Samsung Galaxy Tab S2 – Nyt look men samme personlighed [TEST]

Anmeldelse: Samsung er kommet med opfølgeren på deres første Galaxy Tab S. Nu er det bare at se, om version 2.0 bliver et hit.

Samsung Galaxy Tab S2 – Nyt look men samme personlighed [TEST]

Samsung har fart på. Nye telefoner, computere og anden teknologi skyder frem fra alle sider, og det er af og til svært at følge med. Den sydkoreanske gigant har generelt et bredt sortiment af elektroniske produkter i alle klasser, og også tablet-gruppen har fået en ny dreng i klassen.

Denne nye dreng, bedre kendt som Galaxy Tab S2, er en klar opgradering fra den første Tab S, som nu har fået en ordentlig overhaling indenom.

Eller det skulle man umiddelbart tro.

Kigger man lidt bedre efter, så står det hurtigt klar, at selvom Tab S2 i sit nye format ser markant anderledes ud end sin forgænger, ja så synes indmaden at være tæt ved identisk.

Spørgsmålet er så bare om en ny og slankere version er løsningen på den ”ideelle tablet”. Et begreb, der i disse tider, bliver sat store spørgsmålstegn ved, ider flere og flere hybridformer mellem tablet og PC’er skyder frem, senest med Apples iPad Pro og Microsofts serie af Surfaces.

Læs også: Samsung lancerer supertynd Galaxy Tab S2

Samsung Galaxy Tab S2

Specifikationer (9,7” modellen)

Mål: 169 x 237,3 x 5,6 mm
Vægt: 389 gram (WiFi) og 392 gram (4G)
Skærm: 9,7” Super AMOLED-skærm med QXGA-opløsning (2.048 x 1.536 pixels)
Kamera: 8 megapixels autofokus bag på og 2,1 megapixels foran
Ydelse: 64-bit quad-core Samsung Exynos 5433 (4 x 1,9 GHz + 4 x 1,3 GHz) m. 3 GB RAM
Software: Android 5.0.2 Lollipop med TouchWiz-brugerflade
Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), Wi-Fi Direct og Bluetooth 4.1
Batteri: 5870 mAh
Lager: 32/64 intern lagerplads + op til 128 GB med microSD
Farver: Sort og hvid
Pris: ca. 3800 kroner (WiFi 32gb) og ca. 4600 (WiFi+4G 32gb)

Samsung Galaxy Tab S2

Nydeligt design

Samsung har skabt en af de letteste og faktisk også den tyndeste tablet til dato, og man må i den grad sige, at det kan mærkes. Den nye S2 kommer i to størrelser på henholdsvis 8 og 9,7 tommer, og i denne test har vi fået fat i den store version.

Denne næsten 10 tommer skærm ligger utroligt godt i hænderne, og man har intet problem i at holde den med en enkelt hånd heller. Den er af plastik bagtil, og pga. den matte finish, så glider den ikke ligefrem ud af hænderne på én. Bagtil ses yderligere to trykfølsomme ”knapper”, som fungerer som lukkemekanisme til Samsungs eget cover med indbygget tastatur, der kan erhverves for lidt mere end 400 kroner ekstra.

Kanten rundt om forsiden er gjort i aluminium, og giver et rigtig lækkert touch til tablettens udseende. Nederst på enheden findes Samsungs ikoniske hjemmeknap, der samtidigt fungerer som fingerscanner. Yderligere findes også de velkendte to touch knapper, ”retur” og ”åbne programmer.”

Læs også: Samsung Galaxy Tab S – Smuk skærm stjæler billedet [TEST]

På højre side findes en tænd/sluk knap, samt en volumenkontrol. I bunden af maskinen findes et alm. hovedtelefonstik, samt det klassiske mikro-usb opladestik. Intet USB-C for denne gang. Derudover findes også to højtalere hernede, der er blevet placeret i hver sin ende af bunden.

Alt i alt har Samsung gjort et fantastisk godt arbejde med udseendet på tabletten, og det er måske der, hvor de umiddelbart har lagt flest kræfter. Dette arbejde har da også givet pote, og med S2 har de formået at skabe en topklasse tablet, der i både tykkelse og vægt er klart mindre end mange af deres konkurrenter, endda tyndere end storkonkurrenten iPad Air 2.

Læs også: Sammenligning: Apple iPad Air 2 mod Samsung Galaxy Tab S2

Samsung Galaxy Tab S2

Super skærm

Skærmen er normalt der, hvor Samsung vælter kegler, og endnu engang er der tale om en Super AMOLED-skærm, der ifølge Samsung skal kunne gengive farver med en 94% nøjagtighed. En nøjagtighed, som Samsung ved flere lejligheder selv har understreget ligger en del over konkurrenter, som eksempelvis et hvis æbleformet logo.

Displayet er virkelig lækkert og det er absolut én af mine yndlingsfeatures ves S2. Den ser bare hammergod ud.

