Microsoft Lumia 640 – Så meget mobil for under 1.300 kroner[TEST]

Anmeldelse: Microsoft Lumia 640 er endnu en prisvenlig Windows telefon med flotte specifikationer.

Microsoft Lumia 640 – Så meget mobil for under 1.300 kroner[TEST]

Microsofts største telefonnyhed på Mobile World Congress i Barcelona, var Lumia 640 og Lumia 640 XL. Nu spænder vi den mindste af modellerne, Lumia 640, hårdt i testbænken og ser hvad Microsoft har formået at presse ind i en telefon med et luftigt prismærke på 1.299 kroner.

Som titlerne antyder, er modellen med prædikatet XL pumpet en anelse op, med lidt større skærm, bedre kamera og en pris der vejledende ligger på 1.899 kroner. Storebror XL har vi endnu til gode at teste, og vi fokuserer i denne omgang på Microsoft Lumia 640.

Læs også: Microsoft Lumia 640 – klar til test

Vi tester om man virkelig kan få fem tommer skærm, kamera på otte megapixel, god batterilevetid og det hele pakket ned i en samlet enhed til en særdeles overkommelig pris.

Formen er velkendt men glat

Udformningen af Microsoft Lumia 640 er der ikke meget nyt over. Formen er velkendt med afrundede hjørner og en bagside der bliver smallere langs kanterne, så telefonen føles tyndere end de 8,8 mm den i virkeligheden er.

Bagsiden er aftagelig, så der er adgang til batteri, sim-kort og installation af ekstra hukommelse med Micro SD-kort. Selve bagcoveret fås i flere forskellige Lumia-nuancer som glossy cyan, orange og hvid eller en mat sort udgave.

Læs ogsåMicrosoft Lumia 640 og Lumia 640 XL: Knaldtilbud fra Microsoft [WEB-TV]

Jeg har det ikke særlig godt med varianterne i den glossy version, da de efter min mening hurtigt antager et fedtet og snusket udseende, som hvis min lille søn havde brugt dem til at spise yoghurt med. Alt for mange fedtede fingre ødelægger alt for hurtigt, det ellers velmente smarte udtryk.

Så skulle man tro at jeg var væsentligt mere begejstret for den matte sorte udgave, men desværre er overfladen stadig glat, så enheden ligger ikke stabilt og sikkert i hånden. Hvis jeg for eksempel lægger en Lumia 930 på en flad åben hånd og stille ryster hånden frem og tilbage, bliver topmodellen liggende i håndfladen – den klistrer sig nærmest til håndfladen. Det samme gør sig ikke gældende for Lumia 640, der lyn hurtigt rutcher ud af hånden.

Microsoft Lumia 640 skærm

Stor og behagelig skærm

Når man får præsenteret en budgettelefon med et prismærke på under 1.300 kroner, er skærmen et af de steder der oftest bliver sparet på. Det er på ingen måde tilfældet i Lumia 640, der overrasker særdeles positivt med en HD-skærm på fem tommer og en opløsning på 1280×720 pixel.

Pixeltætheden er på 294 ppi, og det gør telefonen til et behageligt sted at se video i høj opløsning og læse længere tekster, og vel at mærke uden at øjet eller hovedet bliver irriteret over dårlig opløsning, udvaskede farver eller ringe kontrastforhold. Det hele står knivskarpt og til prisen er det klasser over konkurrenterne.

Billeder der fortjener at blive vist frem

Jeg har tidligere ytret min irritation over budgettelefoner, der næsten per automatik har et kamera på fem megapixel, fordi det er laveste fællesnævner og ikke mindst billigt for producenterne. Microsoft har til min behagelige overraskelse valgt at pumpe kameraet op til otte megapixels, hvilket i langt højere grad gør det anvendeligt til andet end fremvisning på selve telefonen.

Billederne står flotte og skarpe, og specielt natoptagelser eller optagelser under ringe lysforhold har overrasket positivt.

Læs ogsåMicrosoft Lumia 640 og 640 XL præsenteret

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, da jeg et par gange har oplevet problemer med at ændre fokuspunkt manuelt ved at trykke på skærmen. Telefonen kan have svært ved at stille skarpt, og der skal en gang i mellem 2-3 forsøg til, før det skarpe skud kommer i kassen.

Microsoft Lumia 640

Jeg er stor fan af dedikerede kameraknapper, da det efter min mening giver nemmere adgang til hurtige skud og bedre føling når det helt rigtige foto skal indfanges.

På Lumia 640 er der ikke en dedikeret kameraknap, og det ærgrer mig at Microsoft ikke har formået at gøre for eksempel volumenknappen til kameraknap, da det efter min vurdering vil give brugeren mere værdi, end muligheden for at skrue op eller ned for lyden mens man tager billeder.

Fravalget af en dedikeret kameraknap er dog et udtryk for benhård prioritering, og et valg truffet af producenten for at bringe Lumia 640 ned under 1.300 kroner.

