Samsung Galaxy S10e: De første indtryk

Vi har fået Samsung Galaxy S10e til test. Her er vores første indtryk af det kompakte flagskib.

Samsung Galaxy S10e: De første indtryk

Samsungs præsenterede ikke kun en Galaxy S10-model, men hele tre til seneste Unpacked-event. Vi har allerede testet den store udgave, men nu er tiden kommet til den billigere og mere kompakte model. Den har fået navnet Samsung Galaxy S10e, hvor “e” står for essential. I og med at denne model er billigere, så er der også nogle kompromisser.

Prisen på Samsung Galaxy S10e starter ved 5.999 kroner, hvor man får 128GB lagerplads og 6GB RAM. Officielt er det den eneste version der kommer til Danmark. Synes man 128GB lagerplads er for lidt, så er der også mulighed for at udvide med 512GB MicroSD hukommelseskort. 

Vi har nu haft Galaxy S10e i cirka et døgn og dette er vores første indtryk af den.

Hvad er forskellen på Galaxy S10 og S10e?

Der er ikke voldsomt store specifikationsmæssige forskelle på Samsung Galaxy S10 og S10e. De har samme hurtige Exynos chipsæt, samme type Dynamic AMOLED display, hurtigopladning, trådløs opladning, omvendt trådløs opladning osv. Men hvor er forskellene så?

Den er mindre
Først og fremmest så er Galaxy S10e mindre end Galaxy S10, hvilket skyldes en mindre skærm. Galaxy S10e har en skærm på 5,8 tommer, mod 6,1 tommer på S10 og 6,4 på S10+. 5,8 tommer lyder måske ikke så kompakt endda, men skærmen fylder imponerende meget af mobilens front, hvorfor den er mærkbart mindre end fx iPhone XS. Den lille størrelse gør den både let og utroligt håndterbar med én hånd. 

Mangler ét kamera
I forhold til Galaxy S10 så mangler S10e et kamera på bagsiden. Den har to kameraer, 12 megapixel primær sensor og en ultra vidvinkel, men går glip af en linse til optisk zoom. Bortset fra den manglende telefotolinse, så er det præcis samme gode kamerahardware, som i de to dyrere modeller. Indtil videre har jeg ikke manglet muligheden for optisk zoom, så det virker umiddelbart som et fint kompromis.

Ingen ultralyds fingeraftrykslæser
En tredje forskel er fingeraftryklæseren. Galaxy S10 og S10+ bruger en avanceret ultralyds fingeraftrykslæser, indbygget i deres skærme. Den er skåret væk i Galaxy S10e, som i stedet har en normal fingeraftrykslæser placeret på siden af telefonen, hvor den også fungerer som power-knap. Indtil videre er jeg bestemt ikke gode venner med den. Den låser hurtigt op, men placeringen af den irriterer mig. Det kan muligvis bare være tilvænning. Men her vil jeg lige fremhæve Samsungs nye og langt hurtigere ansigtsoplåsning. Det fungerer rigtig godt, men skulle også være mindre sikkert.

Samsung Galaxy S10e
Til venstre Samsung Galaxy S10e og til højre Apple iPhone XS. I hånden føles S10e mærkbart mindre og lettere. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer på de tre Galaxy S10-modeller

  Samsung Galaxy S10 Samsung Galaxy S10e
Mål og vægt 149,9 x 70,4 x 7,8 mm
157 gram
142,2 x 69,9 x 7,9 mm
150 gram
Skærm 6,1″ Quad HD+ buet Dynamic AMOLED
19:9
5,8″ Full HD+ Dynamic AMOLED
19:9
Processor Octa-core 8nm Processor Octa-core 8nm Processor
Batteri 3400 mAh 3100 mAh
RAM 8GB 6GB
Lagerplads 128GB/512GB 
(Kan udvides med MicroSD – op til 512GB)
128GB
(Kan udvides med MicroSD – op til 512GB)
Kamera 12MP vidvinkel f/1,5-f/2,4
12MP telefoto f/2,4
16MP Ultra vidvinkel f/2,2
12MP vidvinkel f/1,5-f/2,4
16MP Ultra vidvinkel f/2,2
Software Android 9 One UI Android 9 One UI
Andet IP68
Stereo højtalere
Dolby Atmos
WiFi 6
Jackstik
IP68
Stereo højtalere
Dolby Atmos
WiFi 6
Jackstik

Indtil videre synes jeg det er fornuftige kompromisser Samsung har lavet, for at kunne holde prisen nede på Samsung Galaxy S10e. I nogle tilfælde er jeg faktisk mere til denne, fremfor de to større udgaver. Den kompakte størrelse gør S10e en fornøjelse at bruge til enhåndsbetjening. Kombineret med en flad skærm, hvor S10 og S10+ har buet skærm, gør den langt mere praktisk. Her er ingen problemer med uheldig berøring på skærmen. 

