Sony Xperia M4 Aqua – Vandhund til stærk pris [TEST]

Anmeldelse: Med Sonys Xperia M4 Aqua vil Sony bevise, at de kan levere fuld valuta for pengene - måske endda lidt for meget.

Sony Xperia M4 Aqua – Vandhund til stærk pris [TEST]

Sony nyeste bud på en prisvenlig telefon, Xperia M4 Aqua, er nydeligt designet og ser på papiret ud til at levere fantastisk valuta for pengene.

Design er lånt fra den dyre Z-­serie, så skærmen er stor, mens mobilen er både pæn og vandtæt. Kameraet byder samtidig på 13 megapixels og maskinrummet regeres af en otte­kernet processor.

Prisskiltet placerer sig syd for 2000,­ kroner, hvilket lader til at være tusinde kroner mindre end hvad sammenlignelige mobiler sælges for.

Som anmelder undres man: ’Sony må da have skåret nogle hjørner et sted?’. Hvis ikke, så er Xperia M4 et af de bedste tilbud nogensinde i dens prisklasse.

Mobilsiden.dk ser derfor nærmere på den potentielle budgetstjerne.

Se også: Sony Xperia M4 Aqua: Første kig [WEB-TV]

Sony Xperia M4 Aqua

Specifikationer Sony Xperia M4 Aqua

Mål: 145,5 x 72,6 x 7,3 mm
Vægt: 136 gram
Skærm: 5″ HD (1280×720 pixels), 294 ppi
Kamera: 13 MP f/2.0 Frontkamera: 5 MP
Ydelse: Snapdragon 615, 4 x 1,7 GHz + 4 x 1,0 GHz, 2 GB RAM, Adreno 405
Batteri: 2400 mAh
Lagerplads: 8 GB + op til 128GB Micro­SD
Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE
Software: Android 5.0 Lollipop
Farver: Hvid, sort og koral (rød)
Øvrigt: IP68­certificering (vand­ og støvtæt ned til 1,5 meter i 30 minutter)

Sony Xperia M4 Aqua

Sony er tydeligvis glade for designet i deres flagskibsmobiler i Z­serien, for de fine kurver drysses nu over Sonys mere budgetvenlige M4 Aqua. Og det er helt i orden, for den karakteristiske glas­sandwich er både flot og praktisk qua sin vandtætte konstruktion.

Når M4 Aqua samtidig vokser i størrelse for at rumme et 5 tommer stort display, men er lige så slank som Z3 topmobilen kan du let forveksle M4 med sin dyrere storebror. Men nærstuderer du telefonen, vil du hurtigt erfare at en sparerunde har været forbi. Det lækre aluminium der smøg sig omkring Z3, vrages nu til fordel for plast, mens knapper er noget mindre og ugidelige end hos den adelige Z-­mobil.

Det gør dog alt sammen mobilen lettere, med en vægt på bare 138 gram, men betyder også at den ikke er så stiv og vridefast. En fiks detalje er dog, at micro-­USB porten til opladning ikke længere skjuler sig bag en låge. Du slipper derfor for at skulle lirke den lille låge op ved hver opladning som hos Xperia Z3.

Sony Xperia M4 Aqua
Sony Xperia M4 Aqua er bare 7,3mm tynd

Snusfornuftig skærm og lyd

Den generelle spareøvelse rammer også mobilens skærm. Med sine 5 tommer og HD opløsning er den stor og giver et godt areal til Android-applikationerner, men zoomer du ind på de enkelte pixels, vil de tydeligt kunne skimtes.

Farverne er samtidig noget matte i udtrykket, så videoer og fotos fremstår en tand blodfattige. Det rettes dog delvist op af en rimelig kontrast og lysstyrke der sikrer at skærmen altid er let at læse.

Lydsiden vil heller ikke vælte HiFi-kendere omkuld, men leverer et rimeligt lydtryk via sin enlige højttaler i bunden. Her synes jeg dog at Sony snyder lidt, for designet kopierer Z3 i en sådan grad at de to huller til frontvendte stereohøjttalere er bevaret. Men altså, ingen stereolyd fra fronten på M4 Aqua.

Læs også: Sony Xperia Z3+ : to skridt frem og et tilbage [TEST]

En lille, men kompetent, V8-motor

Under den vandtætte motorhjelm benytter Sony sig af Qualcomms processor til den øvre midrange: Snapdragon 615. Det er en processor med hele otte kerner og 64-bit arkitektur, til at drive mobilen frem sammen med 2GB RAM og Android Lollipop 5.0.2.

Det lover godt, og varen leverer da også eftertrykkeligt. I testapps som Antutu eller Geekbench nærmer den sig faretruende Sony Z3, LG G3 og Samsung S5. Apps, spil og interfacet afvikles alt sammen i et yderst tilfredsstillende tempo med sjældne tænkepauser eller hakken.

Grafikdelen er samtidig leveringsdygtig i spil, hvor Adreno 405-chippen snildt kan levere gode detaljer i selv tunge 3D-spil.

Se også: Sony Xperia Z3+ i test: Hurtigere, men ikke hurtigst

Alligevel vil M4 Aqua ende med at skuffe en del entusiaster, for den medfølgende lagerplads på 8GB levner ikke meget plads til nyere 3D-spil som kan fylde op mod 2 til 3GB.

Problemet skærpes af, at Sony er alt for rundhåndede med apps, hvoraf flere ikke kan afinstalleres. Du har derfor kun 2GB ledig plads, hvilket er lige så lidt som hos den ældre Motorola Moto E – en billig Android mobil der ellers kun har 4GB lager til at rutte med.

