Sony Ericsson Xperia Mini – stadig en vinder? (mobiltest)

TEST: Forgængeren Xperia X10 Mini fik armene hævet langt op over hovedet på mig. Vil den nye generation få armene ned igen eller vil de forblive oppe? Læs testen af Xperia Mini her.

Sony Ericsson Xperia Mini – stadig en vinder? (mobiltest)

Mange mobilproducenter har fulgt trenden med at lave en mini-udgave af en smartphone. Men for det første, så er Sony Ericsson de eneste, der har lavet en model, som for alvor lever op til navnet MINI og for det andet, så er softwaren og hardwaren så meget mere tilpasset hinanden, at den også er mere brugbar.

Sammenligner man mini’erne fra Sony Ericsson med for eksempel HTCs Wildfire-modeller, så er der klasser til forskel på brugeroplevelsen og tilpasningerne fra producenterne. Og tager man første generation af Wildfire, var selve skærmopløsningen så pixeleret, at det lignede noget fra “gamle dage”.

Personligt faldt jeg for Xperia X10 Mini ved første øjekast, tilbage i februar måned sidste år på Mobile World Congress 2010.

Og med den nye generation af mini’erne i 2011, så er det en forelskelse, som har udviklet sig til ægte kærlighed.

Hvad er det, der er så fantastisk ved Xperia Mini?

Ja, det er ikke et spørgsmål der kan svares kort på, for det er sammensætningen af det flotte og alligevel neutrale design, den flotte integration som Sony Ericsson har lavet af Android og måden Xperia Mini bare “hviler” i hånden på én og beder om at blive brugt.

For uddybning af spørgsmålet læs resten af testen herunder.

Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Generelt om mini’en

Ligesom sin forgænger kommer Xperia Mini også med udskiftelig bagside, så man hurtigt og nemt kan give telefonen det look man selv ønsker.

Der medfølger ikke nogen ekstra covers i salgsæsken, men de kan købes separat. Telefonen fåes i farverne sort eller hvid.

Selve telefonen er ikke større end et kreditkort, rent fysisk er den 88 mm x 52 mm x 16 mm. Mini’en har siden første generation haft lidt vokseværk, dog mest på vægten – der er steget 11 gram, og lander nu på en kampvægt der hedder 99 gram.

Processoren er på 1GHz – så alt andet end mini. Du kan se flere forskelle her.

Xperia Mini har Android 2.3 (Gingerbread) fra salgsstart, men allerede nu er der lovet en opdatering til oktober måned. Så det ser også ud til, at Sony Ericsson har strammet op på opdateringsfronten, hvor de tidligere har været lidt efter flere andre Android-producenter.

Designet holder vand

Rent designmæssigt er der ikke sket det store fra første og til anden generation, men “why fix it if it ain’t broken”.

Den buede bagside, der gør, at telefonen ligger som klæbet i hånden, har Sony Ericsson heldigvis også valgt at beholde, hvilket er helt fornuftigt.

Fronten har dog fået de tre fysiske taster skiftet ud med to touchknapper, og på Xperia Mini er det kun “hjem-tasten”, der er en fysisk knap.

Tasterne fungerer helt efter hensigten og er nemme at ramme, tiltrods for telefonens størrelse.

Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Skærmen er ganske fornuftig

Touchskærmen på Xperia Mini er en tre tommer berøringsfølsom LCD-skærm med en opløsning på 320 x 480 pixels og 16.7 millioner farver.

Foruden det, så er det en god og modstandsdygtig skærm, som reagerer rigtigt godt og hurtigt. Man har heller ikke oplevelsen af, at den hakker eller “lagger”.

Brugervenlig opsætning

Selve opsætningen af telefonen fungerer nemt og smertefrit, både hvad angår mailopsætning, Facebook m.m.

Så man kommer nemt i gang med at bruge telefonen, og får hurtigt adgang til alt det sjove.

Husk at sætte en Gmail-konto op på mobilen, når du installerer den første gang. Ellers vil du ikke kunne bruge Android Market til at hente applikationer fra.

Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Beskeder – SMS er en leg

Xperia Mini er trods den lille størrelse stadigvæk en mobiltelefon du kan og bør overveje, hvis du er en SMS-haj.

Du kan vælge, om du vil benytte det “gammeldags” T9-tastatur eller fuldt QWERTY-tastatur (selv når telefonen holdes lodret). Med vibration ved tryk sat til, så venter Xperia Mini bare på, at du skriver beskeder.

Personligt kan jeg bedst lide T9-tastaturet på den, men det fungerer ganske godt med det fulde QWERTY-tastatur.

Også billeder i MMS-beskeder vises flot i samtaletråden, og de grafiske smileys ender tit ud med at give et smil på læben også.

Musik og radio – musikken den spiller

Walkman-telefoner var i mange år Sony Ericsons varemærke, og også her præserterer Xperia Mini minimum som forventet.

Der medføler et in-ear headset af Sony Ericsson vanlige gode kvalitet. Der sidder et 3,5 mm jackstick i mobilen, så du kan tilslutte egne hovedtelefoner.

Kamera til alle lejligheder

Xperia Mini har et 5 megapixel kamera “under motorhjelmen” og kan også filme i HD kvalitet (720 p).

