Fisher Price ”Laugh & Learn” – babyer kan nu lege med iPhonen (produkttest)

TEST: Fisher Price er kendt for at lave legetøj til de mindste. Det forenes nu med en holder til iPhonen. Vi har testet den.

Fisher Price ”Laugh & Learn” – babyer kan nu lege med iPhonen (produkttest)

Skal børn have lov, at lege med mobiltelefoner og iPads? Det er en længere diskussion, som der er mange forskellige meninger om.

Overvejer man denne ”Laugh & Learn” rangle fra Fisher Price, så har man allerede den holdning, at ”de små” selvfølgelig skal have lov til at lege med en iPhone eller iPad.

Fisher Price har nemlig lavet en rangle, som gør at man trygt kan overlade den kostbare enhed til familiens yngste. For selvom den lille hverken kan tale eller gå, kan de jo godt have glæde af at sidde med en iPhone eller iPad. Fisher Price har foruden selve ”ranglen” også udviklet applikationer til iPhone og iPad.

Vi har set nærmere på ranglen fra Fisher Price, som passer til de tidligere modeller af iPhone – men ikke iPhone 5, dog passer den til alle iPad-modellerne.

Børn, Baby, Fisherprice, Legetøj, Rangle
Fisher Price – Laugh & Learn rangle til iPhone (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Pak din iPhone eller iPad ind i plastik

Ranglen har børn i alderen 6 måneder og op til 3 år i målgruppen. Vi har testet på et par børn i 6-måneders alderen, samt en på de 3 år, for at se, hvad børnene siger til den.

Børn kan nemt savle ind i en iPhone eller iPad når de har den alder, men det bliver umuligt når den placeres i ranglen. Her er det nemlig plast der dækker skærmen, så savl og gylp holdes ude.

Plastikken der dækker skærmen gør dog ikke, at betjeningen ikke kan lade sig gøre længere – men foruden savl og gylp holdes ude så dækkes også ”hjem-knappen” på fronten, så barnet ikke kan klikke sig ud af den valgte applikation. Ønskes denne funktion ikke – vendes telefonen omvendt i ranglen.

Du får din iPhone eller iPad ind i ranglen ved åbne bagsiden med en mønt eller en kniv, dermed undgår du også, at børnene selv åbner den.

Børn, Baby, Fisherprice, Legetøj, Rangle
Fisher Price – Laugh & Learn rangle til iPhone (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Applikationer til de yngste

Der er udvendigt ”gejl” på ranglen – i form af håndtag med kulørte ringe, som der kan rasles med og bides i, plus at den til iPhone, også har et spejl på bagsiden. Den til iPad har i stedet et par plast-flapper, som får iPad’en til at rokke lystigt på gulvet.

Det der for alvor gør ranglen interessant er den serie af børne-applikationer, Fisher Price har udviklet.

Den største ulempe på det danske marked er dog, at selvom du kan finde pt. 23 forskellige applikationer fra Fisher Price – når der blot søges “Fisher Price” i Apples App Store – så er det langt fra alle der er lige brugbare. De er nemlig ikke på dansk.

Der findes ellers et godt udvalg af applikationer, som kan lære de helt små alt fra tal og bogstaver til dyrelyde og meget andet, men der går lidt af idéen for de danske børn, når applikationerne ikke taler dansk.

Dog findes der andre børne-applikationer, som taler dansk. Blandt andet Rasmus Klump, Cirkeline og Lego-apps. Disse er dog ikke fremstillet ”specielt” til ranglen, som Fisher Prices egne applikationer er.

En applikation, som SoundTouch, kan dog også være smart at have til de helt små. Den lærer de små om lyde – på alt lige fra en juicepresser, en flyvemaskine samt til diverse transportmidler og dyr.

Børn, Baby, Fisherprice, Legetøj, Rangle
Fisher Price – Laugh & Learn rangle til iPhone (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

En tung rangle – til små arme

Selve ranglen er rigtig fin og farverig, hvilket formentlig også vil betyde at langt de fleste små børn vil finde den interessant. Men for den yngste del af målgruppen, så er det en tung rangle at lege med.

Legetøjsdelen i sig selv vejer 234 gram og så når enten en iPad eller en iPhone indsættes, kommer vægten jo oveni. Ranglen til iPhone får 140 gram ekstra i sig når telefonen indsættes.

Dermed bliver den for de helt små også ret tung at holde, da 374 gram er lidt meget for den helt lille en at holde i længere tid.

Vi har haft ranglen i hænderne på et par små poder, som alle fandt den interessant, men også kort efter ikke rigtigt kunne holde den selv.

Interessen for de store i målgruppen, der er “vokset fra rangler”, er også tilstede – her er vores opfattelse at en 3-årig hellere vil sidde med den ”rigtige” telefon uden indpakning end med ranglen udenom.

fisher price rangle ipad
Fisher Price – Laugh & Learn rangle til iPad (Foto: Fisher Price)

Konklusion – super smart, men alligevel usmart

Jeg kan godt lyde, som en gammel sur dame når jeg siger, at ved at lave rangler hvor telefonen lægges ind i og beskyttes, så lærer man ikke børnene at passe godt nok på værdifulde ting. Samt barnet måske opfatter denne rangle, som alle de andre legesager og dermed bare kaster rundt med den.

Men det er da smart, at man nu kan aflevere ens iPhone eller iPad til de helt små uden at skulle bekymre sig eller have dårlige nerver.

Omvendt kan man også sige, at hvis man er bange for den lille ødelægger telefonen, så er de måske ikke gamle nok til at sidde med den.

Hvad man synes om dette legetøj handler nok mere om ens egen holdning til hvor tidligt man synes, at børn skal lære at sidde for meget ved en skærm, end om man synes ranglen er smart.

For der er ingen tvivl om, at det er en god tanke Fisher Price har haft. Selve ranglen er smart og den ligner det andet Fisher Price legetøj.

Når det så er sagt, så koster Laugh & Learn omkring 230 kroner til iPhone og cirka 300 kroner til iPad.

Så kan du jo selv vurdere om du synes de små poder skal have sådan en.

Efterfølgende om sagen

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 24/10/2012 fulgte vi op med nyheden; Sådan begrænser du Apples overvågning af dig – Historien kan læses her. Seneste nyt om temaet finder her.