Selvom skærmopløsningen dog, absurd nok, er en smule ringere end forgængeren, så er der altså stadig tale om en af klassens allerbedste skærme. Samsung kan altså noget på denne front, og det lader ikke til at de vil stoppe den tendens.

Men et så flot og elegant koster også, rent batterimæssigt, og netop på dette parameter imponerer S2 ikke ligefrem.

Læs også: Samsung arbejder på højopløselig 11K-skærm

Samsung Galaxy Tab S2

Inderst inde

Tab S2 er født med Samsungs Androidbaserede Touchwiz-brugerflade, der er meget lig oplevelsen på deres nye Galaxy S6 telefoner, og hele brugeroplevelsen spiller bare. På softwaresiden er Samsung rigtig godt med, og der er mange nyttige og brugbare features inkluderet.

Inde i maskinrummet gemmer sig en ottekernet Exynos 533-processor, der kører med en hastighed på henholdsvis 1,9 GHz for de første fire kerner og 1,3 GHz for resten. Det, sammenkoblet med de 3 GB RAM, giver en super god oplevelse i brugen af tabletten. Reaktionstiden er yderst tilfredsstillende, og jeg oplevede ingen forsinkelse, når jeg f.eks. browsede nettet eller spillede tunge spil.

Men nogen reel opgradering af den seneste model er der dog ikke rigtig tale om. Som nævnt i begyndelsen, så er maskinrummet i de to tablets meget ens, med kun en lidt opgraderet processor i 2’eren.

Læs også: Samsung Galaxy S7 kan komme med 3 forskellige processorer

Samsung Galaxy Tab S2

Batteriet…

Det er på sin vis imponerende, at Samsung har været i stand til at proppe et batteri på 5870 mAh ind i så tynd en maskine, og den skulle angiveligt kunne holde til ca. 8 timers internetsurfing og omkring 12 timers videoafspilning.

Ikke desto mindre, oplevede jeg i testperioden en noget ringere batteritid end lovet. Netop denne faktor er ikke særlig imponerende, og det virker som om, at idet S2 er så tynd og let, så er der blevet gået på kompromis med batteriet.

Et kompromis der har gjort levetiden noget kortere end flere konkurrenter, og jeg har oplevet markant bedre batterilevetider på andre tablets af samme type, som f.eks. Apples Air 2.

Læs også: Første batteritest af Galaxy Note 5 og S6 edge+ tegner godt

Samsung Galaxy Tab S2

Kamera

Jeg forventer generelt ikke meget af det primære kamera i en tablet. Det er sjældent at jeg befinder mig i situationer, hvor jeg finder det smart at bruge min tablet som kamera, da jeg som ofte alligevel har min telefon på mig.

Ikke desto mindre skal det da med, at Samsung har gjort et udmærket arbejde med kameraet på S2, selvom vi stadig må nøjes med de samme specs som sidste generation. Dog skal det med, at Samsung, af en eller anden årsag, har valgt at udelade blitzen bagtil i forhold til forgængeren.

Frontkameraet giver, for mig at se, lidt mere mening at tale om i testen af en tablet. Til brug af Skype og lignende er det væsentligt, at man har bare et nogenlunde godt kamera. Her er der dog heller ikke pillet særligt meget ved kvaliteten, og vi må igen tage til takke med et 2,1 MP frontkamera, som gør sit arbejde tilfredstillende.

Læs også: Nyt Samsung kamera gør mobiler endnu tyndere

Tab S2

Har den tabt format?

Har man bare en lille smule kendskab til tablets og deres udseende, så ved man også, at skærmforholdet på tavlecomputerne har en hel del at sige. Rigtig mange android-tablets kommer i et 16:9 format, da denne skærm-ratio netop skulle være ideel til nogle af tablets kernefunktioner, såsom filmvisning og videospil.

Men rigtig mange er jo ikke alle, og derfor findes der naturligvis også en del tablets uden for denne ovenstående gruppe. De andre er som ofte opbygget med et skærmforhold på 4:3, og mest kendt af dem er naturligvis Apples serie af iPad’s, som i nogens optik er blevet nærmest synonym med ordet tablet.

Men hvorfor er billedformatet interessant i denne sammenhæng? Ja, hvis du ikke har gættet det endnu, så er Samsung netop gået fra at producere Tab S-serien i et 16:9 (16:10) format til at lancere Tab S2 i et 4:3 format. Samsung har før lavet tablets i denne ratio, men det er noget nyt for Tab S.

Læs også: Detaljer om Samsung Galaxy S7 (Project Lucky) dukker op

Spørger man Samsung, så er dette gjort, for at give forbrugeren en bedre oplevelse, når de f.eks. læser og behandler dokumenter, eller som de på deres hjemmeside beskriver det: ”Galaxy Tab S2 er i formatet 4:3, som gør det muligt at se mere af indholdet på skærmen ved hvert scroll og … som er ideelt til kontoropgaver”

Spørger man andre med lidt mere kritiske øjne, så peges der på, at netop Apples succes med 4:3 formatet har ”inspireret” Samsung til at tænke i nye baner med deres Tab S-serie.

