Samsung Galaxy Tab Pro S – Mest en tablet [TEST]

Samsung Galaxy TabPro S er selskabets første laptop-tablet hybrid. Men den er mest en tablet.

Samsung Galaxy Tab Pro S – Mest en tablet [TEST]

Laptop’en som arbejdsredskab bliver udfordret af mindre, men stadigt mere kompakte enheder. Smartphonen og tabletten er for længst trængt ind på PC’ens enemærker.

Derfor kan det virke som en naturlig udvikling, at laptop’en i stadigt stigende grad efteraber sin tastaturløse kollegaer. Denne trend er Samsungs nyeste tablet/laptop hybrid, Tab Pro S, et levende eksempel på.

Men som med andre hybrid-enhed kommer spørgsmålet naturligt, kan den afløse begge typer enheder på kompetent vis?

Se også:  Samsung TabPro S lanceret – ultraslank powertablet

Mål: 290,3 x 198.8 x 6,3mm – 696 gram, oplader 94 gram
Cover: 385 gram, ~7mm
Display: 12,0 tommer AMOLED, 2160 x 1440 pixels, 216 PPI
Ydelse: 6. gen Intel Core m3-6Y30, 4GB RAM
Grafik: Intel HD 515, 1GB delt RAM
Batteri: 39,5 Wh
Lager: 128GB + micro-SD
Kamera: 5 MP med autofokus/ 5MP front
Tilslutninger: USB-C 3.0
Software: Windows 10 Pro
Pris: fra omkring 7.200 kroner, 9.500 inklusiv 4G

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

Samsung nedlagde sin laptop-afdeling tilbage i 2014, men TabPro S synes også at have sin rødder i Samsung mobile afdeling.

Det ses tydeligst i designet, som mest af alt trækker rødder i selskabets nydelige Tab S2 – tablets, som igen trækker tråde til Samsungs vellykkede Galaxy S6-designs fra sidste år.

Den får da også betegnelsen Galaxy, noget som indtil videre har været forbeholdt Samsungs Android produkter – men det er altså Windows 10 Pro der driver maskinen frem.

Læs også:  Microsoft Surface Pro 4: Endnu en stilfuld hybrid [TEST]

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

Let og lækkert design

TabPro består af en ramme i stærkt aluminium udfyldt af en front med en touch-følsom glasplade og af en bagside i plast.

Hele pakken er yderst minimalistisk og minder mest af alt om en stor tablet med et 12 tommer stort display.

Blandt de store tablets og hybrider som Apples iPad Pro eller Microsoft Surface Pro 4, er TabPro S dog mindst og lettest. I forhold til Microsofts hybrid er den et par millimeter smallere på alle leder og kanter, og mest bemærkelsesværdigt, er den et par millimeter tyndere og 100 gram lettere.

I forhold til iPad Pro 12.9 barberes der et par centimeter i både højden og bredden – vægten er dog omkring den samme.

Alt i alt er TabPro S dog klart den mest håndterbare blandt markedets hyper-tablets, men skærmen på 12 tommer er så også en tand mindre end hos begge konkurrenter.

Læs også:  Sammenligning: Surface Pro 3 & 4, Surface Book og iPad Pro

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

For få udvidelser

Kommer du fra laptop-verdenen, har du givetvis noget udstyr du gerne vil knytte til Tab Pro S, men det vil ikke blive helt ligetil.

Her er, udover jack-stikket og en connector til tastaturet, nemlig kun en enkel USB-C port at arbejde med.

Vil du kun læse dine SD-kort, slutte noget eksternt lager, skærm eller tilbehør til, skal du derfor have en USB-C multi-port til omtrent 500 kr. øverst på indkøbslisten.

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

AMOLED – både godt og ondt

Samsung er den største bannerfører for AMOLED-teknologien, en skærmteknologi der sikrer nærmest uendelig kontrast og yderst livlige farver. Og i denne omgang er lysstyrken fuldt på højde med feltets bedste – hvilket gør den brugbar i fuldt dagslys.

Teknologien er dog ikke helt billig, og derfor har den længe være begrænset til mindre mobil- og tabletdisplays – men nu er den her altså i 12 tommers storformat.

