Test: Huawei Mate 20 lite – specifikationer er ikke alt

Anmeldelse: Vi har haft Huaweis seneste prisvenlige storskærms mobil i brug, Huawei Mate 20 lite. Her er vores indtryk af den.

Test: Huawei Mate 20 lite – specifikationer er ikke alt

Opdatering: Huawei Danmark har kontaktet mig i dag vedr. den Huawei Mate 20 lite jeg har til test. Det viser sig at enheden, jeg har fået til test, ikke er med den færdige software. Den færdige version skulle komme inden længe, hvorefter jeg vil genteste Mate 20 lite.

Opdatering den 26. oktober 2018: Jeg har modtaget den lovede opdatering til telefonen. Det er en betydeligt bedre oplevelse og anmeldelsen er rettet til.

Huawei har lanceret første model i deres spritnye Mate 20-serie. Der er tale om den billigste af dem, hvor de dyrere først bliver lanceret midt i næste måned. Den er en del af Huawei efterhånden velkendte “lite” brand, hvor der fra producenten fokuseres på value for money. Det er gode specifikationer til en fornuftig pris. Huaweis lite-serie sælger ekstremt godt i Danmark.

Og ja, specifikationerne på Huawei Mate 20 lite er intet mindre end imponerende til prisen. Men hvordan er den så i brug? Det har vi haft muligheden for at undersøge. Læs med her i vores test af Huawei Mate 20 lite.

Test: Huawei P20 Pro – Skyder med skarpt

Fordele:

 • Stor skærm med relativt lille kant omkring
 • Lysstærk skærm med fine farver
 • Velfungerende bokeh funktion i kameraet
 • Hurtig oplåsning via ansigt eller fingeraftryk
 • God batteritid
 • Solid og holdbar telefon
 • Fin højttaler i prisklassen

Ulemper:

 • Masser af bloatware
 • Ikke den mest flydende softwareoplevelse
 • Baggrunds applikationer bliver hurtigt lukket ned
 • Stor notch som skjuler nye notifikationer
 • Dyr i forhold til specifikationerne
 
huawei mate 20 lite
Huawei Mate 20 lite er pæn og ganske stilet at se på. Dog installerede jeg ret hurtigt Nova Launcher. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei Mate 20 lite og dens ydre

Mate 20 lite er bygget af en efterhånden klassisk sandwich af glas og aluminium. Noget man ser i de fleste mobiler i dag. Den ser ganske nydelig ud og afviser let fedtede fingre, hvor man ofte ser glastelefoner hurtigt blive grimme af dette. De afrundede kanter gør den behagelig at holde i hånden, og knapperne på den er responsive og giver en fin fornemmelse. 

Den har en notch, ligesom vi så på Huawei P20 og P20 Pro, men er dog en anelse større. Dette skyldes bl.a. at Mate 20 lite har et dobbelt frontkamera. 

Bagsiden synes jeg er noget af det designmæssigt pæneste ved Mate 20 lite. De to kameralinser efterfulgt af fingeraftrykslæseren i en vertikal linje, ser rigtig fint ud. Kameralinserne stikker en anelse ud, men det er ikke noget der påvirker brugen af den, når den ligger fladt på et bord.

Test: Nokia 7 Plus – En eksklusiv mellemklasse

Der er desuden indgang til 3.5mm jackstik og USB-C i bunden. Den kommer med Huaweis Quick Charge oplader i salgsæsken. Det er stadig ikke alle der smider en hurtigoplader med til deres mobiler, men den er altså med her.

Generelt virker telefonen godt bygget. Den virker holdbar, ser stilet ud og er dejligt let med sine 172 gram.

huawei mate 20 lite
Huawei Mate 20 lite har en ganske fin højttaler i bunden. Derudover er der USB-C og 3.5mm jackstik. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei Mate 20 lite og dens specifikationer

Mate 20 lite introducerer, i Danmark, det nye Kirin 710 chipsæt. Det er Huaweis mellemklasse af chipsæt, og skal tage kampen direkte op med Snapdragon 710. Derudover får man 4GB RAM og 64GB lagerplads, samt plads til 256GB MicroSD. 

