Test: Sony Xperia 5 – Den bedste Sony i lang tid

Anmeldelse: Sonys nye Xperia 5 er mindre og billigere end topmodellen Xperia 1, men byder på samme gode oplevelser. Xperia 5 er Sonys bedste mobil i i lang tid.

Test: Sony Xperia 5 – Den bedste Sony i lang tid

Tiden er igen kommet til, at tage et kig på en Sony-smartphone. Sidst testede vi flagskibet Xperia 1, der var meget tæt på at hive 5 ud af 6 stjerner hjem. En fremragende telefon, som desværre ikke helt kunne måle sig med de bedste af de bedste. Xperia 5 byder på samme gode hardware, software og design, men alligevel med et par essentielle forskelle.

Xperia 5 er nemlig både mindre og billigere end Xperia 1, og så ser den blændende godt ud. Den kan stadig ikke mænge sig med de allerbedste smartphones, men den er tættere på end nogensinde.

Her er vores test af Sony Xperia 5.

Læs også: Sony klar med ny topmodel: Xperia 1 II med 5G og Zeiss kamera

Sony Xperia 5: Fordele og ulemper

Fordele:

 • Fremragende skærm
 • Lynhurtig
 • Et godt allround kamera
 • Nærmest ren Android software
 • Gode stereohøjtalere
 • Flot og velbygget

Ulemper:

 • Sløv vibratormotor
 • For meget bloatware
 • Side Sense virker sjældent
 • Ingen trådløs opladning
 • Upålidelig fingeraftrykslæser
 • Langsom og upålidelig ansigtsoplåsning
Sony Xperia 5
Sony Xperia 5 er nydelig at se på. Foto: Mobilsiden.dk

Designet på Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 er en af de flotteste smartphones jeg længe har holdt i hånden. Kombinationen af den aflange og slanke form, den røde farve, de blankpolerede rammer og den relativt kompakte størrelse gør det virkelig for mig. Det samme siger bekendte, der har haft Xperia 5 i hænderne.

Samtidig føles den utroligt velbygget og solid, men alligevel rimeligt let med en kampvægt på 164 gram. Xperia 1 føltes med den store 6,5 tommer skærm stor og klodset, og den oplevelse får jeg slet ikke med Xperia 5, som er kortere, faktisk næsten en hel centimeter, og smallere. Det er med 21:9-skærmformatet stadig svært at nå toppen af skærmen på Xperia 5, men meget lettere end på storebroderen.

Der er ingen notch at finde på den 6,1 tommer store OLED-skærm. I stedet har den større kant i top og bund, end man ser på konkurrenternes nyeste high-end smartphones og skærmen er heller ikke buet. Personligt gør det mig absolut intet, tværtimod. Xperia 5 er rar at bruge og størrelsen er nærmest perfekt – en god balance mellem en stor skærm og en kompakt størrelse. Det praktiske går desværre i vasken, når vi kommer til oplåsning af enheden. Hverken fingeraftrykslæseren eller ansigtsoplåsning har fungerer godt i testperioden. Begge dele er langsomt og jeg skal ofte prøve mere end én gang, hvilket har gjort mig oldschool og oplåst den med pinkode. Ret irriterende, specielt når oplåsning foregår meget hurtigere og flydende hos konkurrenterne.

I højre side finder man alle telefonens fysiske knapper: powerknap, lydstyrke og en dedikeret kameraknap. De fungerer som de skal, men de er alt for små, specielt kameraknap og powerknap.

På bagsiden finder man det udmærkede tredobbelte kamera, som vi allerede kender fra Xperia 1. Mere om det senere i testen af Xperia 5.

Specifikationer på Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 specifikationer
Mål og vægt 158 x 68 x 8,2 mm
164 gram
Skærm 6,1″ OLED
1080 x 2520
21:9 format
X-Reality Engine
Corning Gorilla Glass 6
Chipsæt  Snapdragon 855
Batteri 3140 mAh
18W hurtigopladning
RAM 6GB
Lagerplads 128GB
Op til 1TB MicroSD
Kamera 12MP f/1,6 med OIS
12MP Ultra vidvinkel f/2,4
12 MP f/2,4 2x zoom OIS
Front 8MP, f/2.0
Software Android 9 Pie
Andet Stereohøjtalere
Bluetooth 5.0
Dolby Atmos
IP68 støv- og vandafvisende
Sony Xperia 5
De fysiske knapper på Sony Xperia 5 er for små og fingeraftrykslæseren er upålidelig. Foto: Mobilsiden.dk

Xperia 5 er mindre, men stadig en topmodel

Sony Xperia 5 er udstyret med samme fantastisk OLED-skærm, som man finder i storebroderen, Xperia 1. Og så alligevel ikke helt. Den er stadig udstyret med fancy ting som X1, HDR, Triluminos display og X-Reality Engine, men opløsningen er en del lavere i den mindre Xperia 5. Hvor pixeltætheden på Xperia 1 kan komme helt op på 643 ppi, så klarer Xperia 5 “kun” 449. Som standard er de alligevel begge indstillet til fuld HD og det er de færreste der vil kunne se forskellen.

Ligesom på Xperia 1, så er skærmen intet mindre end fantastisk. Klart en af de bedste skærme på markedet. Farverne er flotte, kontrasten er god og det samme er betragningsvinklerne. Den føles overraskende flydende. Normalt oplever jeg skiftet fra 90 til 60Hz meget tydeligere, men Xperia 5 føles utroligt flydende – nogle gange som om den har en 90Hz-skærm. Det er svært at forklare, men skal i stedet opleves.

