Forbedret sikkerheds- og privatliv på vej til iPhones

Apple vil give brugerne mere gennemsigtighed og bedre kontrol over egne data på iPhones, med tre nye sikkerheds- og privatlivsfunktioner i iOS 14.

Forbedret sikkerheds- og privatliv på vej til iPhones

På Apples årlige konference WWDC forleden annoncerede Apple, at der er nye sikkerheds- og privatlivsfunktioner på vej i iOS 14. Apple har i et stykke tid haft fokus på deres arbejde med privatliv på iPhone og de bruger det da også som deres unikke salgsargument. Det kan de gøre, fordi deres forretningsmodel er baseret på salg af hardware, og de behøver derfor ikke sætte deres lid til annoncører, som for eksempel deres nærmeste rival, Google, gør.

Sidste år opgraderede Apple med iOS 13 med adskillige sikkerheds- og privatlivsfunktioner – blandt andet med mulighed for bedre at kunne kontrollere de data, der er indsamlet af apps som Facebook og Google men også med mulighed for at bruge sikkerhedstaster i Safari-browseren.

Og nu er det altså positivt, at Apple vil tilføje endnu flere sikkerheds- og privatlivsfunktioner til iOS 14 på iPhone, når den kommer til efteråret. På WWDC understregede Apple, at “privatlivets fred er en grundlæggende menneskerettighed”, da de afslørede nye iPhone-funktioner, der skal hjælpe med bedre kontrol over, hvem der kan få adgang til og dele dine data.

Læs også: 10 features i iOS 14, som Apple har hentet fra Android

Herunder er tre spændende nye ting i iOS 14

Optagelseslys, når en app bruger dit iPhone-kamera eller -mikrofon

Når en app fremover optager dig ved hjælp af din mikrofon eller kamera, vil din iPhone lyse op med en indikator i statuslinjen. Det er ikke en ny teknologi, men sker allerede på din MacBook, når dens webcam er i brug.

På det her tidspunkt hvor alle bruger videokonference-apps for at være i kontakt eller møder (for eksempel Zoom), kunne sikkerhedsfunktionen næsten ikke være kommet på et bedre tidspunkt.

Mere gennemsigtighed og kontrol over app-sporing

Vidste du, at apps sporer dig på tværs af din iPhone, selv når du ikke bruger dem? Dette vil Apple gerne hjælpe dig med at få bedre kontrol over i iOS 14. 

Derfor ændrer de App Store-politikken, så apps skal spørge, inden de sporer dig på tværs af apps og websteder, der ejes af andre virksomheder.

Resultatet er, at du i iOS 14 kan se, når apps prøver at spore dig på tværs af tjenester, og du kan så vælge mellem indstillingerne “Tillad sporing” eller “Stil app til ikke at spore.”

Funktionen vil selvfølgelig ikke stoppe al sporing, men det er et skridt i den helt rigtige retning. Du kan også bruge apps som Lockdown på din iPhone, der fortæller dig, hvordan apps sporer dig på din enhed.

App-udviklere skal nu deklarere de data, de indsamler

I iOS 14 skal appudviklere nu deklarere de data, de indsamler. På den måde kan du få mere klarhed over de oplysninger, som apps i baggrunden indsamler om dig. Det vil give dig et bedre udgangspunkt til at vælge, om du vil hente og bruge en app i første omgang samt bedre styre dens tilladelser.

I øjeblikket er denne funktion selv-deklarerende, så Apple må for nu sætte sin lid til, at udviklerne er til at stole på. Hvis nogle skulle bryde reglerne, vil Apple dog nok hurtigt fjerne appen fra sin App-Store.

Apple iOS 14
Det bliver lettere at få overblik over hvad apps har adgang til i Apple iOS 14.

Læs også: I iOS 14 og iPadOS 14 kan man vælge standard email- og browser app

Hvad er anderledes i Apples sikkerheds- og privatlivsfunktioner?

Apple går allerede forrest inden for sikkerhed og privatliv sammenlignet med Googles Android, blandt fordi de som udgangspunkt står i en bedre position – de ejer hele økosystemet af software, hardware og tjenester, og de tjener penge på at sælge hardware, ikke reklame.

Apple tager endnu et skridt op ad rangstiden med de nye funktioner i iOS 14. Brugerne er i stigende grad er opmærksomme og bekymrede for privatlivets fred og sikkerhed, og derfor vil opdateringerne formentlig kunne give dem en større tryghed. “Gennemsigtig tracking kan lyde som en oxymoron, men Apple ser ud til at være helt klar over, hvad det gør, og har indset det øgede potentiale i at tjene penge på hardware i stedet for dine data,” siger ESET-cybersecurity-specialist Jake Moore.

Når Apple fokuserer på opgraderinger i forhold til sikkerhed og privatliv, er andre tilbøjelige til at følge efter, siger Moore. “Dette er med til at give branchen en ny privatlivsbevidst tankegang.”

Læs også: iOS 14: iPhones får nu widgets på startskærmen