Samsung Galaxy Tab S – Smuk skærm stjæler billedet [TEST]

Samsung har denne gang brugt en AMOLED-skærm i en tablet, og det giver nogle fantastiske billeder

Samsung Galaxy Tab S – Smuk skærm stjæler billedet [TEST]

Det var med stor fanfare, Samsung fik introduceret verdenspressen til deres nye runde af tablets i Galaxy Tab S i størrelserne 8,4” og 10,5”, og fokus lå på skærmen. Samsung har nemlig brugt AMOLED-skærme i de to nye tablets, og vi har kigget nærmere på den største af dem.

Skærmen er det store trækplaster, selvom der også er et par andre spændende ting ved Galaxy Tab S 10.5, det er ikke til at komme udenom. Den var det store fokusområde ved fremvisningen i New York, og alene det, at Samsung fløj en masse journalister til det store æble, viser, at Samsung har meget høje tanker om de nye tablets.

Og alt i alt er Samsung kommet ganske godt i land med Galaxy Tab S 10.5. Den store og flotte skærm gør, at alt står klart og tydeligt, og det giver et løft på tværs af stort set alt det, man kan på en tablet.

Specifikationer Samsung Galaxy Tab S 10.5

Mål: 247 x 174 x 6,6 mm , 465 gram
Display: Super AMOLED 10,5 tommer, 2560×1600-opløsning, 288 PPI
Kamera: 8 MP, 2 MP frontkamera,
Ydelse: Exynos Octa 5420 1,9 Ghz Quad-core A15 + 1,3 Ghz Quad-core A7 Mali T628, 3GB RAM
Lagerplads: 16GB/32GB + op til 128GB micro-SD
Batteri: 7900 mAh
Software: Magazine UX, Android KitKat 4.4.2
Øvrigt: stereo højtalere, fingeraftrykslæser, fås i hvid perlemor eller metalgrå.
Pris: 3990,-

Skærmen fanger blikket

Skærm, skærm skærm, hvad er der med den skærm? Der er noget om snakken, selvom det måske ikke er lige til at mærke på den måde, som Samsung fortæller. Skærmen er virkelig god.

Samsung selv har ikke været sene til at fortælle, at de laver gode skærme, og de er i hvert fald bedre end Apples skærme i deres iPads, hvis man spørger dem selv. De mener også, at de har de kolde, hårde tal på deres side,

Læs også: Samsung jagter sportspartner

AMOLED-skærmene på de to Galaxy Tab S-tablets kan nemlig vise rigtig mange farver. Adobe RGB farvespektret er en standard for, hvor mange farver det menneskelige øje kan skelne imellem, og hvor andre skærme typisk kan gengive omkring 70 procent af det farvespektrum, så rammer Samsung AMOLED-skærme her hele 90 procent.

Ud over de flere farver, så er AMOLED-skærmene også i stand til at give en større kontrast, og det betyder især noget, når der er sorte farver i spil. Igen har Samsung så fint forklaret det i en reklame, og pudsigt nok bliver tankerne ledt hen på et firma med en frugt som logo, når der skal sammenlignes.

Læs også: Samsung langer igen ud efter Apples iPad

Den skærm er dog ikke helt uden omkostninger. Flotte, klare farver er resultatet af denne teknologi, men hvide farver koster en del mere energi end mørke, og derfor er batterilevetiden noget kortere, når man surfer websider, som jo ofte er hvide med sort skrift, end når man ser en film, hvor de knapt så ofte befinder sig i et helt hvidt vinterlandskab.

Desuden kan der være den hage ved det, at der er en risiko for, at farverne vil overstyre, fordi apps og billeder ikke altid er gearet til denne AMOLED-skærm.

Gaveregnen fortsætter

Ligesom der var med Samsung Galaxy S5, så er der også en del gratis glæder med for køberne af en Samsung Galaxy Tab S, og gratis er sjældent et skidt ord, især jo længere vest på man bevæger sig i Danmark.

Google flotter sig med tre måneders Fri Adgang til deres Google Play Musik-tjeneste, ligesom der også er en gratis bog og en gratis film fra henholdsvis Google Play Bøger og ditto Film.

Læs også: Samsung opdaterer egen app store og vil ud af Google Play skyggen

Viasat giver 3 måneders gratis Viaplay Sport, der er 3 måneders premium Evernote, og til børn og barnlige sjæle er der også fulde/reklamefri spil som Fruit Ninja og Asphalt 8.

Dette er et udpluk af de apps og prøveperioder, der følger med, og der er ret mange af dem. Der er også en del, der kun er på en måned, hvilket jeg synes er for lidt, men en del af de gratis tilføjelser er ganske gode og nyttige.

Højtalerne er ikke noget at råbe hurra for

God mod øjnene, ikke ørerne

Ja, tablets er ikke bygget til at have en gigantisk stereo til at buldre lyd ud mod sagesløse ofre for alt fra Slayer over Christopher til Hansi Hinterseer. Derfor skal det alligevel nævnes, at højtalerne i Samsung Galaxy Tab S ikke er gode.

