Drenge afpresses økonomisk med intime billeder på sociale medier

Red Barnet får et stigende antal henvendelser fra især unge drenge, der bliver afpresset økonomisk. Det får børneorganisationen til at advare om tendensen.

Drenge afpresses økonomisk med intime billeder på sociale medier

Sidste sommer begyndte SletDet Rådgivningen, som Red Barnet står bag, for alvor at få henvendelser fra især drenge, der afpresses økonomisk med at få delt nøgenbilleder og -videoer online. Antallet af henvendelser er stærkt stigende, og nu modtager rådgivningen henvendelser flere gange ugentligt.

”Der er tale om virkelig alvorlige sager. Drengene ringer ofte med desperation og gråd i stemmen og har måske allerede overført tusindvis af kroner, uden afpresningen stopper af den grund. De føler, de har mistet kontrollen og er ofte helt alene med det, fordi de er så skamfulde over, hvad der er sket. De kan hverken tale med deres forældre eller venner om det,” siger Carina Ringive. der er digital trivselsrådgiver hos Red Barnet.

Læs også: TikTok kan blive forbudt i Danmark: EU truer med forbud

Advarer om bekymrende tendens

Det stigende antal henvendelser får nu Red Barnet til at advare om den bekymrende tendens.

I nogle af sagerne har drengene fået hacket deres mobiltelefon, hvorved afpresseren er kommet i besiddelse af de intime billeder og videoer. I andre tilfælde har drengene været i kontakt med en person online, og som de troede var en jævnaldrende, som de har vist sig nøgen over for. Andre drenge oplever, at billeder af dem er blevet manipuleret til et nøgenbillede.

De drenge, der kontakter rådgivningen, er typisk mellem 14 og 17 år. De bliver som regel afpresset for beløb i størrelsesordenen 2.000 til 10.000 kroner, og i flere af sagerne har afpresseren indhentet oplysninger om drengens netværk på eksempelvis Facebook og Instagram og truet med at dele intime billeder med barnets venner og familie.

Snapchat er den platform, hvor samtalen med krænkeren og selve afspresningen oftest har fundet sted. Kontakten mellem dem opstår dog også på Tinder, Omegle og Instagram, oplyser Red Barnet.

Læs også: Kahoot er mere cool blandt unge end Apple og TikTok

Opfordrer forældre til at være opmærksomme

På baggrund af det stigende antal sager opfordrer Red Barnet alle voksne omkring børn og unge til at være opmærksomme på risikoen for afpresning på de sociale medier. De bør derfor tage en snak om problemet, lyder det:

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at forebygge, at børn og unge havner i den her situation. Og ingen skal gå alene med det, hvis det sker. Det er så vigtigt, at børn og unge ved, at der er hjælp at hente, hvis de kommer ud for noget ubehageligt på nettet, og at de ikke bliver mødt med bebrejdelser og skældud,” siger Carina Ringive og tilføjer:

”Når det handler om økonomisk afpresning, hjælper det hverken at sende penge eller mere intimt materiale. Til gengæld er det vigtigt at samle beviser som for eksempel screenshots af afpresningen og oplysninger om afpresseren, inden man blokerer forbindelsen og anmelder det til politiet. Den snak kan også være vigtig at tage med sine børn.”

Red Barnet oplyser, at piger også rammes af afpresning. De bliver dog i højere grad afpresset for materiale, mens drengene bliver afpresset økonomisk.

Gode råd: Sådan håndteres økonomisk afpresning med intimt materiale

  1. Giv ikke afpresseren, hvad vedkommende efterspørger. Mange tror, at afpresningen vil stoppe, hvis bare de giver, hvad de får besked på, men oftest vil afpresseren bare kræve mere.
  2. Hold fokus på, at det ikke er barnet eller den unges skyld, at de er havnet i en situation med afpresning. Det er afpresseren, der gør noget ulovligt. Det er strafbart at true andre med at dele deres private billeder eller videoer.
  3. Anmeld afpresseren på de medier, hvor vedkommende har taget kontakt. Anmeld også materialet, hvis afpresseren har delt via fx sociale medier.
  4. Anmeld afpresningen til politiet. Gem beviser som fx screenshots af trusler, så politiet har det bedste grundlag at arbejde ud fra.
  5. For børn og unge, der har været udsat for afpresning, er det vigtigt at tale med en voksen, de kan lide, om det. Det kan være deres forældre, en lærer eller en onkel. Både børn, unge og forældre kan også kontakte SletDet Rådgivningen for at få hjælp og støtte.
  6. Det er helt almindeligt at føle sig ked af det, flov, magtesløs eller stresset i og efter en afpresningssituation. Hold øje med, hvordan barnet eller den unge har det og opsøg eventuelt hjælp.

Kilde: Red Barnet