TikTok kan blive forbudt i Danmark: EU truer med forbud

Hvis TikTok ikke snart opper sig i forhold til at få styr på, hvilket type indhold og videoer, der vises til børn, så kan et forbud blive resultatet, advarer EU.

TikTok kan blive forbudt i Danmark: EU truer med forbud

TikTok gør alt for lidt for at beskytte sine mange mindreårige brugere, lyder det i hård kritik fra EU-kommissær Thierry Breton. Han truer med et forbud i hele EU.

TikTok er pt. verdens mest populære sociale medie med ekstremt mange mindreårige brugere. Derfor er det uacceptabelt, at brugerne kan få adgang til farligt og til tider endda livstruende indhold på få sekunder via tilsyneladende sjove og harmløse funktioner, lyder det fra EU-kommissær Thierry Breton.

Se også: De bedste telefoner til sociale medier

EU advarer om sanktioner mod TikTok

Han har netop haft en samtale med chefen for Tiktok, Shou Zi Chew, hvor han advarer om vidtrækkende sanktioner, hvis TikTok ikke overholder de europæiske regler i fremtiden.

Breton udtrykte også bekymring over, at Tiktok bruger appen til at overvåge journalister og overføre personlige data til steder uden for Europa.

“Jeg har meget klart signaleret til Tiktoks administrerende direktør Shou Zi Chew, at der er behov for at intensivere indsatsen for at overholde EU-lovgivningen om databeskyttelse, ophavsret og onlineplatforme,” sagde Breton.

EU’s nye lov om digitale tjenester (DSA) gælder særligt for større platforme og træder i kraft fra den 1. september 2023. Breton understreger, at EU ikke vil tøve med at vedtage alle mulige sanktioner, hvis revisionerne ikke bliver overholdt fuldt ud.

Loven om digitale tjenester giver mulighed for at forbyde tjenester i EU i tilfælde af gentagne alvorlige overtrædelser, der bringer menneskers liv eller sikkerhed i fare.

Se også: Abonnementer til børn og unge

USA truer også med forbud

Tiktok er også truet af et forbud i USA. Næsten halvdelen af de amerikanske delstater blokerer Tiktok på statslige serviceenheder. På føderalt plan er forbuddet også allerede vedtaget ved lov.

Et generelt forbud i USA ville være særligt smertefuldt for Tiktok. Da USA stadig ikke har en generel databeskyttelseslovgivning, kan tjenester som TikTok opnå særlig store fortjenester med brugernes data, men der har været voldsom kritik af TikTok i USA af frygt for, at de sender brugerdata til Kina.