Hardwaren i Xperia 5
Xperia 5 har samme high-end hardware, som man finder i Xperia 1. Det betyder Snapdragon 855, 6GB RAM og 128GB lagerplads, der kan udvides med et hukommelseskort. Den er lynhurtig, flydende og driver den nærmest rene Android software med lethed. Det er bestemt ikke kræfter man mangler i Xperia 5.

Softwaren i Xperia 5
Softwaren er også fuldstændig identisk med Xperia 1, hvorfor vi ikke vil gå i dybden med det her. Se i stedet vores test af Xperia 1. Softwaren er baseret på Android 9 Pie og er nærmest ren Android.

Sony er tilføjet egne funktioner rundt omkring i brugerflade, så som Side Sense og kamera-appen. Ideen med førstnævnte, Side Sense, er at lette betjening med én hånd. Desværre virker det ganske elendigt. Det er utroligt svært at få aktiveret og virker 1 ud af 10 gange.

Som tidligere nævnt, så savner jeg også hurtigere og sikrere ansigtsoplåsning, hurtigere opladning, omvendt trådløs opladning og en skærm, der automatisk tænder, når man tager telefonen op m.m. Softwaren i Xperia 5 er bestemt udmærket, men mangler mange “cutting-edge” funktioner. Derudover finder man en del bloatware i Xperia 5, som ikke kan afinstalleres. En mobil til 5.999 kroner med bloatware, der ikke kan fjernes? Come on.

Lyden er også god i Xperia 5

Ligesom Xperia 1, så er Xperia 5 også blevet udstyret med stereohøjtalere. De spiller ganske godt og gør det endnu sjovere, at se indhold på den flotte skærm. Lyden kan ikke matche Samsungs og Apples, men er bestemt blandt de bedre på markedet.

Lyden under samtaler er også klar og med rigeligt høj. Jeg har oplevet få udfald i både opkald og mobildata, hvilket også var tilfældet med Xperia 1 – dog slet ikke så slemt.

Sony Xperia 5
Det tredobbelte kamera i Xperia 5 gør det godt. Foto: Mobilsiden.dk

Holder godt på batteriet

Xperia 5 byder ikke på et kæmpestort batteri, men formår alligevel at presse meget ud af de tilgængelige milliampere. Mere præcist er batteriet på 3140 mAh. Xperia 5 holder fint til en meget aktiv dag, og jeg oplever i gennemsnit halvanden dags batteritid.

Den understøtter heldigvis hurtigopladning, der på en halv time i opladeren giver omkring 50 procent batteri. Desværre er der ingen trådløs opladning af finde i Xperia 5.

Velkendt tredobbelt kamera

Sony Xperia 5 indeholder præcis samme gode kamera som Xperia 1. Det er producentens første tredobbelte kamera:

 • Primær sensor på 12 megapixel, f/1,6
 • Telefoto på 12 megapixel, f/2,4
 • Ultra vidvinkel på 12 megapixel, f/2,4

Hardwaren fejler bestemt intet og det leverer også nogle rigtig fine billeder. Kameraets styrke er naturlige farver, men den dynamiske rækkevidde er ikke på højde med de bedste. Kvaliteten og specielt kameraoplevelsen er ikke på højde med Huawei, Samsung og Apple, men mere end god nok til de fleste. I vores test af Xperia 1 går vi mere i dybden med kameraet, hvor der også kan ses billeder taget med kameraet.

Læs også: Test af Sony Xperia 1

Konklusion: Sony Xperia 5 er et godt køb

Sony Xperia 5 er en fremragende mobiltelefon. Jeg er vild med designet, byggekvaliteten, formen, den nærmest rene Android og den virkelig gode skærm. Kameraet gør det også rigtig godt. Der er stor fleksibilitet med de tre kameralinser og det leverer naturlige billeder med god kontrast. Personligt ville jeg vælge Xperia 5 fremfor Xperia 1, udelukkende på grund af den mere håndterbare størrelse.

Jeg er derimod træt af den upålidelige fingeraftrykslæser, ansigtsoplåsningen og bloatwaren, der ikke kan afinstalleres. I forhold til konkurrenterne er Sony her langt bagefter, men man lærer heldigvis at leve med det. Jeg håber Sony får gjort noget ved dette til næste generation, for så står vi med en vinder.

Jeg kan ikke forestille mig, at nogen vil fortryde købet af Sony Xperia 5, for det er en god smartphone. Man skal købe Xperia 5, hvis man vil have noget anderledes. Til færre og samme penge kan man nemlig få Samsungs Galaxy S10 eller Apples nye iPhone 11, som umiddelbart er lettere af anbefale. Den vejledende pris på Sony Xperia 5 er 5.999 kroner, men vi har set den ned til 4.560 kroner, hvilket gør den meget mere attraktiv.

Sony Xperia 5 lander på 5 ud af 6 stjerner.

Sony Xperia 5
Foto: Mobilsiden.dk

Flere artikler om Smartphone

Emnet fik sin fortsættelse. mobilsiden fortsatte fortællingen. 23/10/2019 kørte vi artiklen om Nokia starter udrulningen af Android 10 – Forstættelsen i sagen kan læses her. Se også seneste nyt om tematikken her.