Skærmen er på hele 6.3 tommer, så det er ikke en lille mobil. Men Mate-serien er også kendt for sine store skærme, så det overrasker nok ikke mange. Det er et IPS display med en opløsning i fuld HD. Softwaremæssigt er der Android 8.1 ombord og nyeste udgave af Huaweis EMUI, version 8.2. En nyere version end vi ser i fx Huawei P20 Pro.

Her er de fulde specifikationer:

Huawei Mate 20 lite specifikationer  
Dimensioner 158.3×75.3×7.6 mm, 172 gram
Skærm 6,3 tommer IPS Fullview, 19:5:9 format
Processor Kirin 710
Batteri 3.750 mAh
RAM / Internt Lager  4GB / 64GB
Kamera  Bag: 20 MP +2 MP, F/1.8, front:24 MP +2 MP, F/2.0
Software  Android 8.1 med EMUI 8.2
Andet  Quick Charge, MicroSD op til 256 GB, Dual SIM, AI indbygget i kamera
Farver og vejledende pris  sort, blå og guld. Vejledende pris 2.999 kroner.

Et batteri på hele 3.750 mAh står for, at holde liv i Mate 20 lite længst muligt. Det er meget imponerende specifikationer, for en mobil en mellemklassen. På papiret får man meget for pengene her.

huawei mate 20 lite
Huawei Mate 20 lite: Den blanke bagside afviser ganske godt fedtede fingre. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei Mate 20 lite i brug

Godt nok betyder specifikationer noget, men hvordan er Mate 20 lite i brug? Det er det store spørgsmål. 

Ved første opstart af telefonen blev vi først imponerede over den rigtig fine skærm, specielt for en mobil i denne prisklasse. Farverne er rigtig fine og der er masser af lys. Man kan let se indholdet på skærmen, selv når solen står højt på himlen. Softwaremæssigt er der ikke sket de store ændringer fra EMUI 8.1 til 8.2. Det er den klassiske Huawei brugerflade – om man så kan lide det eller ej. 

Men softwaren er ganske overskuelig og let at komme i gang med. Dog skal man huske, at Huawei telefoner er meget aggressive med at lukke baggrundsprocessor ned, såsom nyligt brugte apps og andet der gerne vil sende notifikationer til dig. Det kan der heldigvis gøres noget ved:

Tip: Sådan får du styr på Huawei telefoners strømstyring

Det hjælper som regel på det.

I softwaren til Huawei Mate 20 lite er der en lang liste af bloatware, som man heldigvis kan afinstallere. Det er masser af spil, booking.com, netflix osv.

Ydelsesmæssigt er vi desværre ikke tilfredse. Om det er den nye Kirin 710 processor eller om det er Huaweis brugerflade, der er skyld i dette, kan vi kun gætte os til. Men den hænger ofte i bremsen, som om den lige skal tænke over, om den rent faktisk orker hvad vi beder den om. Heldigvis beslutter den sig for altid, at gøre som vi beder. Men det er ikke med en overbevisende fart. Det er en mindre flydende oplevelse end hvad man oplever i fx Motorolas og Nokias mellemklasse. Måske det har noget at gøre med, at de to andre kører en renere version af Android?

Specielt når man skal skifte imellem apps, så oplever man ofte at apps ekstremt hurtigt lukker ned, så den skal genåbne dem. Det er tidskrævende og frustrerende. Med hele 4GB RAM, så burde der være masser af overskud til dette.

En lille detalje med dens skærmnotch og softwaren: Har man låst mobilen op og den er på lydløs, så kan man ikke se nye notifikationer i statuslinjen. Jeg har flere gange oplevet at der lå flere ulæste notifikationer, som jeg ikke kunne se, medmindre jeg swipede ned fra toppen til notifikationsgardinet. 

Til gengæld er batteritiden rigtig god. Det store 3.750 mAh batteri holder mobilen kørende længe, op til to dages brug oplever jeg. Derudover oplades den rimeligt hurtigt med den medfølgende hurtigoplader.

