Google annoncerer Android 12 preview 1: Her er nyhederne

Som ventet har Google nu annonceret den næste Android-version. Se hvad der er nyt i Android 12 preview 12 og hvilke telefoner du kan downloade Android 12 til.

Google annoncerer Android 12 preview 1: Her er nyhederne

Google har torsdag aften dansk tid annonceret Android 12 – den nye udgave af Android-softwaren, som kører på mere end 2,5 milliarder aktive enheder.

Præcis som vi i går formodede, viste det sig, at Google ville annoncere Android 12 nærmest samtidig med sidste års Android 11.

Men hvad er der af nyheder i Googles første smugkig på Android 12? Hvilke enheder kan få Android 12 DP1, og hvornår udgiver Google den færdige version af Android 12? Få overblikket her.

Læs også: Android 12 skal gøre det lettere at bruge tredjeparts appbutikker

Her er de største nyheder i Android 12

Spørger man Google selv, skal de største nyheder i Android 12 findes i lang række ændringer hvad sikkerhed og privatliv angår – men det er hovedsageligt ændringer, der har betydning for udviklere af apps.

For den almindelige bruger vil der være en række visuelle ændringer i Android 12, som er det første, man formentlig vil opdage. Ændringerne inkluderer blandt andet:

Til venstre ses Android 11 og til højre Android 12. Foto: 9to5google.com.

Notifikationspanelet:
I notifikationer fra apps er de små app-ikoner i venstre blevet større, så de er nemmere at genkende. Ikonerne skifter også farve, alt efter om notifikationen er minimeret eller udvidet. Der er også kommet en dedikeret snooze-knap i hver notifikation. Hidtil har den mulighed været gemt godt væk, hvor man skulle swipe notifikationen til siden og vælge snooze-indstillingen. Den øverste del af notifikationspanelet er også gjort transparent, og der er kommet lidt luft udenom selve notifikationerne.

Store overskrifter i indstillinger:
Ligesom iOS, Samsungs OneUI og OnePlus’ OxygenOS introducerer Android 12 store overskrifter, f.eks. i applikationerne Indstillinger,

Enhedshåndbetjening:
Det er endnu ikke lykkedes nogen at aktivere funktionen endnu, men der er allerede fundet tydelige tegn i Android 12 developer preview 1 på, at Google arbejder på at implementere enhåndsbetjening. Der er også kommet små designændringer rundt omkring i indstillinger, f.eks. har flere undersektioner fået en lyseblå baggrund i stedet for hvid.

Låseskærm og musikafspiller:
På låseskærmen og i panelet for quick settings er album covers i musikafspillere blevet større. I en musiknotifikation er popupvinduet, når man klikker på ikonet til at vælge afspilningsenhed, ændret. Nu kan du nemmere forbinde til Bluetooth-lyd uden at forlade den side, du har åben.

I Android 12 kan man nemt dele sit Wi-Fi-netværk via “Deling i nærheden”-funktionen. Foto: 9to5google.com

Del Wi-Fi-netværk:
Andre nyheder i Android 12 er muligheden for at dele et Wi-Fi-netværk, man er tilsluttet, med andre enheder i nærheden via ”Deling i nærheden”-funktionen.

Mute mikrofonen i quick settings-panelet:
Sidst, men ikke mindst, er der i første preview af Android 12 mulighed for at aktivere en genvej til at mute sin mikrofon i panelet med quick-settings. Hvis man har slået sin mikrofon fra, vil man blive gjort opmærksom på, at den skal aktiveres, hvis man åbner eksempelvis kameraet.

Se også: De bedste priser tilbud og på Android-mobiler 

Hvilke telefoner kan få Android 12 preview 1?

Ligesom sidste år er det kun Googles egne Pixel-smartphones, som Google udgiver developer previews til. I år er det følgende Pixel-modeller, som du allerede nu kan installere Android 12 Developer Preview 1 på:

  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL
  • Pixel 3a
  • Pixel 3a XL
  • Pixel 4
  • Pixel 4 XL
  • Pixel 4a
  • Pixel 4a (5G)
  • Pixel 5

Det er dog lidt mere omstændigt at installere et developer preview end en traditionel softwareopdatering. Har du mod på at begive dig ud i det, kan du læse mere om fremgangsmåden her.

Vær dog opmærksom på, at der er tale om en meget tidlig udgave af Android 12, så det anbefales ikke at bruge telefonen som din primære smartphone. Fejl og uventede problemer kan hurtigt og ofte opstå.

Android 12 er klar til endelig udgivelse formentlig en gang i september. Foto: Google

Se tidsplanen for Android 12: Syv udgivelser på vej

Google har igen i år offentliggjort en komplet tidsplan for, hvornår der bliver udgivet nye previews og senere hen betaudgaver, som kan installeres på flere telefoner end kun Googles Pixel-mobiler.

Ud over dette første preview kommer preview 2 i marts og preview 3 i april. Dernæst udgiver Google første betaudgave af Android 12 i maj, anden betaudgave i juni, tredje betaudgave i juli, fjerde betaudgave i august og til sidst den endelige udgave et tidspunkt efter.

Lanceringen af den færdige udgave af Android 12 vil formentlig ske i september, men Google udelukker ikke, at den kan ske senere.

Se også: Nyheder om Android og iOS