Byggekvaliteten er stadig helt i top, lige bortset fra en raslende fingeraftrykslæser. Ryster man telefonen, så hører man power-knappen rasle en smule.

Samsung Galaxy S10e
Fingeraftrykslæseren på siden af Galaxy S10e driller mig. Heldigvis er ansigtsoplåsningen hurtig og præcis. Foto: Mobilsiden.dk

Stadig fremragende display og lyd

Samsung Galaxy S10e har heldigvis fået Samsungs spritnye Dynamic AMOLED skærm, som scorede rekordhøjt hos DisplayMate. Det er en fremragende skærm med en utrolig lysstyrke, målt til over 1200 nits. Opløsningen på skærmen er maksimum 1080 x 2280 pixel i formatet 19:9. 

Her støder vi på en lille forskel i forhold til Galaxy S10. Galaxy S10e har nemlig forrige generation af Gorilla Glass, altså version 5, imod version 6 i Galaxy S10. En lille forskel, men værd at notere sig. Frontkameraet er der skåret et hul til i skærmen og det er mindre distraherende end de normale skærmnotches.

På trods af den mere kompakte størrelse, så er Samsung heldigvis ikke gået på kompromis med højtalerne i telefonen. Ligesom i S10 er der stereohøjtalere fra AKG. De spiller utroligt godt for en smartphone. Det er ikke helt på niveau med iPhone XS, men bestemt godkendt. 

Læs også: Samsung Galaxy S10 kommer med skærmbeskyttelse

Samsung Galaxy S10e
Samsung har valgt at fjerne telefotolinsen fra Galaxy S10e for at holde prisen nede. Den beslutningen har vi ingen bekymringer ved. Foto: Mobilsiden.dk

Galaxy S10e: Et ægte kompakt flagskib

Kompaktmobiler går ofte på kompromis med ydelsen og hukommelsen. Dette gælder heldigvis ikke Samsung Galaxy S10e. Her får man præcis samme hurtige og flydende oplevelse. Man går glip af 2GB RAM, som jeg indtil videre ikke kunnet mærke manglen på. 

Med Samsung Galaxy S10e får man også Samsungs nye og gode One UI brugerflade. En gevaldig forbedring i forhold til tidligere og jeg nyder at bruge det. Selv på den mindre skærm fungerer det rigtig godt. Betyder det at jeg ikke kommer til at installere Nova Launcher? Det tvivler jeg på, men det sker ikke lige med det samme.

Batteriet i Galaxy S10e er nede på 3100 mAh, altså hele 1000 mAh under Galaxy S10+. Jeg er ret spændt på batteritiden, men kan ikke efter kun 28 timer vurdere det ordentligt. Det må vente til den fulde anmeldelse af Samsung Galaxy S10e. Havde Samsung droppet jackstikket, så havde der været plads til et større batteri. Men mon ikke mange er glade for Samsungs beslutning om at holde fast ved jackstikket.

Duel: Samsung Galaxy S10+ mod Huawei Mate 20 Pro

Efter første dag er jeg vild med Galaxy S10e

Hvor mange kompakte smartphones med flagskibs-værdige specifikationer er der på markedet? Ikke mange. Når prisen skal være under 6.000 kroner, får jeg personligt svært ved overhovedet at finde alternativer, som kan matche Galaxy S10e på størrelse og specifikationer.

Jo, der er kompromisser ved Galaxy S10e i forhold til S10 og S10+. Men indtil videre er det ikke mangler jeg tænker over eller mærker, lige udover ultralyds fingeraftrykslæseren.

I stedet nyder jeg virkelig den mindre størrelse og den lettere vægt. Skærmen er intet mindre end fantastisk. Samtidig føles den lige så lækker som de to dyrere modeller og lydmæssigt blander den sig med de allerbedste.

Jeg elsker at de på Galaxy S10e har droppet den buede skærm, for det er bare langt mere praktisk. Jeg er med på at den buede skærm ser godt ud og giver et mere eksklusivt look, men der må den enkelte vurdere hvad der er vigtigst.

Jeg vil virkelig gerne finde minusser ved Galaxy S10e, men jeg synes indtil videre det er svært. Meget kan dog ændre sig over de kommende dage. Vores fulde test af Samsung Galaxy S10e kommer i næste uge. Indtil da vil vi anbefale af læse testen af Galaxy S10, som også giver et godt indtryk af 10e:

Test: Samsung Galaxy S10 og 10+

Emnets videre forløb

Vi blev slet ikke færdige med emnet. mobilsiden fortsatte historien. 27/2/2019 publicerede redaktionen nyheden Test: Samsung Galaxy S10 og 10+ – Klik her for den påfølgende artikel.. Du kan læse absolut seneste nyt her.