Heldigvis kan du udvide lagerpladsen med op til 128GB micro-SD, hvilket giver mere albuerum til film og fotos, men det er langt fra alle apps der frivilligt kan flyttes til det eksterne lager. Og at rokere med data mellem telefon og SD-kort er sjældent underholdende.

Den stærke motor ekviperes med et 2400 mAh stort batteri, hvilket ifølge Sony skulle række til to dage. Selvom Sony er gode til optimere og hive juice ud batteriet er det dog en lige lovlig optimistisk påstand.

Under mit brug oplevede jeg typisk 1 til 1½ dags brug, hvilket givetvis vil stille de fleste tilfreds men samtidig ikke vil slå nogen rekorder.

Den medfølgende oplader er tydeligvis også en skrabet sag for den leverer kun 0,85A, hvilket forlænger opladningen med en time i forhold til en 2A oplader som tjept tanker op fra 0 til 60% på en time.

Det er derimod ikke sparet på antennen i M4 Aqua, hvor den hurtigste 4G-forbindelsen fastholdes med et jerngreb. Selv i Mobilsiden.dks ubarmhjertige kældertest opnåede jeg dataoverførsler på over 40 mbit/sekund. Dobbelt så hurtigt som Z3.

Sony Xperia M4 Aqua

For meget software

Det er ikke kun designet som Sony Xperia M4 Aqua arver fra sin søskende, softwaren er også en tro kopi af Sonys udgave af Android Lollipop til Z-serien.

Og som med Z3 og Z3+ er det en kulørt affære med store klare ikoner, men med overlæssede widgets. Sonys widgets kan heldigvis nemt fjernes hvilket desværre ikke gør sig gældende for de mange præinstallerede apps.

Nogle kan fjernes som f.eks AVG’s sikkerhedspakke, da anti-virus og malware er bygget ind i Android Lollipop. Andre, som Sonys Lounge, Nyheds-appen og mange flere er fasttømret til mobilen og levner kun 3GB til brugeren.

Sony kvitterer dog ved at tilbyde mange brugbare tilføjelser til mobilen, for eksempel er tastaturet yderst fleksibelt og kan nemt skræddersys til dine præferencer, mens mini-apps giver nye multitasking muligheder.

Læs også: Hele Sony Xperia Z-serien får Android 5.1 Lollipop

Sony Xperia M4 Aqua

Kamera med skønhedsfejl

Sony er med M4 blandt de første etablerede mobilproducenter til at tilbyde et 13 megapixel mobilkamera til under 2.000,- kroner. Det er en prisværdig gave fra Sony, men samtidig kræver de mange pixels meget af optikken og softwaren. Der er der desværre sparet.

Min testenhed led af en såkaldt decentreret optik, hvor højre side af billedet er markant skarpere end venstre side.

Den pæne side af billedet er detaljeret, men lider af for lidt dynamik, så skyer har tendens til at brænde helt ud, mens områder i skygger sortner. M4 døjer desuden med at finde den rette hvidbalance, hvilket gav mine fotos et skæmmende rosa eller grønligt skær.

I nattetimerne, hvor mobiltelefoner regelmæssigt skuffer, leverer M4 dog bedre resultater. Billeder er relativt støjfrie og farverrige. Optikken viser dog fortsat at den ikke magter at holde venstre side skarp.

Se også: Sony Xperia Z3 Compact: Den bedste mini nogensinde [TEST]

Den tvivlsomme optik spændte også ben for videokvaliteten som delte den kedelige skizofrene tendens. Sonys digitale stabilisering gjorde dog et glimrende arbejde med at holde billedet i ro under optagelser i ful HD.

Frontkameraet byder på 5 megapixel, hvilket er over det dobbelte end i Z3. Resultaterne er dog middelmådige, hvilket opvejes af en live-retoucherings app til selvportrætterne.

Sonys kamera-software bevarer opdelingen med en intelligent auto-mode som automatisk tilpasser sig motivet, og en række under-apps til særeffekter som Panorama, ’Augmented Reality’, Time Lapse, Vine-videoer og meget mere.

Sony Xperia M4 Aqua

Snubler ved målstregen

Igennem hele testen har jeg egentlig været ganske unfair, for jeg har gentagne gange sammenlignet, hvad der reelt set er en begyndertelefon med sin markant dyrere og prisvindende Z3 og Z3+ fætre.

Det beviser, at Sony M4 Aqua faktisk præsterer over forventningerne, for den skal stilles op mod langt dyrere og prisvindende mobiltelefoner for at finde sin overmand.
Stilles den over for telefoner i et sammenligneligt lag, som Motorola Moto G (2nd gen), Microsoft Lumia 830 eller Honor 6, blusser Sonyen op og markerer sig som et gedigent godt køb.

Læs også: Sony Xperia M2 Aqua – Blandede, men vandtætte bolcher [TEST]

På papiret alene, bør den kunne hive en topkarakter hjem, men realiteten er dog, at den ikke helt indfrier det teknikbladet lover. Batteriet er nogenlunde, lagerpladsen er for knap, mens kameraet ofte skyder forbi.

Men prisen skal holdes i mente, Sony M4 Aqua er fortsat et rigtig godt køb til pengene og drysses derfor med 5 stjerner ud af 6 mulige.

Find det bedste tilbud på Sony Xperia M4 Aqua på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Meget mobil til prisen
  • Bomstærk 4G-antenne
  • Nydeligt design
  • Let og vandtæt

Ulemper:

  • For lidt lagerplads
  • Kamera underpræsterer
 

Emnet er ikke færdigdebatteret

Den videre fortælling kunne ikke ties. mobilsiden kunne ikke lade være. 22/5/2015 blev fortællingen ført videre med en artikel med temaet LG G4 – Enestående kamera og læder der lokker [TEST] – Du kan læse den her. Seneste nyt om temaet finder her.