iPhone mod Android: Sender 20x mere data til Google

En undersøgelse afslører, at der sendes 20 gange mere data fra Android-telefoner til Google, end fra iPhone til Apple. Metoden er mangelfuld, siger Google.

iPhone mod Android: Sender 20x mere data til Google

En helt ny undersøgelse afslører, at der sendes helt op til 20 gange flere informationer fra Android-telefoner til Google, end der sendes fra iPhones tilbage til Apple. En irsk forsker har netop publiceret resultatet af sammenligningen mellem de to platforme, som Google meget hurtigt har reageret på, og kalder metoden mangelfuld.

Det er ikke så overaskende, at der sendes data fra vores smartphone, men forskellen i mængden af data mellem de too platforme er overraskende. I længere tid har Apple kørt en privatlivskampagne med fængende sætninger som “hvad der sker på din iPhone, bliver på din iPhone” og “privatliv betyder noget”, og de har samtidig søsat omfattende privatlivsindstillinger i iOS 14, som blandt andre Facebook ikke er tilfredse med. Og måske er der noget om det – i hvert fald i større grad end på Android.

Læs også: Apple gør livet surt for annoncører i iOS 14

Android sender 20 gange mere data

Resultatet af undersøgelsen er, at selv efter udpakningen af en ny telefon, eller efter man har fravalgt sporing, sender både Android-telefonen og iPhonen data til Google og Apple. Dette sker inden man overhovedet har logget ind eller haft mulighed for at fravælge dataindsamling. Selv når enhederne ikke bruges og ligger standby, så forbinder de til deres server i gennemsnit hvert 4,5 minut.

Og det er ikke kun styresystemerne der sender data. Det gælder nemlig også præinstallerede apps og tjenester, som, selv inden de overhovedet har været åbnet, sender data. Det gælder Siri, Safari og iCloud på iPhone og Chrome, YouTube, Google Docs, Safetyhub, Google Messenger, enhedens ur og Google-søgefeltet på Android-telefoner.

Begge systemer sender data, men der er alligevel en forskel. Den irske forsker, Douglas Leith, konkluderer nemlig, at Android-telefonen sender langt større mængder data end iPhonen. Hvor iPhonen sender cirka 42 kilobyte ved opstart, så sender Android-telefonen cirka 1 megabyte. Når den er inaktiv, sender Android cirka 1 MB data til Google hver 12. time sammenlignet med iOS, der sender Apple omkring 52 KB i samme periode. I USA alene indsamler Android cirka 1,3 TB data hver 12. time. På samme tid indsamler iOS cirka 5,8 GB.

Læs også: Private nethandler går ofte galt – 8 gode råd

Google er uenige i undersøgelsen

Google har bestridt resultaterne og sagt, at de er baseret på defekte metoder til måling af de data, der indsamles af hvert operativsystem. Virksomheden hævdede også, at dataindsamling er en kernefunktion for enhver internetforbundet enhed.

I en erklæring skrev en talsmand fra Google:

“Vi identificerede mangler i forskerens metode til måling af datavolumen og er uenige med undersøgelsens påstande om, at en Android-enhed deler 20 gange flere data end en iPhone. Ifølge vores forskning er disse fund ikke i størrelsesorden, og vi delte vores metodologiske bekymringer med forskeren inden offentliggørelse.

Denne forskning beskriver i vid udstrækning, hvordan smartphones fungerer. Moderne biler sender regelmæssigt grundlæggende data om køretøjskomponenter, deres sikkerhedsstatus og serviceplaner til bilproducenter, og mobiltelefoner fungerer på meget lignende måder. Denne rapport beskriver disse kommunikationer, som hjælper med at sikre, at iOS- eller Android-software er opdateret, tjenester fungerer efter hensigten, og at telefonen er sikker og kører effektivt.”

Se også: Telefoner som får opdateringer i lang tid