Test: Motorola Moto Z3 Play – En god smartphone

huawei mate 20 lite
Dobbelt kamera på både front og bagside. Huawei Mate 20 lite mangler ikke kameralinser. Foto: Mobilsiden.dk

Når man tager billeder med Mate 20 lite

Der er hele fire kameraer i Huawei Mate 20 lite, hvilket er ret vildt og specielt for en telefon i denne prisklasse. Bagpå er der en 20 megapixel sensor med blænde f/1.8 og en 2 megapixel sensor, der udelukkende måler dybe i billedet. Det samme gør sig gældende på fronten, her er den primære sensor bare på hele 24 megapixel. Som altid så er der masser af AI, kunstig intelligens, at finde i kameraet, som både genkender scener og sørger for generelt bedre billeder.

Kameraet i Huawei Mate 20 lite gør det udmærket, men farver og kontrast, med deres AI slået til, er alt for overdrevne. Slå det fra og man får en langt bedre oplevelse. Specielt bokeh, billeder med sløret baggrund, fungerer rigtig godt på både bagkamera og front.

Men her rammes Mate 20 lite igen af manglende hestekræfter. Skal man tage billeder af noget stillestående, så er det intet problem. Men når man skal tage et hurtigt billede, her og nu, af noget der bevæger dig, så går det simpelthen for langsomt fra man trykker på aftrækkeren, til billedet bliver taget. Og disse billeder bliver desuden ofte slørede. 

Et godt kamera giver mig lyst til at tage billeder, og netop denne lyst forsvandt sammen med Huawei Mate 20 lite. Generelt er det dog en udmærket oplevelse man får med kameraet. Det er klart et af de bedre i denne prisklasse. Men gud hvor ville jeg ønske, at det gik hurtigere.

Her er nogle eksempler på billeder taget med Huawei Mate 20 lite.

Huawei mate 20 lite billeder
Huawei Mate 20 lite med AI slået til. Der bliver skruet gevaldigt op for farverne. Foto: Mobilsiden.dk
Huawei mate 20 lite billeder
Huawei Mate 20 lite med AI slået fra. Her er farverne langt mere naturlige. Foto: Mobilsiden.dk
Huawei mate 20 lite billeder
Huawei Mate 20 lite. Igen er farverne blevet overdrevet gevaldigt. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei Mate 20 lite skuffer til prisen

Mate 20 lite er starten på noget stort, det er vi sikre på. Men det store kommer først til oktober, hvor Mate 20 Pro bliver lanceret. Men bliver vi i prisklassen her, så er Mate 20 lite slet ikke et dårligt valg, men der er bestemt også plads til forbedringer. 

Den skal have ros for skærmen, lagerpladsen, batteriet og dens design og byggekvalitet. Desuden fungerer ansigtsoplåsning og fingeraftrykslæseren aldeles fremragende.

En mere blandet oplevelse er kameraet, som er lidt hit and miss. Det kan tage gode billeder, men det kræver ofte mere end ét billede, og tit også mere end to. Bokeh funktionen er dog rigtig god. Specielt til selfies er det en fint kamera. Men man er ikke ligefrem overvældet med lysten til at tage billeder, som man oplever med de rigtig gode kameratelefoner.

Men den skuffer os med dens ikke helt flydende softwareoplevelse og mangelfulde evner inden for multitasking. Her leverer dens konkurrenter en langt mere flydende oplevelse.

Ofte ser man Huaweis lite-serie falde ret hurtigt i pris, hvilket klart vil gøre den mere anbefalelsesværdig. Men med en vejledende pris på 2.999 kroner, så synes vi der findes bedre alternativer.

Huawei Mate 20 lite lander på 4,5 ud af 6 stjerner.

Den videre fortælling

Siden vi publicerede denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 11/9/2018 fulgte vi op med en nyhedsartikel med fokus på Huawei MediaPad T5 – Billig børnevenlig tablet – Artiklen kan læses her. Få også seneste nyt om temaet ved at trykke her..