Traditionen tro har man også flere forskellige indstillingsmuligheder i kameraet, og kan blandt andet ændre hvidbalancen og eksponeringen. Ligesom kameraet kan “se ansigter” og lægge fokus på disse. Man kan også vælge at benytte “touch-fokus”.

Xperia Mini har desuden fysisk kamera-knap, men man kan også vælge blot at trykke på skærmen, for at få billedet i kassen.

Mini’en tager gode billeder – du kan se et udpluk, jeg har taget med den herunder.

Internetoplevelsen godkendt

Med Xperia Mini får du ikke en stor skærm, og derfor skal du nok overveje det to gange, hvis du er den type, som surfer meget rundt på diverse hjemmesider via din mobiltelefon.

Benytter du derimod kun mobilen til hurtigt at tjekke ting på nettet, så kan man sagtens klare sig med den lille skærm.

Zoom-funktionen har også fået et “hak” op – og man kan nu benytte pinch-to-zoom, hvilket betyder man kan zoome med to fingre.

At den til hverdag er så lille og fiks, opvejer så rigeligt, at internetoplevelsen ikke bliver som med telefoner, der har en større skærm.

Xperia Mini har også mulighed for Wi-Fi forbindelse.

Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Mini (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Batteriet holder strøm

Batteriet på Xperia Mini kan sagtens klare en almindelig dag, selvom der er synkronisering af mail m.m. sat til.

Slår man det derimod fra, og ikke snakker eller skriver flere beskeder end gennemsnittet – så kan den godt holde sig mere end én dag.

På Xperia Mini er det muligt at tage batteriet ud, hvilket det ikke var på første generation.

Downloader du “Battery Status Widget – Free” i Android Market, så kan du holde øje med batteriniveauet, temperaturen på batteriet o.m.a.

Sony Ericsson’s bud på Android

Jeg synes, at Sony Ericsson med Xperia-modellerne har gjort navigeringen rundt i menuerne meget brugervenlig i forhold til, hvad jeg har oplevet på andre Android-enheder.

Sony Ericsson har haft stor succes med at videreføre den samme brugervenlighed, de har været kendt for på deres eget gamle styresystem.

På “startskærmen/hjemmeskærmen” er der de fire genveje, som også findes på Xperia X10 Mini. Her på anden generation er der dog sket en videreudvikling, da man nu kan have fire genveje i hvert hjørne og altså i alt 12 genveje, i stedet for fire.

Derved kan man også undgå at have en masse ikoner på baggrunden, som jeg tit synes er med til at gøre Android systemet lidt rodet at se på, da genvejene ikke altid har samme størrelse – ligesom widget også findes i forskellige udformninger.

Genvejene kan tilpasses til eget behov, og giver et godt overblik og hurtige genvej til diverse programmer.

Facebook inside Xperia

Måden hvorpå Sony Ericsson har integreret Facebook, og “droppet” deres egen Time Scape-funktion, er super godt.

Det virker intuitivt, og det er helt kanon, at man via fotoalbummet på telefonen, også kan se Facebook-billeder.

Ligesom der også direkte fra fotoalbummet kan kommenteres og “synes godt om” billeder – uden at Facebook-applikationen skal åbnes først.

Billeder taget med Xperia Mini

Konklusion – mini mobil maximum klasse

Forventningerne til Xperia Mini har været store fra min side af – og endnu engang leverer Sony Ericsson en mini-telefon med et kæmpe format.

Nok er Sony Ericsson Xperia Mini lille, men den er så godt konstrueret og programmeret, at den er mile langt foran de konkurrende mobiltelefoner, både software og hardwaremæssigt.

De telefoner, som befinder sig i samme prisklasse, er langt fra på samme niveau som denne lille klasse-mobil. Konkurrenterne er telefoner, som HTC Tattoo, Samsung Galaxy Ace, HTC Wildfire + Wildfire S – og ikke mindst Xperia X10 Mini.

Men med Xperia Mini får du virkelig “value for money”, og jeg kan ikke forestille mig, at den ikke bliver en kæmpe sællert. Hvilket bestemt er fortjent.

Sony Ericsson har over det seneste halvandet års tid vist, at de bestemt ikke er glemt i mobilbranchen, og med den nye serie Xperia-modeller har vi mere godt i vente.

Xperia Mini holder hele vejen. Og ender ligesom foregængeren uden problemer på vores topkarakter – og får 6 lysende stjerner ud af 6. Du får simpelthen mere telefon, end du reelt set “betaler for”. Den fåes netop nu til omkring 1700 kroner.

Se også video-gennemgangen Sony Ericsson Xperia Mini.

Læs også:
 – Mobiltest: Sony Ericsson Xperia Ray
 – Web-TV: Oplev Xperia X10 Mini
 – Sony Ericsson Xperia X10 mini – lille mobil med stort format (mobiltest)
 – Billeder af den nye generation af Xperia X10 mini pro
 – Sony Ericsson Xperia Mini og Mini Pro relanceres
 – Se Xperia Mini og Mini Pro live
 – Sony Ericsson Xperia Ray – mobil med powert (produkttest)