Motorola Moto X4 – satser på det rette [TEST]

Motorolas mellemklassemobil er ikke stærkest - men den er stærk der hvor det tæller.

Motorola Moto X4 – satser på det rette [TEST]

Motorola er ofte ikke bange for at forsøge sig med en lidt anderledes tilgang med deres smartphones – uanset prisen.

Selskabets X-serie har derfor også budt på mange forskelligartede telefoner, fra små fikse topmobiler til store phabletlignende størrelser.

Med Moto X4 prøver selskabet en ny opskrift af – her er en mellemklassemobil der låner design, features og funktioner fra toptelefoner. Og det er det kommet en glimrende telefon ud af.

Læs også:  Motorola lancerer Moto X4 og Moto Z2 Force i Danmark

Motorola Moto X4 fra alle vinkler.

Specifikationer Motorola Moto X4

Mål: 148,4 x 73,4 x 8 mm, 163 gram
Skærm: 5,2″ IPS (1.980 x 1.080 pixels), 424 PPI, Gorilla Glass 3
Processor: Snapdragon 630 (octa-core op til 2,2 GHz, Adreno 508 grafik)
Lagerplads: 32/64 GB + micro-SD
RAM: 3/4 GB
Kamera: 12MP f/2,0 + 8 MP f/2,2 ultravidvinkel
Frontkamera: 16 MP, f/2,0 optik
Batteri: 3.000 mAh, micro-USB
Netværk: 2G/3G/4G Cat. 11 LTE
Styresystem: Android 7.1.1 Nougat
Farver: Fås i sort eller sølvblå
Øvrigt: IP68 vand- og støvtæt
Pris: få den bedste pris på mobilpriser.dk

Motorola Moto X4 test
Designet omkring kameramodulet på Motorola X4 falder nok ikke i alles smag. Foto: Mobilsiden.dk

Motorola Moto X4 er nok selskabets mest blankskinnende smartphone til dato – og det fungerer! Hvor selskabet typisk er gået efter et mere sobert og konservativt look, leverer Moto X4 en masse bling for pengene – især i sin sølvblå ’Sterling Blue’ variant.

Bagsiden på X4’eren ser desuden ret markant ud, med sin frise omkring et stort, cirkulært kameramodul. Lige præcis den designdetalje vil nok ikke hue alle – men nu kan Motorola da ikke længere beskyldes for at være konservative med designet.

På papiret fylder Moto X4 lidt mere end øvrige 5,2” telefoner, men det bemærkes ikke i praksis, da den Enestbuede bagside og 2.5D glas foran får telefonen til at virke slankere end den reelt er. Vægten på 163 gram er dog til at mærke.

Vægten bidrager dog til at løfte et i forvejen kvalitetsindtryk. Moto X4 virker solid med sin aluminiumsramme omkring glasflader af Gorilla Glass 3. Det er dog et glasdesign, med hvad der følger af spor af fedtfingre og risiko for glassplinter.

Motorola gør samtidig Moto X4 både vand- og støvtæt, hvilket igen øger holdbarheden for den pæne telefon.

Se også:  Skærmen i Motorolas brudsikre Moto Z2 Force har en stor svaghed

Motorola Moto X4 test
Skærmen og lyden fra Moto X4 fejler bestemt intet. Foto: Mobilsiden.dk

Flot display og stor lyd

Lærredet på Moto X4 matcher det der typisk findes i mellemklassesegmentet. Her er 5,2 tommer Full HD display med IPS-teknologi som sørger for at alt står skarpt med sine 1.920 x 1.080 pixels.

Lysstyrke og kontrast er begge mere end godkendte. Det eneste man kunne efterlyse er en lidt mere korrekt indstilling af farverne, for alt der vises på displayet har en tendens til at være en kende for blåligt. Der kan justeres på det inde i indstillingerne, men så bliver farverne til gengæld lidt mindre mættede.

På lydsiden er Moto X udstyret med en enkel monohøjtaler – det lyder på papiret ikke imponerende, men det er den i praksis.

Den er frontvendt, hvilket altid er et plus, og så spiller den både højere og mere detaljeret end nogen anden telefon i segmentet. Det her er high-end lyd i en prisvenlig smartphone.

Skulle du blive træt af den indbyggede højtaler, er her samtidig et jack-stik – efterhånden en sjældenhed i high-end telefoner.

Se også:  Sammenligning: Moto Z2 Force, Moto Z og Z2 Play

Motorola Moto X4 test
Der er plads til jackstik i bunden af Motorola Moto X4. Foto: Mobilsiden.dk

Mellemklassemotor

Under motorhjelmen på Moto X4 finder du en udbredt mellemklasseløsning: en Snapdragon 630 octa-core processor.

Den gør det godt her, for den er ledsaget af nok RAM samtidig med, at Motorolas interface er en minimal tilpasning af Android. Det gør, at den problemfrit pløjer sig igennem de fleste apps du skulle finde på, at installere på de indbyggede 32 eller 64GB lagerplads.

Eneste lille svaghed kunne dog opstå i tunge 3D-spil, hvor grafikprocessoren ikke kan matche sidste års toptelefoner.

