Jabra Cruiser – trådløs musik og samtale i din bil (produkttest)

Stream både musik, navigation og samtaler fra din telefon til din bilradio – og det hele foregår trådløst. Vi har kigget nærmere på Jabra Cruiser.

Jabra Cruiser – trådløs musik og samtale i din bil (produkttest)

Jabra Cruiser er en trådløs enhed, der samler både opkald, musik og navigation fra din mobiltelefon og skyder lyden ud via din bilradio til bilens højttalere.

Enheden benytter sig af to forskellige teknologier: Bluetooth og en fm-sender. Kort sagt kan man sige, at telefonen smider lyden hen til Cruiser via bluetooth, og herefter bliver lyden sendt videre via en fm-sender til din bilradio – og overordnet set fungerer det rigtig godt.

Jabra Cruiser nyt artikelfoto
Jabra Cruiser

Designet

Jabra Cruiser er en forholdsvis stor enhed, der måler 127 mm i længden, 62 mm i bredden og 17 mm i højden. Vægten er 85 gram.

Der er i alt syv knapper. På venstre side finder man tænd/sluk og den knap, der aktiverer fm-senderen. På højre side er der en volume-knap – her finder man i øvrigt også miniUSB-porten til opladning.

På fronten sidder der tre sølvfarvede knapper. Det er play/pause, ‘skip et nummer frem’ og ‘skip et nummer tilbage’. Den sidste knap kan man ikke umiddelbart se, men hele området over de tre sølvfarvede knapper er ét stort trykfelt. Den bruger man blandt andet til at besvare og afslutte opkald.

På bagsiden er der en ‘clips’ til at sætte Cruiser fast i solskærmen.

Problemfri parring med mobilen

Første gang man tænder Jabra Cruiser, går den automatisk i parringstilstand. Samtidig kommer en stemmemeddelelse, der siger “pairing mode”. Stemmemeddelelser kan desværre ikke fungere på dansk, men det vil formentlig ikke gøre den helt store forskel for de fleste.

Når man væger Cruiser i telefonens bluetooth-menu, bliver man højst sandsynligt bedt om et password. Her indtastes blot fire nuller (0000), og så er parringen fuldført.

Vi har testet parringen på flere forskellige telefoner, og i alle tilfælde gik det både nemt og hurtigt.

Jabra Cruiser nyt artikelfoto
Jabra Cruiser

Musik, opkald og navigation via bilradioen

Den indbyggede fm-sender i Jabra Cruiser gør det muligt at streame telefonens lyd til bilradioen. Når parringen er fuldført, trykker man blot på fm-knappen. Herefter fortæller enheden, hvilken frekvens man skal finde på radioen.

Når frekvensen er indstillet, er der hul igennem. Det betyder, at man eksempelvis kan høre stemmeguidet navigation eller musik fra telefonen via bilens højttalere – nogle mobiler tillader endda begge dele på samme tid. Modtager man et opkald under kørslen, vil lyden ligeledes blive streamet til radioen.

Man kan selv vælge, hvilken frekvens Cruiser skal benytte. Det er en absolut nødvendig funktion at kende, da lyden vil blive forstyrret, hvis en radiostation benytter en frekvens, der er forholdsvis tæt på.

Der er to muligheder for at skifte frekvens. Hold den ene af volumeknapperne nede, indtil meddelelsen “seraching” bliver nævnt. Herefter scanner Cruiser efter en ny frekvens – eksempelvis meddeles “101,3 MHz”. Radioen indstilles herefter til den oplyste frekvens.

Man kan dog også selv vælge frekvensen. Et enkelt tryk på en af volumeknapperne rykker således frekvensen 0,1 MHz op eller ned for hvert tryk.

Det kan hurtigt blive en irritation at skulle skifte frekvens hele tiden. Idéen om ‘håndfri’ forsvinder også lidt. Til gengæld er der god sandsynlighed for, at man efter noget tid formår at finde en frekvens, som fungerer alle de steder, hvor man normalt kører hen. På lange ture er det imidlertid umuligt, at man ikke skal justere frekvensen på et eller andet tidspunkt.

Lyden

Lyden i Cruiser er ganske god. Enheden formår således at sortere den værste baggrundsstøj fra. Ifølge Jabra skyldes det blandt andet, at Cruiser er udstyret med to mikrofoner, som dermed kan prioritere og filtrere den vigtigste lyd – din stemme – igennem til personen i den anden ende.