Den høje kontrast og mættede farvepalette forkæler derfor nethinden når en film afspilles fotos fremvises. Ønsker du mere neutrale farver, kan du i modsætning til Samsungs Android-modeller ikke skrue ned for farvemætning, men skal i stedet ty til ekstern kalibreringssonde.

En anden ulempe ved teknologien er hvordan de enkelte pixels opfører sig og hvor mange der er af dem. Her er i alt 3,1 millioner pixels mod henholdsvis 5,0 og 5,6 i Surface Pro 4 og iPad Pro 12.9.

Læs også:  Huawei MateBook – en hypertablet til business klassen

De enkelte grønne, blå og røde subpixels er samtidig fordelt i et såkaldt Pentile-mønster der ikke giver samme skarphed som i den aldrende Surface Pro 3 – til trods for at begge deler samme opløsning og skærmstørrelse.

Især tekst vil derfor ikke stå så skarpt som hos andre lignende enheder. Skærmformatet er i 3:2, hvilket i min optik er noget nær det perfekte kompromis til at vise indhold i enten portræt- eller landskabsformat.

Lydsiden klares af et sæt stereohøjtalere, en på hver side, der pumper middelmådig lyd ud. Her er Surface Pro 4 bedre med sit frontvendte setup, mens Apples iPad Pro spiller i et par ligaer over med sine firedobbelte højtalere, der lyder bedre end de fleste – selv større laptops.

Samsung Galaxy TabPro S
Zoomer du helt ind, ses det at AMOLED skærmen har et særligt mønster der gør tekst mindre skarpt. Foto: Mobilsiden.dk

Brugbart keyboard og touchpad

For at Samsung TabPro S virkelig skal træde i karakter som hybrid, skal den mindst tilnærmelsesvis kunne fungere som laptop. Til formålet suppleres TabPro S med et smart læderlignende cover der både beskytter enheden og giver tastatur og touchpad-funktioner.

Selve coveret er godt skruet sammen, det er dog ikke nær så lækkert at røre ved som Microsofts Type Cover som kommer i ægte ruskind.

Den hæfter sig magnetisk til bunden af Tab Pro S, og en lille NFC-chip automatiserer selve parringsdansen mellem cover og tablet.

I modsætning Til Surface Pro har TabPro S ikke noget støtteben, men coveret har to indstillinger du kan vælge imellem. Vinklen på de to indstillinger er dog ikke så brugbar som jeg havde ønsket, enten står TabPro for oprejst eller for tilbagelænet til, at tabletten kan være vendt direkte mod mit ansigt.

Samtidig kan du glemme alt om såkaldt ’lapability’, for jeg har ikke helt tiltro til magneternes evner til at holde fast i tabletten når setupet hviler på skødet – faren for at tabletten tipper bagover er til stede.

Se også:  Microsoft Surface 3 – Fiks og bærbar med lang batteritid [TEST]

Selve keyboardet er fint at taste på, for de enkelte knapper er af samme bredde som et standard laptop ditto. Hører du til dem, der hamrer løs på tasterne, vil du dog hurtigt bemærke, at det flekser en del ved indtastning. De enkelte taster bevæger sig også kun minimalt når de trykkes i bund.

Touchpad-feltet lystrer fint og understøtter multi-touch til zooming og scrolling. Desværre er selve feltet noget småt i forhold til Microsoft Type Cover 4.

Samsung tilbyder også en pen til TabPro S, som desværre ikke fulgte med vores testeksemplar. Til gengæld kommer tastaturet med i handlen i modsætning til Surface Pro, hvor pennen er inkluderet, men coveret er et tilkøb.

Samsung Galaxy TabPro S
Det er det største tastatur og touchpad der kunne klemmes ind på den smalle plads. Foto: Mobilsiden.dk

Ydelse: en letvægter

Samsung Galaxy TabPro S er helt fri for blæsere eller andre larmende løsdele, hvilket gør den helt lydløs, men samtidig begrænser processorens spillerum.

Derfor finder du kun Intels mindste Core M-processor til at drive TabPro S frem: En ydmyg Intel Core m3-6Y30.

