra iPhonens indbyggede sensorer, der måler skridt, antal bestegne etager og tilbagelagt distance.

Kameraet i iPhone 6 rager mere ud end i 6 Plus, men det er umagen værd, for billeder er i særklasse.

Altid knipseklar kamera

iPhone 6 besidder nu det Apple kalder ’Focus Pixels’. Nogle pixels på sensoren hvis eneste opgave er at sikre korrekt og hurtig fokusering. Og det virker. Uden at sætte tal på det, formår Apple at distancere samtlige konkurrenter fra Samsung, Nokia, LG og Sony når det kommer til stille skarpt.

Kameraet i iPhone 6 byder kun på 8 megapixel, et beskedent antal, når nu rivaller kan bryste sig af mere en dobbelt så mange pixels. Apple ræsonnement er ikke ulig den HTC anvende i deres kameraer. Her skal være færre, men bedre pixels.

De enkelte pixels suger 80% mere lys end de højopløste Android-rivaller – et træk der sikrer mindre støj i billeder, især når lys er en mangelvare.

Til sidst tillader de færre pixels at Apples A8-processor kan bearbejde de enkelte billedelementer med al dens motorkraft, og rette op på støj, flette både lange og korte eksponeringstider, sammenstykke panorama-fotos på over 40MP, men også tilføje HDR-effekter i real-tid.

De mange greb gør iPhone 6 til en fantastisk fotomaskine. Både indendørs og udendørs er billeder veleksponerede, farver er både naturlige og mættede.

iPhone 6 fotos er detaljerede med naturlige farver

Selv når billederne holdes op mod modstandernes højopløste kameraer bærer filosofien om kvalitet fremfor kvalitet frugt. Optikken er skarp hele vejen til kanterne, og distancerer eksempelvis Sonys Z3 med sine 20 megapixel stærke sensor.

I svagt lys er iPhone 6 reelt kun overhalet af sin storebror. Den besidder en optisk billedstabilisering som tillader fire gange længere eksponeringstider, hvilket giver mere lys at arbejde med, og dermed mindre støj i fotos – så længe motivet ikke rører på sig i et kvart sekund.

Enkel men brilliant software

Apples kamera-app er også uden sidestykke.

Apple skal bifaldes for at integrere funktioner som hører til avancerede kameraer og gøre dem uendeligt enkle i brug. Ændring af eksponering er ikke længere gemt væk i uendelige menuer, men kræver bare et glid op eller ned for at gøre billeder lysere eller mørkere.

Det samme gør sig gældende i videodelen hvor fokus følger ansigter og automatisk forstår at ændre fokus når motivet rører på sig.

Til sidst, kan video optages ved 240 billeder per sekund, hvilket giver 10x slow-motion. Funktionen sløver tiden til det halve end forgængeren, hvilket giver Matrix-lignende effekter og vækker liv i selv de efterårskedelige motiver.

iPhone 6 eller 6 Plus?

Det spørgsmål har et oplagt svar: vælg den største der passer dig bedst. Men vær beredt på lidt tilvænning med iPhone 6 Plus på grund af sit store korpus. Dertil skal tilføjes at den enhed du vælger vil præge dit smartphone-brug.

Se også: Nye billeder kommer helt tæt på den kommende iPad

Med 6 Plus vil du være mere tilbøjelig til at bruge den som lomme-computer, det større format indbyder til at skrive flere mails, glo mere Netflix eller spille flere spil end den mindre iPhone 6. Som telefon eller kamera er iPhone 6 derimod mere praktisk, hurtigere at betjene og kommer sjældent i vejen.

Ud over forskellene i brug, mål og vægt er iPhone 6 og 6 Plus nærmest identiske. Der er dog nogle subtile forskelle, der er værd at bemærke:

  • Skærmen: ud over størrelsen, er Plus en anelse skarpere (401 PPI mod 326 PPI). iPhone 6 er en anelse mere lysstærk
  • Driftstiden: 6 Plus lever 10-20% længere på en opladning, men er også betragteligt længere om at lade op. (2 timer vs. 3½ timer)
  • Kameraet: Den optiske stabilisering sikrer bedre billeder i nattetimerne. Under videooptagelser er iPhone 6’s digitale stabilisering ligeså god som den optiske.
  • Software: nogle applikationer får split-skærm på den større skærm. iOS 8 er dog nemmere at anvende med en hånd på den mindre iPhone 6.
  • Prisen: iPhone 6 er 800,- kroner billigere

Læs også: iPhone 6 eller 6 Plus – hvilken type er du?