Den lidt mere beskedne processor giver dog gevinst når det kommer til driftstiden. Moto X4 er ellers ikke ekviperet med noget kæmpebatteri, men den formår alligevel at klemme en solid halvanden døgn brug ud af sit strømlager.

Når det kommer til pitstoppet ved stikkontakten skal du ikke vente længe på Moto X4, for den medfølgende turbooplader er uhyre vaks. Den pumper batteriet 55 pct. op på bare en halv time, mens der ræses op til næsten 90 pct. på en time. Den fulde optankning tager knapt halvanden time.

På netværksfronten er Moto X4 ekviperet med en Cat 15. LTE modem der kan ramme datahastigheder på op til 600 mbps. De værdier er ikke realistiske sådan som de danske netværk er nu, men solide overførselshastigheder på over 50 mbps kan godt opnås her – selv i Mobilsiden.dks svære kældertest.

Motorola Moto X4 test
Motorola Moto X4’s former ligger godt i hånden. Ingen skarpe kanter her. Foto: Mobilsiden.dk

Android med små forbedringer

Motorola Moto X4 er som selskabets øvrige telefoner født med en Android-version som læner sig tæt op af forbilledet fra Googles egen hånd.

Softwaren er Android 7.1.1 Nougat – altså ikke den nyeste Android-version, men Motorola lover i alt to år med Android-opgraderinger til X-serien. En Oreo-opgradering synes derfor ikke at være så fjern endda.

Når telefonen tændes bemærker man straks at Motorolas approach til Android er meget hands-off. Det her ligner til forveksling den Android du finder på en Pixel eller Nexus telefon.

Helt fri for ekstra dikkedarer er X4’eren ikke – her er Linkedin og Outlook app’en inkluderet uden at de kan afinstalleres. Disse og visse andre apps som kalenderen opfører sig samtidig lidt anderledes ved et langt tryk: her dukker em kvikmenu op til app’ens indhold.

Læs også:  Motorola: Disse telefoner får Android 8.0 Oreo

Motorola krydrer dog oplevelsen med andre detaljer som er brugbare i hverdagen igennem appen ’Moto’. Her kan du eksempelvis indstille et always-on display der lynhurtigt giver et overblik over de sidste ankomne notifikationer samt dato og klokkeslæt.

En anden interessant feature er at telefonens fingeraftrykslæser kan indstilles til at fungere som en touchpad der afløser Androids sædvanlige navigationsknapper.

Motorola Moto X4 test
Motorola’s Android tilpasninger er få, til gengæld er de rigtig gode. Foto: Mobilsiden.dk

Et fint og et sjovt kamera

På kamerafronten er X4’eren udstyret med et interessant setup med to kameraer bagpå. Det ene fungerer som så mange andre telefoner som et almindeligt vidvinkel kamera med 12 megapixels ombord og en relativ lysstærk f/2,0 optik, det andet kameramodul er mere a part da det kan optage fotos og videos med et ultrabredt synsfelt – i stil med det der kendetegner Gopro actioncams.

Den almindelige optik fungerer udmærket ved at levere skarpe og veldefinerede resultater. Disse bliver dog hurtigt en tand mørke når lys er en mangelvare.

Ultravidvinkelkameraet er mindre skarpt med sine otte megapixels, men det er en fornøjelse at bruge for man får vitterligt det hele med. Det er i mine øjne mere anvendeligt end den optiske telezoom som toptelefoner som iPhone X eller Samsung Note 8 besidder. Det er jo nemmere at nærme sig ens motiv en at fjerne sig fra det.

Dobbeltkameraet kan som i andre telefoner bruges til at sløre baggrunden – det er dog langt fra at være lige så effektivt som i konkurrerende telefoner.

Se også:  Motorola lancerer Moto G5S og G5S Plus – nu med dualkamera

Motorola Moto X4 fotosample
Foto: Mobilsiden.dk

Selfiekameraet på 16 megapixels lyder imponerende, men du skal dog ikke regne med at få de vildeste resultater her, for der er tal om et fixfokus kamera der ikke stiller skarpt efter forholdende.

På videofronten kan der optages i fulde 4K, resultaterne vil dog oftest være bedst i den lavere Full HD opløsning, for der træder den digitale stabilisering i kraft og korrigerer for koffeinrystende hænder.

Optagelse i Full HD: 

Optagelse i 4K:

Gennemtænkt mellemklassemobil

Motorola udviser godt smartphone-håndværk i deres Moto X4. Den forener fine kvaliteter som design, ydelse, god softwareoplevelse og fin driftstid med en relativ skarp pris.

Alt i alt får du derfor en smartphone som vil glæde de fleste med undtagelse af de mest inkarnerede smartphone-brugere der efterlyser det bedste kamera eller den højeste ydelse.

Det bliver derfor til fortjente 5 ud af 6 stjerner herfra.

Fordele:

  • Lækkert design
  • Sjovt dobbeltkamera
  • Fin ydelse og software
  • Vandtæt ydre

Ulemper:

  • Ingen topprocessor
  • Kamera har problemer i mørke