En billigere elregning med fremtidens teknologi

Alt for ofte er gadgets og teknologi med til at øge hjemmets energiforbrug, men smarte produkter og systemer er med til at vende denne udvikling - og i sidste ende give dig en billigere elregning.

En billigere elregning med fremtidens teknologi

(Annoncørbetalt indhold betalt af Velkommen)

Alt er godt på vej til at blive digitaliseret og forbundet. Vores ure er forbundet, bilerne er forbundet og selv kaffemaskinen kan nu være forbundet. Nogle gange er det smart, andre gange er det knap så smart. Men det vi skal huske på lige nu er, at denne udvikling kun lige er startet og der er masser i vente i fremtiden. Ikke mindst en billigere elregning.

Læs også: Nyheder om Internet of Things

Vi passer bedre på miljøet

“Vi skal cykle, ikke køre”, synger Liva i hendes MGP-vindende sang. Og den rammer faktisk hovedet på sømmet, for danskerne bekymrer sig i dag mere om bæredygtighed og er mere villige til at ændre deres adfærd. For langt de fleste handler det om at passe bedre på naturen og kunne aflevere Jorden i god stand til de kommende generationer. 

Ifølge en undersøgelse fra sidste år, foretaget af Landbrug og Fødevarer, bekymrer mere end halvdelen af danskerne sig om brugen af plastik, forurening, global opvarmning, regnskove der fældes og den voksende befolkning. 

Og der er mange måder at blive mere bæredygtige og miljøvenlige. Der kan købes økologisk og købes mindre nyt tøj. Man kan også investere i energirigtige hårde hvidevarer, som kan benytte sig af mere vedvarende energi. Og den klimavenlige energi er ikke længere så dyr, som man skulle tro. Den klimavenlige strøm er nær markedets laveste elpriser.

Så danskerne har den rette indstilling og vi er på rette vej. Samtidig mener danskerne også, at politikerne har et stort ansvar. Skal der sikres bæredygtig fødevareproduktion og flere elbiler på vejene, så skal politikerne på banen.

Det smarte klimavenlige hjem

Det er fornuftigt at benytte sig af klimavenlig energi, men derfor giver stadig mening at spare på forbruget. Den letteste måde at bruge mindre strøm er ved ikke at spilde den. Og det er her det smarte hjem og Internet of Things kommer ind i billedet.

Allerede nu kan de smarte forbundne produkter gøre den del meget lettere for os. Der er smarte lyspærer, termostater, varmepumper, vaskemaskiner og mange flere, som på forskellige måder kan holde forbruget nede. Smartpærer kan sættes til at slukke automatisk, termostaterne og varmepumperne slukker for varmen, når vi ikke er hjemme og skruer ned om natten. Vaskemaskinen, tørretumbleren kan sættes til at starte om natten, hvor der er et overskud af grøn energi – og dermed også billigere strøm. Det gælder også ellbilen, som med fordel kan oplades om natten. En simpel ting som smarte stikkontakter kan indstilles således, at der på planlagte tidspunkter slukkes for strømmen til produkter i standby.

Ovenstående er allerede muligt nu, men hvad kan det udvikle sig til? Fremtiden vil byde på en overflod af IoT-produkter og en langt klogere styring af disse. Her bliver 5G-netværket en vigtig spiller. 

Læs også: Sådan bygger du et smart-hjem med Google Home og Google Assistent

Smarte byer er fremtiden

Godt nok er nutidens smarte produkter rimeligt smarte, men de er ikke klogere end deres indbyggede kunstige intelligens. Det er netop en ting vi vil se blive voldsomt forbedret i fremtidens IoT, hvor maskinlæring vil bidrage til langt klogere produkter og smart-hjem, som helt automatisk lærer vores brugsmønstre og behov. De vil kort sagt kunne tilpasse sig vores liv.

Det er ikke kun vores hjem, som i fremtiden vil blive smartere – og dermed mere energivenlige. Det er også vores byer. De såkaldte “smart-byer” findes allerede enkelte steder og vil med udbredelsen af 5G blive udbredt. En smart-by sparer både tid og penge. Forestil dig en sensor, som automatisk fortæller når den offentlige skraldespand er fyldt op. Derved kan man på forhånd planlægge en rute, hvor man kun tømmer de fyldte skraldespande. Flere producenter arbejder på at udvikle avancerede kontrolcentre, hvor man kan holde øje med hele byer.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens

5G muliggør også udbredelsen af førerløse selvkørende biler, som har brug for netværkets ultrakorte latenstid. De smarte biler vil kunne analysere dine data og oprette forbindelse til andre IoT-enheder og biler. Resultatet bliver biler som snakker sammen, og det giver mindre kødannelse og færre uheld.

Denne fremtid er tættere på end man skulle tro. Men indtil da, kan du starte med at bygge dit eget smart-hjem, og på den måde opnå en billigere elregning.

Historien slutter ikke her

Der er kommet nyt til historien. Lasse Olsen valgte at gå videre med sagen. 15/5/2020 blev historien fulgt op med fortællingen om Sådan bygger du et smart-hjem med Samsung SmartThings – Du kan læse den her. Få også seneste nyt om temaet her..