Hvorvidt man tror på den ene eller anden grund, så er kendsgerningen, at Tab S2 er i et nyt format, og om man så er til det ene eller det andet, ja det er så personligt. Jeg må dog tilstå, at jeg er fan af denne konstruktion, og for mig er 4:3 det optimale for en tablet.

Læs også: Samsung Galaxy S7 kan komme med dets eget 3D Touch

Tab S2
Tilføj op til 8 profiler
Samsung Galaxy Tab S2

Tablet = Fantastisk på farten

Tablets er generelt set nogle fantastiske teknologiske produkter, og sammenligner man deres egenskaber og udnyttelsesmuligheder med almindelige computere, så er der ikke mange ting, du går glip af ved at satse alene på en tablet. Dette gør sig især gældende på rejser, hvor en tablet fungerer som det perfekte redskab, når man ikke gider at slæbe sin computer med.

Jeg har haft flere forskellige tablets i hænderne igennem de senere år, og jeg er altid faldet tilbage til tre primære ting, som bedst beskriver mit tabletforbrug, og som derfor for mig er afgørende i bedømmelsen af den. De tre elementer er videoafspilning i f.eks. bilen eller flyveren, dokumentbehandling/læsning på farten, og endelig dens evne til at håndtere grafiktunge spil.

Jeg tog Tab S2 med om bord på en flyvning til syden. En tur med flyveren kan hurtigt føles lang, hvis man ikke har medbragt læsestof eller andet at underholde sig med. Her er det oplagt at tage sin tablet frem, og give sig i kast med alt det spændende den har at byde på. Der var med andre ord rigelig med muligheder for at teste de ovenstående kriterier for en god tablet.

Læs også: Husk din mobil og tablet – også i lufthavnen

I forhold til visningen af film, så er der ikke meget at klage over. Tab S2 giver dig en super oplevelse både på lyd-og billedsiden, og som filmafspilningsenhed, er der ikke noget at sætte en finger på.

At skrive og arbejde med dokumenter, klarer Tab S2 umådeligt godt, og det gør naturligvis heller ikke noget ondt, at du har inkluderet en gratis Office-pakke samt 100GB lagerplads med OneDrive. Det, sat sammen med Samsungs eget Book Cover, som kan købes ved siden af og som virkelig føles godt at bruge, giver totalt set en meget dynamisk og effektiv arbejdsmetode, som jeg ikke før har oplevet med andre tablets. Godt skuldret Samsung.

Sidst men ikke mindst er der dens evne til at køre tungere spil, og endnu engang fungerer det uden problemer. Som nævnt før, så har S2 en solid motor der kan håndtere lidt af hvert, og som kan levere imponerende grafik nemt og effektivt.

Det eneste, der for mig trækker ned, er dens relativt middelmådige batteri, som ikke imponerer særligt. Derudover, når der afspilles lyd på tabletten uden høretelefoner, ja så bliver man også en smule skuffet over højtalerne, der ikke lyder for prangende. Det er i hvert fald hørt bedre.

Læs også: Sony Xperia Z4 Tablet: Fjerlet sværvægter [TEST]

Samsung Galaxy Tab S2

Konklusion – Hvad er den for en størrelse?

Alt i alt får du med Galaxy Tab S2 en rigtig imponerende tablet, der i den grad kan håndtere alle de ting, som en god tablet skal kunne. For godt og vel 4000 kroner får du en kraftig og velfungerende tablet, der ikke vil skuffe dig.

Alligevel vil jeg dog ikke gå så langt at sige, at hvis du i forvejen ejer en Tab S, så vil det være en stor opgradering, for det er det ikke. Med mindre du er helt vild med dens form og størrelse, så er der ikke den store forskel.

Men netop denne udvendige opdatering med dens nye design og format vil helt klart skille vandene. Diskussionen om, hvorvidt den ene billedratio er bedre end den anden kan, til tider, komme på højder med en religionskrig, og der er fordele og ulemper ved begge formater. Jeg tror dog at Samsung har gjort en klog beslutning i at tilslutte sig feltet af 4:3 tablets, med deres toptablet.

Tab S2 er altså til dig, der vil have en af de bedste og mest transportable tablets på markedet, til en nogenlunde overkommelig pris. Men er du allerede ejer af en tablet, der har tæt på de samme specifikationer som den første Tab S, ja så tror jeg ikke denne nye udgave vil feje benene væk under dig.

Samsung Galaxy Tab S2, vi lander på en 5’er.

Fordele:

  • Fantastisk lækker skærm
  • Ultratynd
  • Elegant og flot design

Ulemper:

  • Middelmådigt batteri
  • Ikke den største indvendige opgradering
 
Mobilsiden badge fem stjerner