Nokia Lumia 925 – endnu en succes (mobiltest)

TEST: Lækkert design, effektiv brugeroplevelse og godt kamera. Nokia Lumia 925 er et godt køb. Læs testen her.

Nokia Lumia 925 – endnu en succes (mobiltest)

Nokia gør hvad de kan for at vinde fodfæste i den ubarmhjertige konkurrence på mobilmarkedet. Lumia 920 fik med sine 185 gram kritik for vægt og størrelse, men ros for høj innovation. Efterfølgeren hedder Lumia 925, og den imødekommer de kritiske røster.

Polycarbonat-plastikken der var gennemgående på 920’eren er justeret, så rammen omkring skærmen er i aluminium, men bagsiden er dog fortsat plastik.

Nokia Lumia 925 er den næste store brede model fra Nokia. Det er altså Lumia 925 der skal konkurrere mod Samsung Galaxy S4, HTC One og iPhone.

For ganske kort tid siden blev Nokia Lumia 1020 præsenteret. Her var slagnummeret 41 megapixels kamera, men denne model skal ses som et nicheprodukt. De fleste vil trods alt gerne have en mere kompakt telefon, blot med et almindeligt fornuftigt kamera.

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925.

Godt design med småfejl

Designet er klart blandt de bedre på markedet, og selvom mobilen er en smule bred, ligger den godt i hånden. Knapperne på siden føles lækre og de har desuden en god klikrespons.

Toppen er derimod en rodet affære med opladestik (mikro USB), stik til headset og låge til SIM-kort (micro SIM). Når toppen betragtes ser det bare rodet ud. Bagsiden lider desværre af samme sygdom, her kunne man godt have holdt en mere enkel designlinje.

Det mest irriterende er dog, at opladestikket sidder i toppen og ikke i bunden af telefonen.

Som nævnt er telefonen ikke fuldt ud i aluminium, da bagsiden er lavet af plastik, og det er ikke muligt for kunderne selv at åbne Lumia 925, og udskifte f.eks. batteri.

Målene er i øvrigt 129 x 70.6 x 8.5 mm.

Alt i alt er telefonens design dog godkendt, for betragtet fra fronten, ser den virkelig lækker ud.

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925.

Rigtigt godt kamera

Nokia har videreført den gode kamerateknik fra Lumia 920 og gjort den endnu bedre. Der sidder fem Carl Zeiss linser i 920’ern mod seks i Lumia 925. Der er stadig optisk stabiliseret kameralinse, hvilket er med til at give gode billeder under dårlige lysforhold.

Efter at have taget en del billeder med Lumia 925, må jeg konstatere, at resultatet er mindst lige så godt, som på den foregående model. Oversigtsbilleder såvel som makrofotos er virkelig gode, også selvom der kun er 8 megapixels (8,7 MP med Pureview-teknik) at gøre med.

Telefonen er hurtig til at fokusere og kameraet kan fortsat aktiveres fra låst tilstand, ved at holde kameraknappen inde et øjeblik.

Dertil kommer en række af Nokias kameraforbedringer, der blandt andet gør det muligt at lave actionshots, bedste billede, fjerne objekter i bevægelse m.v. Alle disse funktioner minder meget om dem der findes i f.eks. Samsung Galaxy S4, dog præsenteret på Nokias facon.

Kameradelen er klart blandt de allerbedste på markedet, og i Nokia Kreativt Fotosstudie kan dine kreative kræfter slippes løs med et godt resultat til følge, hvorefter mesterværket kan deles på beskeder, mails og sociale medier.

Nokia vil naturligvis gerne have det til at fremstå som om, at de kan noget med fotos som andre ikke kan. Sandheden er, når vi skraber alt marketing væk er, at billederne bliver virkelig gode, men de forskellige ekstrafunktioner, kan mange af konkurrenterne også levere – nogle gange mere omfattende end Nokia.

På dette link kan du se nogle af de billeder der er taget med Lumia 925.

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925.

Lækre forbedringer

Styresystemet er den hidtil seneste udgave af Windows Phone 8, version 8.0.10328.78, med Nokia Lumia Amber-update, der tilføjer en række nye funktioner til Windows Phone.

