Guide: Få billigt mobilt bredbånd med dit mobilabonnement

Glem alt om dit dyre bredbånd. Vi viser her, hvordan du får mobilt bredbånd i hjemmet til kun 30 kroner om måneden gennem et mobilabonnement med fri data.

Guide: Få billigt mobilt bredbånd med dit mobilabonnement

Langt de fleste danske husstande har bredbånd via antennestik, kabel-tv eller fibernet fra udbydere som YouSee, Stofa, Waoo, Hiper, Fullrate, Kviknet og lignende. Sådanne bredbåndsaløsninger koster typisk 2-300 kroner om måneden, men kan sagtens løbe op i 6-700 kroner, hvis du skal have det hurtigste af det hurtigste.

Det er mange penge – og også for mange penge, vil nogle nok mene. Heldigvis behøver det slet ikke at være så dyrt at have internet i hjemmet, for i mange husstande vil der nemlig være en lige så attraktiv løsning: mobilt bredbånd via dit eksisterende abonnement.

Når du hører om mobilt bredbånd, tænker du formentlig, at det næppe er noget for dig. Måske tænker du, at “det er alt, alt for langsomt”, og at ”man næsten ikke kan bruge noget data”. Men der vil jeg vove den påstand, at du muligvis tager fejl, for jeg har nu testet en løsning bestående af mobilt bredbånd, der er koblet på mit mobilabonnement med fri data, som slår ALT du kan få på markedet, når det kommer til prisen, og sagtens kan måle sig med mange danske husstandes eksisterende bredbåndsløsninger på op til 180 Mbit/s i download.

Hvis jeg nu nævner en pris på kun 30 kroner om måneden – er det så noget, der frister? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan få markedets måske billigste internet til hjemmet med utroligt konkurrencedygtige hastigheder.

Bredbånd
Teleselskabernes abonnementer på mobilt bredbånd tilbyder ikke meget data til prisen, så disse pakker er vi ikke interesserede i. Foto: Mobilsiden.dk

Brug data fra dit mobilabonnement til mobilt bredbånd

Jeg vil starte med at slå fast, at følgende guide er afhængig af flere faktorer, som gør, at resultatet vil være ganske forskelligt rundt omkring i landet. Det afhænger helt af, hvor du bor og hvilket teleselskab du har. Det vil jeg påpege flere gange undervejs i guiden.

Med det sagt så lad os komme til sagen. Hvad er det helt præcist, der er så specielt ved denne løsning? Først lidt baggrund: EU’s regler om netneutralitet siger, at alle skal have frit valg af udstyr, og det betyder blandt andet, at når et teleselskab sælger et mobilabonnement med fri data, så har du fri ret til at bestemme, hvilke enheder du vil anvende denne mængde data på. Du er altså ikke begrænset til at bruge abonnementets data på kun din smartphone. Du kan nemlig også bruge den i en 4G-router til at lave mobilt bredbånd i dit hjem.

Denne guide er altså rettet mod de danskere, som har et abonnement med fri data eller en stor mængde data, som gør, at det giver mening også at bruge denne mængde data som mobilt bredbånd i hjemmet. Hvis du er tidligere Plenti-kunde hos TELMORE og dermed har fri data eller har YouSees abonnement med fri data, bør du særligt læsere visere. Du har nemlig en unik mulighed for at få hurtigt og ekstremt billigt mobilt bredbånd.

Læs også: YouSee går i gang med Hybrid Bredbånd

Mange teleselskaber sælger i forvejen mobilt bredbånd, men det er ikke en særlig attraktiv løsning for de fleste danske husstande. Du får nemlig ikke særlig meget for pengene, hvis man kigger på den mængde af data, der følger med. Mange danskere har formentlig bredbånd, der koster omkring 200-300 kroner, hvor der er ubegrænset forbrug (dog under de såkaldte fair use-regler – mere om dem senere).

For 200 kroner får du hos de fleste danske teleselskaber kun omkring 125 og op til 160 GB data, når du køber mobilt bredbånd. Man skal derfor ikke streame mange film og serier eller downloade mange store softwareopdateringer til spil og enheder, før man skal til at bekymre sig om, hvor meget data man har tilbage resten af måneden.

Jeg vil derfor betragte teleselskabernes ”normale” løsninger til mobilt bredbånd som uinteressante for de fleste danske hjem, medmindre man betaler op mod 3-400 kroner om måneden, men det er altså også unødvendigt mange penge i min bog.