Musikkvaliteten bliver forringet lidt ved streamingen, da det sker via en fm-sender. Når det er sagt, så klarer Cruiser faktisk opgaven utrolig godt, hvis man sørger for at lægge musikken ind på computeren i en ordentlig kvalitet.

Funktionerne er ikke tilgængelige for alle

Man skal opmærksom på, at det ikke er alle telefoner, der kan benytte sig Cruiserens fulde funktionalitet.

Det er eksempelvis ikke alle, der kan skifte musiknummer via de sølvfarvede knapper på enheden. Det afhænger af, om mobilproducenten har inkluderet den såkaldte AVRCP-profil (Audio Video Remote Control Profile) i telefonens bluetooth-forbindelse. Det betyder fx, at iPhone-brugerne skal have fat i selve telefonen for at skifte nummer, og det kan både være irriterende og farligt. Et lille tip kan dog være at kigge nærmere på Opus, FluxTunes og lignende applikationer i App Store.

Er man imidlertid ejer af en kompatibel telefon, er styringen egentlig ganske god. Med lidt øvelse er det forholdsvis nemt at finde frem til de tre sølvfarvede knapper uden at fjerne øjnene fra vejen.

Det er endnu nemmere at lokalisere det store trykfelt, der besvarer/afslutter samtaler. Denne knap kan dog også benyttes til stemmestyret opkald, hvis man holder knappen inde et par sekunder. Endnu en gang kommer det an på, hvilken telefon man benytter. I dette tilfælde er iPhonen dog kompatibel.

Det er heller ikke alle, der kan få glæde af, at Cruiser fortæller navnet på den person, der ringer. Denne funktion kræver, at telefonen understøtter det såkaldte PBAP, og at personen er registreret under dine kontakter. Vi har testet Cruiser med flere forskellige mobiler, og i nogle tilfælde kan man ikke få læst navnet op, men blot nummeret på den person, der ringer.

Jabra Cruiser nyt artikelfoto
Jabra Cruiser

Andet

Der medfølger en billader i pakken med Cruiser. Under opladning kan enheden dog ikke placeres i solskærmen, som det ellers er tiltænkt, da ledningen til opladeren er i vejen for føreren, når den hænger ned fra loftet. Man kan dog stadig bruge Cruiser som FM-sender til musik fra telefonen, hvis enheden eksempelvis ligger i et rum mellem fører- og passagersædet. Håndfri tale er dog udelukket i denne situation.

Det er til gengæld en god ting, at enheden selv kommer og fortæller, når batteriet er ved at være fladt. Vi formåede at trække halvanden times musikstreaming via fm-senderen ud af Cruiser, fra den første melding om “low battery” til enheden gik død.

Bedømmelse

Jabra Cruiser er et godt produkt med nogle lækre funktioner, der virker, som de skal – men det kræver, at man har en kompatibel telefon.

Selv om man ejer en mobil, der eksempelvis ikke understøtter ‘skift nummer’ eller ‘stemmeopkald’ direkte på Cruiser-enheden, så kan det være utrolig lækkert at få streamet musik, modtagne opkald og navigation ud igennem bilradioen. Omvendt så er det ikke særlig smart, hvis man gerne vil foretage et opkald under kørslen eller skifte nummer.

Derudover kan det være svært at føre håndfri samtale på en solskinsdag. Hvis man vil benytte solskærmen, så flytter man enheden – og dermed også mikrofonen – væk fra sig selv. Det er dog intet problem, hvis man blot lytter til musik.

Ikke desto mindre har Jabra udviklet et spændende produkt med masser af gode funktioner. At brugerens telefon ikke nødvendigvis kan benytte sig af dem alle sammen, skal ikke ligge produktet til last, og vi sniger os derfor op på fem stjerner ud af seks mulige.

Hvis man ikke har en fuldt – eller næsten fuldt – kompatibel telefon, vil oplevelsen selvfølgelig ikke blive femstjernet, da produktets reelle potentiale ikke kan udnyttes.

Den vejledende udsalgspris er 799 kroner, men Jabra Cruiser kan findes til under 700 kroner på nettet.

Mere nyt i sagen

Vi følger op med den seneste udvikling om emnet. mobilsiden gik et skridt videre. 8/12/2009 fulgte redaktionen op med en artikel om Støjreducerende musikafspiller – Artiklen kan læses her. Se også seneste nyt om emnet her.