Muligheden for at vække telefonen ved at dobbelt-tappe på skærmen er en mega fed detalje. Det samme er pauseuret, der vises på telefonens skærm når den ligger i dvale.  Det er endda muligt at justere om uret altid skal være der (bruger mere strøm), være slået fra eller vises de første 15 minutter af dvaletilstanden.

Uret kan også sættes i en særlig nattilstand, via tidsindstilling, så det kan bruges som ur ved sengen. I natperioden bliver tallene røde, så de oplyser rummet mindre.

Hvis Lumia 925 falder helt i søvn, så forsvinder uret fra skærmen. Men ved at bevæge hånden hen over skærmen, uden at berøre den, kan uret vækkes til live igen – en cool og sej, samt anvendelig funktion.

– Nokia lancerer ”hover”-feature i Lumia 925

Der findes også lydforbedringer, og et program der hedder Data Sense, der kan anvendes til at holde styr på ens dataforbrug via såvel mobilforbindelsen som trådløst netværk.

Se eventuelt dette YouTube-klik der viser mere af Amber-updateringen.

Undervejs i testen har jeg ikke oplevet problemer med dæknigen – forstået således, at Lumia 925 ikke performer dårligere eller bedre end konkurrenterne på markedet

God skærm også i sollys

Skærmen på 4,5 tommer er præcis samme størrelse som på forgængeren, men skærmteknikken er anderledes. Der er nu tale om en AMOLED touchskærm med en opløsning på 1280 x 768 pixels (334 PPI) samt teknikken ClearBlack Display, der forbedrer synligheden i sollys markant.

Nokia har også tilføjet en funktion, der forøger læsbarheden yderligere ved kraftigt lys.

Som på Lumia 920 er også denne skærm super følsom, så det er muligt at betjene den med handsker på samt negle. Dette lader til efterhånden at være standard i Nokias nye telefoner.

Alt i alt er det en skærm, der fremstår klart og tydelig samt med et kraftigt sortniveau, hvilket bestemt gavner oplevelsen af brugerfladen på Windows Phone 8.

Hvis ikke du er tilfreds med hvordan skærmen gengiver virkeligheden, er det muligt manuelt at justere farvemætning og farvetemperatur.

Nokia Lumia 925
Nokia Lumia 925.

Hurtigt internet og super til mail

Oplevelsen af særligt mails via Microsoft Exchange og Office 365 er virkelig god i Windows Phone-systemet. Samspillet mellem Microsofts produkter og platformen er en gave for IT-administratoren, hvis alle systemer er bundet op på Microsoft.

Via Office-klienten på telefonen kan man hente, redigere og gemme dokumenter (Word, Excel). Det kræver blot at disse ligger på Sharepoint eller i Skydrive.

Lumia 925 har 16 GB hukommelse der ikke kan udvides, men hvis man ønsker at benytte Microsofts cloudtjeneste Skydrive, får man gratis adgang til yderligere 7 GB. Dette er nyttigt til såvel den automatiske backup af telefonen, samt sikkerhedskopi af de fotos man tager.

Internettet er ligeledes en fin oplevelse med hurtig indlæsning af sider. Navigationen rundt på sites samt zoom i artikler, spiller også ret godt.

Selvom telefonen understøtter 4G LTE-forbindelser på alle netværk i Danmark, er det ikke lykkedes mig at måle mere end 20 mbit/s download (via Telia). Dette er set hurtigere på andre telefoner.

Apps, apps og apps

Jeg holder rigtigt meget af Windows Phone platformen, men man skal være forberedt på at gå på kompromis, når det kommer til applikationer. Undlad at lytte til vennerne og hvilke fantastiske nye applikationer, at de har til deres iPhone eller Android, for disse findes næsten med garanti ikke på Lumia-telefonerne og Windows Phone 8.

Eksempelvis er Facebook et forkølet Microsoft-program, der ikke er udgivet af Facebook selv, hvilket sætter oplevelsen lysår bagud, og du kan ikke sige goddag til applikationer som TV 2 Vejret, Instagram, Dropbox, Youtube, DMI, Pocket (Read It Later), Snapchat, Instaweather, Flipboard, Google+ osv.

