Apple iPhone 6S Plus: Mere af det hele [TEST]

Anmeldelse: Stor og klodset, men hurtig og propfyldt med spændende teknologi - Apple iPhone 6S Plus kan det hele.

Apple iPhone 6S Plus: Mere af det hele [TEST]

Apple første færd inden for verdenen af megatelefoner, iPhone 6 Plus, blev et relativt hit. Telefonen kunne ikke fravriste popularitetstronen fra sin lillebror iPhone 6, men den overhalede hurtigt genrens hidtil mest solgte stormobil, Samsung Note 4.

Nu har Samsung i mellemtiden sadlet om, ved at tage et at deres bedste hit til dato, den nænsomt buede S6 Edge, og blæst den op i storformat med S6 Edge+.

Med fornyet konkurrence fra Android-lejren skal den nye stormobil fra Apple både overbevise på egne kvaliteter og samtidig retfærdiggøre en højere pris samt et tilsyneladende uændret design.

Læs også testen af Apple iPhone 6S – den fremtidssikrede iPhone [TEST]

Apple iPhone 6s Plus

Specifikationer Apple iPhone 6S Plus

Mål: 158 x 77,9 x 7,3 mm, 192 gram
Skærm: 5,5” Full HD, 401 PPI
Ydelse: Apple A9 Dual-core, 1,85 Ghz, 2GB RAM, PowerVR GT7600 grafik
Kamera: 12 MP, f/2,2 optik med OIS, 4K video, 240 fps HD-slowmotion, 5MP frontkamera
Software: iOS 9.0
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat 6.
Øvrigt: 3D-Touch
Farver: Sølv, guld, rosegold og space grey.
Pris: se bedste pris på mobilpriser.dk

Apple iPhone 6S Plus

Intet nyt under solen

Stiller du iPhone 6S Plus mod sin afløser uden S vil der ikke være meget nyt at spore, medmindre du drister dig til at vælge den nye ’rose-gold’ farve, som brillerer fremstår flot uden at virke alt for tøset.

Som med Apples forrige S-mobiler er det ikke det ydre der adskiller generationerne, men i stedet skal nyhederne findes i de indre kvaliteter.

Men det er kun en halv sandhed.

Apple skifter nemlig grundigt ud i materialer og teknologi, og det giver anledning til mange subtile forbedringer i forhold til sidste års stormobil.

Det starter allerede ved målene, som er nøjagtig 0,1mm større i hver dimension, og opleves især i vægten som nu øges med 20 gram. Hvis du synes at 6 Plus var en ordentlig mundfuld, skal der nu gabes over endnu mere og mobilen føles først rigtig sikker omfavnet, når den holdes med begge hænder.

Læs også: Samsung Galaxy S6 Edge+: Den bedste phablet du kan få [TEST]

Men den øgede vægt kommer med sine fordele: den opleves betragteligt stivere end sin forgængeren takket været en konstruktion med en stærkere aluminiumslegering. Samtidig er skærmen hærdet yderligere til hvad Apple selv påstår er det stærkeste mobilglas til dato.

Samme skindybe stilstand kan også nævnes om knapperne, som fortsat er gode, klikfaste og velplacerede, men den ene af dem, home-knappen med Touch-ID er nu væsentlig forbedret. Nu går der nemlig ikke mere end et halvt splitsekund før dit finegraftryk er noteret og at telefonen låses op.

Det hele går faktisk så hurtigt at man ikke når at se låseskærmen før man befinder sig på hjemmeskærmen.

Apple iPhone 6S Plus

En stærk, men følsom skærm

Og der er nu noget at værne om, for displayet er om mulig endnu mere lysstærk en nogensinde, faktisk den stærkeste på markedet i dag, mens farver igen er perfekt afstemte mellem det farverige og naturlige.

Opløsningen er fortsat i fuld HD, hvilket ikke matcher hyperskarpe telefoner som dem du vil finde i Samsungs og LG’s skarpeste mobilskærme, men som langt, langt hen af vejen vil være skarpt nok til de fleste.

Hovedattraktionen i 6S Plus skærmen er dog den nye 3D Touch-teknologi som gemmer sig i et lag lige under den touchfølsomme overflade.

Det er en videreudvikling af den Force Touch teknologi som Apple har introduceret i deres seneste Macbooks og Watch smart-uret, og som i iPhone 6S er det en lovende teknologi, som indtil er lidt begrænset i sin anvendelse.

Den reagerer ved et fast tryk og afgiver en kraftig dirren som er markant anderledes end den sædvanlige vibreren en smartphone normalt leverer. Samtidig kan 3D Touch-skærmen registrere hvor hårdt du faktisk trykker. Og det giver nye muligheder.