Læs ogsåLumia 640 – arbejdshest til ponypris

Selvom der er blevet sparet hist og her, er der alligevel blevet plads til en lille LED-flash, der ikke bidrager med det helt store i form af lys til mørke billeder, men er genial til at hjælpe korrekt fokusering på vej i mørke og dystre omgivelser.

Generelt er oplevelsen af kameraet dog overvejende positiv, og de billeder der ender med at blive gemt til senere er oftest af en kaliber, så de uden problemer kan fremkaldes på papir eller vises på en større skærm.

Første telefon der får Windows 10

Lumia 640 kører ud af boksen Windows Phone 8.1, men Ossi Koperla, General Manager, Microsoft Devices Skandinavien, siger til Mobilsiden.dk, at Lumia 640 bliver den første telefon fra Microsoft der vil modtage opdateringen til Windows 10.

Windows Phone 8.1 kræver ikke kæmpe processorkraft for at afvikle sig selv og installerede apps. Derfor er den anvendte Snapdragon 400 fire-kernede processor alt rigeligt til Lumia 640, der også hjælpes godt på vej af 1GB RAM.

Læs også: Min første uge med Windows 10 Technical Preview

Det altovervejende indtryk herfra er, at systemet glider problemfrit igennem tilværelsen, uden på nogen måde at bære præg af mangel på maskinkraft. Selv når tunge spil som Asphalt 8: Airborne spilles, er der overskud til at komme glidende gennem de forskellige baner.

Eneste lille kritikpunkt fra min side er navigationsknapperne i bunden af skærmen. Lumia 640 har såkaldte on-screen knapper, hvilket vil sige at knapperne vises nederst i selve skærmbilledet. Det betyder at knapperne forsvinder og kræver en ekstra fingerbevægelse at få dem frem igen. Det er dog en smagssag, da navigationslinjen kan låses fast, men det virker bare ikke så overbevisende som touchknapper under skærmen.

Næsten to dage på batteriet

Det er svært at være kritisk anmelder, når så mange ting går op i en højere enhed, og antallet af fejl og mangler er svær at få øje på. Jeg havde ellers forudset, at batteriet var et sted Microsoft havde valgt at spare, men tværtimod leverer det 2.500mAh store batteri levetid til langt over halvanden dag og i et enkelt tilfælde næsten to dage.

Med mit til tider voldsomme brug af smartphone, bringes de fleste telefoner i knæ sidst på dagen og kunstigt åndedræt er som regel en nødvendighed.

Til min store overraskelse gled Lumia 640 gennem dagen uden brug af oplader, og da jeg i ren provokation lod den ligge natten over uden tilsluttet lader, var der også strøm til middag den efterfølgende dag. Waooo, det imponerer når en billig model klarer sig så godt.

Det må du undvære og det får du ekstra

Det er sjældent man finder en mobil med så lille pris, der formår at indeholde så mange positive takter. Men hvad får jeg så ikke kan man med rette spørge sig selv?

En af de første ting der sprang i øjnene var den interne hukommelse på 8GB, der lynhurtigt fik bytes at gå på, da jeg i opstarten gendannede telefonen fra en Lumia 930 med meget større hukommelse.

Læs ogsåStor kamera sammenligning (Lumia 930 vs HTC One M9)

Ret hurtig blev hukommelsen fyldt og uden køb af et ekstra hukommelseskort er der ikke meget plads at gøre godt med. Du kan dog hjælpe dig selv godt på vej, ved at benytte Microsoft cloudlagring, OneDrive, til at gemme dine billeder og video.

Hvad der ellers mangler er svært at få øje på. Du får ganske vist ikke en mobil opbygget i aluminium med trådløs opladning, men du får stadig væk en mobil med 4G, og så smidder Microsoft et års gratis Office 365 Personal med i købet, til en værdi af 549 kroner – Ja, det er faktisk svært at bevare pessimismen.

Konklusion: Den kan varmt anbefales

Det er egentlig ikke så svært: Hvis du går efter en prisvenlig smartphone, er Lumia 640 nok en af de bedste telefoner på markedet, hvor du får absolut mest value for money for øjeblikket.

Til den dårlige side kan nævnes lidt problemer med fokusering ved manuelt valg af fokuspunkt, en glat bagside, der får telefonen til at ligge mindre sikkert i håndfladen og en lille intern hukommelse på 8GB.

MEN: Der er overflod af positive takter. De positive elementer overskygger på alle måder de negative, og med 4G, fem tommer HD-skærm, otte megapixel kamera og et års gratis Office 365, er det faktisk svært at få armene ned.

Vi anbefaler Microsoft Lumia 640 med 5,5 stjerner ud af 6. Til prisen findes det nok ikke bedre!

Finde den bedste Lumia 640-pris på mobilpriser.dk

FORDELE:
Batterilevetid
8 megapixel kamera
Pris (1.299 kroner)

ULEMPER:
Glat
Autofokus
Kun 8GB intern hukommelse

Bedst til prisen badge

Læs også: Microsoft Lumia 640 – Spørgsmål og svar