Volumen er sådan set fin for en tablet med de meget smalle højtalere, der sidder på Galaxy Tab S, men lyden overstyrer og bliver meget skinger.

Til gengæld er placeringen af højtalerne ganske fin. Der er lagt op til at holde den i landskabsformat, altså så den er længere horisontalt end vertikalt, og højtalerne sidder oppe over det stykke, det vil være naturligt at holde på, og det er jo en god ting, for så blokerer man ikke for lyden.

Designet holder stilen

Formsproget og hele det visuelle udtryk kommer i stor udstrækning fra Samsung Galaxy S5, idet Galaxy Tab S også har den samme golfbold-lignende overflade med de små fordybninger. Farvevalget hedder hvid eller metalgrå, men den grå har en ramme i bronzefarve. På engelsk hedder denne farvekombination også ‘Titanuim Bronze’.

Den metalliske kombination er den, vi har haft at lege med, men den virker efter min mening ikke. Rammen i bronzefarven giver et slidt, gyldent eller rødligt udtryk over titanium-farven, der ligner falmet guld eller rødguld. Og en hel tablet i guld passer i mine øjne bedre i et harem i Topkapi paladset i Istanbul, hvor guld spiller en stor rolle i udsmykningen hovedtemaet. Har man godt med naturligt lys, bliver det bedre, men indendørs får den sjove nuancer.

Læs også: Samsung teaser for øjenscanner

Tænder man for skærmen, vil man også se Samsungs letgenkendelige TouchWiz grænseflade, så er man hjemme i Samsungs produkter, så vil man øjeblikkeligt føle sig hjemme i Galaxy Tab S.

En enkelt anke omkring designet er, at micro-USB-porten er placeret en smule mærkeligt. Der bliver som sagt lagt op til, at man holder tabletten horisontalt, men gør man det, vil man under sin højre hånd mærke denne port. Det er ikke vildt ukomfortabelt, men det er ikke lige så godt som uden porten.

Porten til micro-USB sidder lige der, hvor hånden holder fast

Blandede bolcher i maven

Som specifikationerne antyder, så er der ganske god fart over feltet med Galaxy Tab S. 3GB Ram er skønt, og så er der 8 kerner at lege med i processoren, og præstationerne er også ganske gode.

Der er ingen problemer med at køre spil og film, de kører absolut som de skal, men af en eller anden grund kan der være en smule hakken i menuer og under browsing. Det er lidt mærkeligt, når der nu ellers er så mange hestekræfter at gøre godt med.

Læs også: Sådan kan smart-uret udvide virkeligheden

Desuden undrer det mig, at Samsung kun har lagt 16GB lagerplads indbygget i Galaxy Tab S. Det er også muligt at få med 32GB, men vores testenhed har kun 16, og når der går knapt 4,5GB bare på systemet, og skærmen næsten tigger om at afspille film, så undrer det mig.

Med microSD-kort kan man udvide med 128GB lagerplads, men hvorfor ikke gøre det muligt at lægge både apps og et par film på det lokale lager, uden at tvinge kunder til at købe et SD-kort?

Blandede bolcher er også rimelig rammende for batteriet i Galaxy Tab S. Der kan være eminent batteritid, og så kan der være under middel batteritid. Det skyldes skærmen, som nævnt ovenfor, og derfor varierer batteriets levetid også, alt efter hvad man laver.

Solid tablet krydret med smuk skærm

I Galaxy Tab S har Samsung også inkluderet SideSync, som kan give dig en direkte forbindelse mellem din tablet og din smartphone.

Det betyder, at du kan modtage opkald på din tablet, så længe den er forbundet med telefonen. Det skal dog være en af de nyere smartphones fra Samsung, før det fungerer.

Samsung har også gjort det muligt at lave flere brugere på Galaxy Tab S, så der både er en til mor, en til far og en til børnene, og det kan jo være meget praktisk. Fingeraftryksscanneren kan så bruges til at holde ungerne ude af forældrenes brugere, hvis man ikke vil lave et kodeord.

Det er en god tablet, det er der i mine øjne ingen tvivl om. Der er ingen problemer med at køre apps og spil, vægten er ikke for tung til at man kan sidde med den, og man holder ganske fint fast på den.

Der er steder, hvor Samsung kan gøre det bedre, eksempelvis højtalerne, der ikke er gode, men alt i alt vil det være en god oplevelse at bruge Samsung Galaxy Tab S.

Karakteren for Samsung Galaxy Tab S bliver 5 ud af 6 stjerner.

Det betyder mobilsiden.dks karakterer.

Fordele:

  • Flot skærm
  • Masser af power
  • Ergonomisk god
  • Meget gratis ekstramateriale

Ulemper:

  • Dårlige højtalere
  • Lille indbygget hukommelse