De manifesterer sig ved et særligt fast tryk på visse Apple apps som giver et smugkig på indhold inde i eksempelvis Safari eller mails som giver en smagsprøve på hvad et link eller en mail indeholder.

Nogle app-ikoner såsom Kort eller Kamera eller Facebook kan også 3D-touches hvilket giver en kvik adgang til funktioner i de enkelte programmer. Således kan du ved et fast tryk få vejvisning hjem, åbne slow-motion kameraet eller oprette et Facebook opslag.

Mankan mene at Apple kunne have opnået samme funktionalitet ved hjælp af ’long press’, men jeg kan allerede nu se muligheder i den sansende skærm. Jeg glæder mig eksempelvis til at se bilspil, hvor skærmen kan reagere præcist på hvor hårdt eller let jeg trykker på bremsen eller speederen.

Apple iPhone 6S Plus

Superb processor

Dykker du ned i maskinrummet, vil du finde samme på papiret beskedne mekanik som i iPhone 6s, altså en dual-core processor der tikker ved 1,85 GHz ledsaget af 2GB RAM. Det lyder ikke af meget når selv langt billigere telefoner mønstrer fire gange flere processorkerner.

Hos Apple er filosofien dog anderledes, her er de enkelte processorkerner optimeret til at levere langt flere udregninger per sekund, hvilket udmønter sig ydelse hvis lige ikke findes i mobiltelefoner.

iPhones 6s Plus topper dermed samtlige af de benchmarks du måtte måle den efter, hvilket resulterer i imponerende ydelse i hverdagen.

Applikationer åbnes og lukkes på ingen tid, hjemmesider er en formsag og alle spil afvikles flydende. Samtidig bidrager den fordoblede mængde af RAM til at apps sjældent sparkes til hjørne, når der multitaskes.

Alligevel vil iPhone 6s ikke nødvendigvis opleves som afsindig hurtig, men det bunder i Apples forkærlighed for flydende fremfor snappy overgange og scrollen. Det er en vanesag, og du vil derimod hurtigt glæde dig over sjældent at skulle vente på mobilen.

Læs også: iOS 9.1 ude: Stor opdatering til iPhone og iPad

Med større skærm og hurtigere processor vokser behover for et batteri der kan følge med. Her vælger Apple at benytte samme størrelse end i sidste års model, hvilket udmønter sig i en driftstid der er mindst lige så god som forgængeren: omkring to dages brug, med andre ord, eksemplarisk.

Jeg imponeres samtidig over Apples evne til at styre strømforbruget når mobilen er i vågeblus. Holder du igen med at benytte telefonen vil levetiden kunne tælles i dage frem for timer. iOS 9 byder samtidig på en strømsparemodus, men den er i bund og grund overflødig når nu 6s Plus præsterer så godt.

Det er en god ting, for det store batteri kræver tre lange timers opladning før den melder om en fyldt tank. Her savner jeg virkelig en form for kvikopladning: en halv times opladning tanker kun en sjettedel af batteriet op, sløvt i forhold til en Samsung S6 Edge + som leverer det tredobbelte.

Lang levetid og imponerende ydelse kræver dog et netværk der kan følge med, og her lader Apple til igen at have fintunet forgængeren, for selv i mobilsiden.dks ellers svært tilgængelige kælderstudie kunne den hægte sig på det hurtige 4G-netværk.

iOS 9 – subtil fremgang

Apple niende version af deres styresystem til iPhones og iPads ligner sig selv på iPhone 6s Plus. Den arver stort set samme look som iOS 8, og satser, muligvis ligesom 6S Plus på de indre kvaliteter til at overbevise forbrugeren.

Den arver blandt andet Apples ’reachability’, som ved et let dobbeltprik på hjemknappen hiver den øverste halvdel af skærmen ned inden for tommelfingerens aktionsradius. En praktisk detalje når nu telefonen er gigantisk.

Se også: Se om din iPhone, iPad og iPod får iOS 9-opdateringen

De største nyheder som er at finde i iOS 9 er dog understøttelsen af 3D Touch som beskrevet tidligere, samt i multitask-funktionerne som er forbeholdt iPads. Her ærgrer det mig lidt at Apple ikke har fundet nogen løsning til Plus’eren, den store skærm indbyder jo til at have mere indhold vist frem på en gang.

Søgefunktionen og Siri er nu blevet mere kompetente og er samtidig tildelt deres egen side, som hives frem ved at scrolle hele vejen til venstre eller ved et svirp nedad. Det er kvikt og det giver en hurtig adgang til de senest anvendte apps og kontakter – men på sin vis er det dobbeltkonfekt for et dobbeltklik på homeknappen hiver også de seneste anvendte apps.

