Huawei præsenterer ny foldbar Mate X2: Folder nu indad

Huawei er klar med sin nye foldbare smartphone. Mate X2, som den hedder, kommer med et nyt design, der folder indad. Og så drives den af gammel Android-software.

Huawei præsenterer ny foldbar Mate X2: Folder nu indad

I 2019 kæmpede Samsung og Huawei en brav kamp om at være den første store mobilproducent med en rigtig foldbar smartphone. Samsung overhalede Huawei indenom med en smartphone, der folder indad – mens Huawei satsede på en foldbar mobil, der folder udad.

Der er åbenlyse fordele og ulemper ved begge designs. Siden lanceringen af Mate X holdt Huawei fast i den udvendige foldbare skærm med lanceringen af Mate Xs i 2020.

Men nu ændrer Huawei strategi. Med gårsdagens lancering af Mate X2 forsøger Huawei sig nemlig med en foldbar smartphone, som folder indad – præcis som Samsung Galaxy Z Fold og Z Fold 2.

Læs også: Giver Huawei op? Salg af P- og Mate-serierne undervejs

Huawei Mate X2
Huawei Mate X2. Foto: Huawei

8,2 mm tyk i den ene side – kun 4,4 mm i den anden

Selv om det overordnede design ikke afviger voldsomt fra Samsungs seneste foldbare smartphone, har Huawei alligevel gjort noget ganske anderledes.

I stedet for en ensartet tykkelse over alt har Huawei valgt en smart og anderledes løsning. Når du folder telefonen ud og holder den på højkant, vil højre side af den foldbare telefon have en tykkelse på 8,2 millimeter. Men kigger man i venstre side, måler den kun 4,4 millimeter i tykkelsen.

Det kan virke som en spøjs ting at gøre, men der kan være mening med galskaben. Den foldbare telefon er markant nemmere at højre i sin højre hånd, hvor størstedelen af vægten ligger. Omvendt vil venstrehåndede nok ikke synes, at den er nær så rar at holde.

Og hvad så når man folder telefonen sammen? Ja, så udligner forskellene i tykkelsen på de to foldbare dele hinanden, så man ender med en ensartet tykkelse overalt. Til gengæld har den i sammenfoldet tilstand et skråt snit, hvilket ser noget utraditionelt ud.

Både når det kommer til vægt, højde og bredde på Mate X2 er der ikke mange forskelle fra forgængeren. Den store, foldbare OLED-skærm måler stadig 8 tommer ligesom i Mate Xs, men opløsningen hedder nu 2.480 x 2.200 pixels i stedet for 2.480 x 1.148 pixels. Foran på den nye Mate X2 finder man en opløsning på 2.700 x 1.160 pixels. Begge skærme understøtter P3-farveområdet.

Og så har Huawei skruet op for opdateringshastigheden, så du nu får glæde af en lidt hurtigere skærmopdatering på 90 Hz på begge skærme.

Læs også: Nu rammes Huawei hårdt – måtte forlade top 5 smartphoneproducenter

Mate X2
Huawei Mate X2. Foto: Huawei

Nyt hængseldesign

Huawei har også arbejdet på en ny type hængsel, som skulle sikre, at støv og snavs ikke kan finde vej ind til det foldbare OLED-skærmpanel.

Der skulle være anvendt både metallet zirconium og plader af karbon for at minimere vægten.

Og skulle du have hænderne fulde, er det ifølge Huawei også muligt at lukke enheden med én hånd.

Huawei Mate X2 kamera
Huawei Mate X2. Foto: Huawei

Fire Leica-bagkameraer

Som med Huaweis andre flagskibe er der masser af bagkameraer på Mate X2. Huawei har udstyret Mate X2 med fire af slagsen. Her finder du:

  • 50 megapixel 1/1,28″ RYYB-sensor, f/1,9 blænde og optisk billedstabilisering.
  • 8 megapixel RYYB-sensor med 10x periskop-linse, f/4,4-blænde og optisk billedstabilisering.
  • 12 megapixel telefoto, 3x optisk zoom, f/2,4-blænde og optisk billedstabilisering.
  • 16 megapixel ultravidvinkel og f/2,2-blænde.

Foran gemmer der sig et 16 megapixel selfiekamera med vidvinkel og en blænde på f/2,2. Med andre ord ser Huawei Mate X2 ud til at have et ganske glimrende kamerasetup.

Huawei Mate X2
Huawei Mate X2. Foto: Huawei

Kommer med gammel Android 10-software

Huawei har udstyret Mate X2 med den nyeste mekanik på markedet: Det kraftige Kirin 9000-chipset, som også er at finde i Mate 40-serien. Chipsettet drives af fire Cortex-A77-kerner og fire Cortex-A55-kerner samt en Mali-G78 MP2-grafikchip, som sikrer høj ydeevne og mulighed for at spille selv de mest krævende mobilspil.

Der er naturligvis også 5G at finde i Mate X2. Her finder du understøttelse af følgende 5G-bånd: 700 MHz (n28), 1.800 MHz (n3 og n80), 2.100 MHz (n1 og n84), 2.300 MHz (n40), 2.500 MHz (n41), 2.600 MHz (n38), 3.500 MHz (n78), 3.700 MHz (n77) og 4.700 MHz (n79). Særligt bånd n28 og n78 bruger de danske teleselskaber i stor stil i Danmark, så der bør være god 5G-dækning med Mate X2.

Mate X2 kan fås med enten 256 GB eller 512 GB lagerplads, og der gemmer sig et stort batteri på 4.500 mAh, som kan hurtigoplades.

Det lyder jo alt sammen meget godt – indtil man ser på softwaren. Huawei drives nemlig af EMUI 11.0 baseret på Android 10. Android 11 blev udgivet i sin færdige udgave i september 2020 og første preview af Android 12 er lige udkommet. Men Huawei har altså endnu ikke været i stand til at klargøre softwaren til sit nye flagskib – formentlig på grund af handelskrigen mellem USA og Kina.

Og man kunne lige såvel undre sig over, hvorfor der ikke er HarmonyOS installeret på telefonen – altså Huaweis eget styresystem, som stadig er under udvikling.

Når det kommer til softwaren, må du altså nøjes med gammel Android-software, ligesom du stadig ikke finder Googles apps og tjenester.

Huawei Mate X2 er da heller ikke lanceret uden for hjemlandet Kina endnu. Det vides ikke, om flagskibet lanceres globalt. Det er ikke utænkeligt, at Mate X2 ikke kommer officielt til Danmark. Huawei menes nemlig at producere omkring 60 % færre smartphones i 2021 end i 2020, forlyder det.

Se også: Find de bedste priser og tilbud på mobiler fra Huawei