Det er også skuffende at en kæmpe virksomhed som Google, kun har én officiel applikation i Windows Phone Store, der blot er et søgefelt.

Du skal heller ikke forvente populære spil som Hay Day eller Subway Surfers.

Naturligvis er der også mange applikationer der rent faktisk findes, men nogle af dem er i skrabede versioner. Eksempelvis Danske Bank og Endomondo. 

Blandt gode applikationer der er tilgængelige er Spotify, Netflix, Rejseplanen, Skype, Click A Taxi, Twitter, E-boks m.fl.

Hvis du er ny smartphone-bruger skal du nok klare dig, men kommer du fra Android eller iPhone, så vil du opleve dit applikations-udvalg som stærkt begrænset.

– Analytiker: Lumia 925 vil øge Nokia-salget betydeligt

Microsoft har ansvaret for platformen og dermed applikationerne. Hvis de skal gøre sig forhåbning om at lægge fra land med Windows Phone, skal der virkelig gøres en indsats for at få app-niveauet skruet gevaldigt op.

Nokia gør hvad de kan med egne tilføjelser og f.eks. gratis navigation (Here Drive), men det er bare ikke nok.

Notifikationer og vibration

En anden irriterende ting ved Windows Phone er det manglende notifikationscenter, som i forskellig udformning findes på de konkurrerende systemer. Så hvis der misses en besked fra en applikation, er det bare ærgerligt. Der er heller ikke et centralt sted at angive hvilke programmer man ønsker notifikationer fra.

Hvis du holder af beskeder fra Facebook når vennerne kommenterer på dine indlæg, skal du forberede dig på, at det fungerer yderst ustabilt.

Jeg er også træt af, at det (fortsat) ikke er muligt at vælge lydløs, uden at skulle ind og rode i de underliggende indstillinger. Som standard (på den lette måde) kan der kun vælges mellem ”lyd + vibration” eller ”vibration”.

Denne del samt naturligvis app-delen viser, at Windows Phone fortsat ikke er blevet ”voksen”, og at der er lang vej igen.

Nokia Lumia 925

Konklusion: Jeg vil så gerne holde af…

Som produkt er Nokia Lumia 925 ganske fremragende. Lækkert design, god lyd, flotte fotos og nye innovative funktioner, man kan bruge i dagligdagen. Men Windows Phone halter, og Microsoft arbejder slet ikke hurtigt nok med at få systemet op på højde med Android og iOS.

Nokia har løst nogle af de ting der trælse på Lumia 920, f.eks. størrelse og vægt. Jeg savner ikke muligheden for trådløs opladning, og hvis det er et must, kan der købes et ekstra click-on cover, der i øvrigt ikke gør noget godt for designet på produktet.

Lyden er god, og Nokias lydforbedrings-applikation med equalizer er en god mulighed, når lyden skal tilpasses ens personlige smag.

Batteritiden er blandt de bedre på markedet. Lumia 925 holder strøm i standby i virkelig lang tid, og har som andre Windows Phone-produkter en strømsparetilstand, der ved lavt batteriniveau fungerer effektiv. Når telefonen presses ved kraftigt brug, forsvinder strømmen naturligvis ganske hurtigt, men ved almindelig anvendelse er det ikke et problem at køre en arbejdsdag uden opladning.

Det er meget vanskeligt, ikke at ende på topkarakteren 6 ud af 6 stjerner.

– Nokia: Vi har tid til et langt sejt træk

Jeg vil så gerne holde af Windows Phone, men som tiden går bliver manglerne desværre tydeligere og tydeligere. På den samlede brugeroplevelse, er systemet og applikationerne nok ikke til mere end 4 ud af 6 stjerner.

– Lumia 925 kommer til Danmark før tid

Lumia 925 kommer i sort, hvid og grå til en vejledende pris på 4.499 kroner. Opladecoveret kan fås i farverne gul, rød, hvid og sort.

Plus / minus

+ Godt design, størrelse og vægt
+ Flot skærm. Tydelig i sollys
+ Virkeligt godt kamera

– Massiv app-mangel
– Manglede notifikationscenter
– Opladestik sidder i toppen