Glimrende kamera, fantastisk video

Sidste år bød iPhone 6 Plus på mit bud på det bedste mobilkamera i 2014, og i år hælder jeg til igen at give iPhone 6S Plus samme hæder.

Apple har en særlig evne til at udvikle træfsikre mobilkameraer som både er kvikke, eksponerer og fokuserer korrekt og har en velafstemt hvidbalance. 6S Plus er ingen undtagelse. Samtidig er opløsningen hævet til 12 megapixel hvilket giver et ekstra skud skarphed.

Den nye stormobil er dog ikke nær som overlegen som den har været tidligere. Skeller du til Samsungs og LG’s bedste som S6 Edge + og G4, kan disse hive endnu bedre resultater hjem hvis der arbejdes med motivet og indstillingerne.

Er du udelukkende til auto-modus er Apple fortsat en tand foran, med dobbelt så mange dedikerede fokuspixels som sørger for effektivt at følge personer på dine fotos.

Apple introducerer samtidig hvad de kalder ’levende fotos’, hvor der optages omtrent halvanden sekunds video før og efter billeder knipses. Det hakker dog lidt og får dine fotos til at fylde det dobbelte, så jeg lever fint uden.

Det hakker derimod slet ikke når vi taler video på iPhone 6S Plus. Dels byder telefonen nu på effektiv slow-motion: 5x i full HD og 10x i HD opløsning, hvilket altid er en sjov feature at lege med. Og så kommer iPhonen omsider med 4K-video optagelse.

Er du til hjemmevideo og hurtige delevenlige klip af din hverdag vil standard-moden i Full HD givetvis være bedst. Filerne fylder en tredjedel og den optiske billedstabilisering er den bedste jeg har oplevet indtil videre.

Samtidig bydes der på et bredere synsfelt i forhold til forgængeren, og det giver et roligere billede med flere detaljer – især i lavt lys.

Er der en Steven Spielberg i dig, kan iPhone 6S levere imponerende 4K-resultater, så længe du sørger for at have nok med lys omkring dig.

Du får detaljerige videoer med høj dynamik, og i modsætning til andre mobiler er optiken stabiliseret under optagelser – et must for at få 4K-detaljer frem. Samtidig giver den rå motorkraft i 6S Plus overskud nok til at redigere og eksportere 4K-videoer uden kvaler. Noget som er uset i nogen anden telefon i dag.

Apple iPhone 6S Plus

iPhone 6S eller 6S Plus?

iPhone kommer igen i to størrelser, hviklet igen rejser tvivl om hvilken der er den rette for en. Merprisen er på 800 kroner, men den retfærdiggøres ved længere driftstid, bedre kamera og naturligvis den større skarpere skærm.

Når det er sagt er jeg fortsat ikke helt gode venner med det store format, du får et stort lærred ja, men den er fortsat både tungere og større end Android-telefoner med et større display.

Du skal derfor være på det rene med at iPhone 6S Plus vil kræve tohåndsbetjening af dig. Kan du leve med det, er den utvivlsomt den mest kapable blandt de to nye iPhones.

Se også: Analytiker: Apple lancerer 4″ iPhone i starten af 2016

Apple iPhone 6S Plus

En behagelig kæmpe

Apple iPhone 6S Plus er ligesom sin forgænger en venlig kæmpe, der bag et blødt ydre gemmer på noget af den bedste mekanik du kan finde i en mobiltelefon.

Med 3D-touch, mere hårdført ydre, et hidsigt maskineri og lang driftstid, får du en telefon der vil holde vejen nu, men også på den længere bane.

Se også: Nexus 6P: Google + Huawei – den perfekte synergi [TEST]

Så er der det med prisen, med en pris der starter ved voldsomme 6.699 kroner for at slutte helt op i stratosfæriske 8.499 kroner er den en udpræget dyr fornøjelse. Især når 16GB udgaven isoleret set har for lidt lagerplads til rigtigt at få det meste ud af den store skærm, 4K videoer og levende billeder.

iPhone 6S plus lander derfor på samme karakter som sidste år – fem stjerner ud af seks mulige.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk 

Fordele:

  • Fantastisk ydelse
  • Glimrende kamera og supervideo
  • Godt batteri
  • Mere hårdfør
  • 3D Touch har stort potentiale

Ulemper:

  • Stadig stor og klodset
  • Dyr – især for 16GB

Efterfølgende nyt om temaet

Fortællingen har egentlig ingen ende. Næste relevante historie kom her. mobilsiden har holdt fast i temaet. 2/11/2015 fulgte redaktionen op med sagen om Disse mobiler kommer i novemberKlik her for artiklen.. Få også seneste nyt om emnet ved at trykke her..