Teknikken er grundlæggende i orden, det er en sjette generations dual-core sag, men den er først og fremmest dimensioneret til at holde strømforbruget i ave – hvilket sætter et lavt loft for hvor hurtige frekvenser der opnås.

Maksimalt 2,2 GHz bliver det til og der drosles hurtigt ned til 1,6 GHz når tunge opgaver som 3D-spil og billed- eller videoredigering løftes.

Samsung TabPro S har desuden maksimalt 4GB RAM, hvilket igen vil begrænse superbrugerne derude.

Læs også:  Microsoft teaser for ny Surface-computer i år

Lagerpladsen er også begrænset til maksimalt 128GB – hvilket er et strengt minimum, for denne kan ikke udvides via et micro-SD kort eller som et tilkøb.

Til almindelige kontoropgaver samt surfen på nettet, er det dog stadigt nok til at give en flydende og behagelig oplevelse. Men har du mere avancerede opgaver i tankerne, vil du nok være bedre tjent med en maskine med Core i5 eller i7-kræfter, som eksempelvis Surface Pro 4.

Det begrænsede kraftoverskud giver til gengæld en fordel – batteriet holder længe, yderst længe faktisk. Ved almindelig surfen og Word-skriblerier holdte TabPro S til en hel kontordag. Noget som de færreste laptops eller hybrider kan mønstre.

Desuden er selve opladeren en yderst kompakt sag der fylder det samme som en iPad-oplader, det er dog uheldigt, at selve kablet ikke er længere end en enkel meter.

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

Windows 10 uden overraskelser

Det er Microsofts Windows 10 der styrer løjerne i TabPro S og det er både godt og skidt, for du får adgang til et kæmpe bagkatalog af applikationer, men det er langt fra alle, der er lige godt optimeret til tabletbrug og touchskærme.

Heldigvis er Windows 10 blevet nemmere at tilpasse til både laptop og tabletbrug, så du kan du skræddersy dig et mere touch- eller mus-venligt setup alt efter hvordan du bruger den.

Nogle af Windows 10 nyere funktioner såsom Hello-login eller bare en fingeraftryksløsning finder du dog ikke her.

Se også:  Biometrisk genkendelse – sådan opsættes Windows Hello

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

Et outdatet kamera

Kameraet i tablets har længe været en skuffende affære, og den holdning rykker Samsung ikke ved i TabPro S.

Her er to gange 5 megapixels kamera, et foran og et bagpå. Sidstnævnte er bedst, da det kan stille skarpt på dit motiv – til gengæld er det mere udsat da det rager en del ud.

Vil du dokumentere hvad der foregår omkring dig, er du dog bedst tjent med mobilens kamera, for resultaterne med selv det ’stærkeste’ vil blegne i forhold til mobiltelefoner med 4-5 år på bagen.

Læs også:  Analytiker: Apple lancerer ny 10,5″ iPad Pro næste år

Videosample – Full HD 

Samsung Galaxy TabPro S
Foto: Mobilsiden.dk

Først og fremmest en tablet

Det er givetvis Samsungs mobilafdeling der står bag TabPro S, og det mærkes da også i det endelige resultat, der slutteligt ender med at minde mere om en tablet end en laptop.

Designmæssigt er den vellykket – som tablet. Men som laptop bliver man hurtigt træt af det upraktiske tastatur og den generelle mangel på udvidelsesmuligheder. En ekstra USB-port og en micro-SD kortlæser havde bestemt ikke været af vejen her.

Samtidig kunne Samsung godt være lidt mere rundhåndede i motorrummet, om ikke andet muligheden for en hurtigere M5 eller M7 processor samt 4GB ekstra RAM ville jeg også have hilst velkommen.

Prismæssigt lander den klods op af Microsofts Surface Pro 4 i en tilsvarende konfiguration. Pro 4 er måske ikke nær så slank, men som arbejdsmaskine vil der være mere at hente hos originalen fra Microsoft.

Det bliver derfor til 4½ ud af 6 stjerner for Samsung Galaxy TabPro S.

Fordele:

  • Stærkt batteri
  • Let, slankt design
  • Lysstærk og farverig skærm
  • Cover inkluderet i prisen

Ulemper:

  • Middelmådig lyd
  • Upraktisk tastatur-cover
  • Kun en enkel port