Nokia 808 Pureview – kameramobilen du ikke behøver købe (mobiltest)

Minitest: Nokias kameramonster med 41 megapixels kamera er alle tiders, men du skal ikke købe den. Læs her hvorfor.

Nokia 808 Pureview – kameramobilen du ikke behøver købe (mobiltest)

Det her er ikke en traditionel test, men der er heller ikke tale om en traditionel mobiltelefon. Nokia 808 Pureview er mere et statement, end et reelt consumerprodukt.

Ved mobilkonferencen Mobile World Congress i februar 2012 lukkede Nokia munden på verdenspressen, da de ud af det blå, lancerede Nokia 808 Pureview med et kamera på 41 megapixels.

Mere om Nokia 808 Pureview

Det megapixels-ræs der i flere år har præget mobiltelefonernes kameraer blev dermed lukket. Nu handler det ikke om fem, otte eller 12 megapixels, hvis man skal slå konkurrenten. Nu skal man over 41 megapixels. Alt derunder vil blive betragtet som ”øv en tiger, den har vi set”.

I øvrigt handler det jo slet ikke om megapixels, men optik, software, sensor og mange andre ting. Ofte ender de mange pixels, med at give en masse støj på billerne.

System: Symbian – et dødt system

En af årsagerne til du ikke behøver stifte bekendtskab med, og bruge penge på, Nokia 808 Pureview, er styresystemet.

Der er tale om en telefon med systemet Symian^3 (Symbian Belle / Nokia Belle). Et system Nokia har lagt i baggrunden, og er ved at afvikle, til fordel for Windows Phone. Producenten lover dog at yde support frem til 2016.

– Vil Nokia fortsat opdatere Symbian?

Du skal altså forholde dig til, at denne mobiltelefon kører på et dødt system, der heller ikke har app-udviklernes opmærksomhed.  Det er altså ikke på denne platform, at de forskellige firmaer vil prioritere apps til.

Når det er sagt, så er systemet helt vildt flydende – og grafik og billeder står flot på den fire tommer store AMOLED-skærm. Desuden får du også lang batteritid og rigtig multitasking.

Internetdelen oplever jeg dog som dårlig og langsom. Den får mig til at tænke på hvordan det var på Android, før Ice Cream Sandwich-versionen.

Foto fra Nokia 808 Pureview
Foto taget med Nokia 808 Pureview. Hent billeder i fuld opløsning  ved at downloade denne zip-fil med fotos.

Er kameraet et argument?

Kameraet er hele salgsargumentet for Nokia 808 Pureview, og med Carl Zeiss optik, rigtig Xenon-blitz og ikke det sædvanlige forkølede fotolys de fleste mobiler har, samt en sensor på 41 megapixels (når der skydes billeder i 4:3 format), skulle der være lagt i ovnen til den bedste kameraoplevelse nogensinde.

Og ja. Det er der sådan set også. Men det er ikke en point-and-shoot oplevelse denne mobil byder på, ikke primært i hvert fald. Der er bunkevis af muligheder for indstillinger, hvilket kræver den store fotoeksamen, for at få fuld glæde af.

Jeg er på ingen måde fotoekspert. Men jeg undrede mig vældigt over, at Nokia 808 Pureview fra starten, ikke var sat op til 41 megapixels. Et smut forbi indstillinger, gav valgmulighederne ”Pureview” og ”Fuld opløsning”. Og umiddelbart kun i 8 megapixels.

Her skal man så huske, at ”Pureview” ikke handler om megapixels, men er en fototeknik Nokia har skabt.

Når der skydes fotos med Pureview tages et billede i 34 megapixels opløsning (16:9 format) der efterfølgende komprimeres til et 8 megapixels billede. På den måde, udnyttes den store sensor.

I fuld opløsning er billederne 7728 x 4354 pixels store, hvis det er i 16:9-formatet. Selve billederne fylder 3-6 megabyte per styks.

Hvor gode er billederne?

Jeg er ikke helt så imponeret, som jeg troede jeg ville være. Jo, på en god dag bliver billederne voldsomt flotte, men jeg sidder bare ikke med åben mund og synes de er SÅ fantastiske.

Nej – så ret skal være ret, så er fotos taget med Nokia 808 Pureview langt bedre, end hvad andre smartphones på markedet kan komme op med, ingen tvivl om det. Men det kræver også lyst til at lege med indstillinger.

Om du er enig kan du afgøre, ved at downloade denne zip-fil med fotos. Her kan du se billederne i fuld opløsning, og vurdere dem på din egen computer. Prøv f.eks. at tage et af oversigtsbillederne, og se det i 100% zoom. Uha, det er godt!

Jeg har også taget nogle billeder med henholdsvis Samsung Galaxy S III (standardindstillinger) og Nokia 808 Pureview (Pureview-mode) af de samme motiver. Så kan du selv sidde og sammenligne. I pakken finder du også nogle oversigtsbilleder i fuld opløsning, som der kan zoomes rundt i.

Hvis du går i rigtig kreativ mode, og synes det er sjovt at lege med fotos, er der mange timers underholdning med dette kamera. Og du vil med garanti kunne tage billeder, som ingen andre i omgangskredsen kan, med deres mobiltelefon.

Min vurdering er, at hvis ikke du har brug for at tage paparazzifotos, men bare almindelige billeder, så kan du fint klare dig med en anden fornuftig smartphone som Samsung Galaxy S III eller HTC One X.

Udover de fotos vi selv har taget, så tag et tjek her på Flickr, hvor en ganske kreativ fotoentusiast har været i gang.

Lumia 808 Pureview
Nokia 808 Pureview.

Klodset mobil

Designet af kameramobilen fra Nokia er på ingen måde en oplevelse. Vægten er helt oppe på 169 gram, og med en tykkelse på næsten halvanden centimeter på det tykkeste sted, er og bliver det bare en kluntet sag.

Der sidder en fysisk låseknap på højre side, samt dedikeret kameratast og lydstyrkejusteringen er placeret i toppen af højre side. På fronten findes rør-funktionerne samt en menutast i midten.

Faktisk ligner denne enhed mere et kamera end et mobil, og det er nok også sådan, at den bliver købt.

Foto fra Nokia 808 Pureview
Foto taget med Nokia 808 Pureview. Hent billeder i fuld opløsning  ved at downloade denne zip-fil med fotos.

Konklusion: Sjov gadget, men ikke seriøst køb

Går du vildt meget op i smartphones er du ikke i målgruppen for Nokia 808 Pureview, da du så næsten med garanti vil kaste sig over en masse af mulighederne på topmodel-markedet. Er du fotograf, amatør eller professionel, vil du nok købe en masse spændende specialudstyr inden for fotografering – og ikke en Nokia-mobil med et voldsomt kamera.

Derfor er spørgsmålet, hvem der egentlig skal købe dette produkt. Jeg ville i hvert fald ikke – med mindre det skulle være for, at blære mig overfor venner og bekendte. Og hvis endelig man så bare var vildt forelsket i kameraet, så er Symbian-platformen som mobilen kører på, ikke interessant.

Nokia 808 Pureview er et statement fra Nokia, der da også har sagt, at Pureview-teknikken kommer ind i andre af deres smartphones på Windows Phone-systemet. Så mon ikke at disse med tiden, bliver ret gode kameramobiler.

– Pureview kommer til Windows Phone

Og når alt dette så er sagt, er prisen på 4.200 til 5.000 kroner uden abonnement, ifølge Mobilpriser.dk, det som skræmmer de sidste kunder væk.

Kameraet i Nokia 808 Pureview det vildeste vi har set i en mobil, men telefonen som helhed er ikke interessant. Kameraet får topkarakter, men resten af produktet burde aldrig være sendt på markedet.

Karakteren ender på 2 ud af 6 stjerner og 808 Pureview er kameramobilen du ikke behøver købe.

Videoklip optaget med Nokia 808 Pureview

Plus / minus

+ Kamera –  enestående billeder
+ Rigtig Xenon blitz
+ God skærm

– Styresystem på vej ud
– Klodset og stor mobil
– App-udvikling er ikke i fokus til denne platform