Læs også: Huawei og TDC opgraderer landet med lynhurtigt bredbånd

Idéen er derfor i stedet at udnytte, at du i forvejen har et mobilabonnement med fri data (læs: reelt 1.000 GB), som du kan bruge til også at levere internet til en 4G-router i hjemmet. En sådan løsning har jeg testet i et par uger, og jeg må sige, at jeg er særdeles positivt overrasket over, hvor godt et alternativ det er til det bredbånd, som jeg ellers kan få.

Jeg er tidligere kunde i Plenti og er nu blevet flyttet over til TELMORE. Det betyder, at jeg fortsat betaler 119 kroner for fri tale og fri data, hvilket er en utrolig skarp pris. Samtidig kører TELMORE på TDC’s 4G-net, som jeg personligt vurderer som det bedste i Danmark – og det samme gør Teknologisk Institut.

TELMORE SIM-kort
Foto: Mobilsiden.dk

Køb et ekstra datadelings-SIM-kort hos dit teleselskab

Hos flere danske teleselskaber, blandt andet TELMORE og YouSee, kan man tilkøbe et ekstra SIM-kort til deling af den mængde data, som man har til rådighed i sit normale mobilabonnement. Det vil altså sige, at SIM-kortet kan bruges på præcis samme måde som det SIM-kort, du modtager ved køb af normalt mobilt bredbånd. Forskellen er blot, at det, i mit tilfælde, har fri data, hvilket gør det langt mere attraktivt frem for 150-300 GB data, som mange måske har med normalt mobilt bredbånd.

Et ekstra SIM-kort koster kun 29 kroner om måneden hos TELMORE og 30 kroner om måneden hos YouSee. Hos begge teleselskaber kan du købe op til 3 datadelings-SIM-kort og dele det med familiemedlemmer – noget som TELMORE selv foreslår.

4G routere
Til venstre: Huawei B315. Til højre: Huawei B525s-23a. Foto: Mobilsiden.dk

Indkøb af din egen 4G-router

SIM-kortet modtager du med posten efter et par hverdage, men hvad skal du så med det SIM-kort? Det skal naturligvis indsættes i en 4G-router. Her bliver det måske lidt udfordrende for nogle. Du skal nemlig selv indkøbe en 4G-router, men bare rolig. Det er slet ikke så besværligt, som det lyder.

Jeg har til denne guides formål fået stillet den seneste 4G-router fra Huawei til rådighed, og denne vurderede jeg, selv inden jeg skulle teste den, som det bedste bud på en billig og god 4G-router. Der er tale om modellen B525s-23a, som kom på markedet for et lille år siden.

Vælg den rigtige 4G-router:
Netop en router som denne router er anbefalelsesværdig, fordi den understøtter downloadhastigheder på op til 300 Mbit/s, mens langt de fleste andre ”kun” understøtter op til 150 Mbit/s.

Hvis du kigger efter en anden 4G-router, så sørg endelig for at sikre dig, at den understøtter de nyeste Wi-Fi-standarder: 802.11 a/b/g/n/ac. Dermed får du både 2,4 og 5 GHz Wi-Fi-signal og de bedste betingelser for en god internetforbindelse.
Du skal også være opmærksom på, at 4G-modemmet understøtter LTE-frekvenserne 800, 1800 og 2600 MHz – det er de frekvenser, som de danske teleselskaber anvender til 4G. Hvis modemmet mangler nogle af frekvenserne, kan det betyde langt dårligere signal og hastigheder.

Huawei B525s-23a synes derfor at være et af de bedste bud på en god og billig 4G-router. Den kan lige nu købes for omkring 1.000 kroner. Det kan lyde dyrt, når man sammenholder det med et normalt mobilt bredbåndsabonnement, hvor netop denne Huawei-router følger gratis med hos de fleste teleselskaber.

Mobilt bredbånd
Du skal kun have mobilt bredbånd via dit telefonabonnement i fire måneder, før det er billigere end bredbånd til 300 kroner om måneden. Foto: Mobilsiden.dk

Og ja, det er da lidt surt at bruge 1.000 kroner på en router, men hvis du har bredbånd til eksempelvis 300 kroner om måneden, skal du kun bruge denne nye løsning i fire måneder, før den er billigere (forudsat at du i forvejen har et mobilabonnement med fri data).

Hvis man kigger på et helt års forbrug, er udgifterne til mobilt bredbånd via datadeling kun på 1.360 kroner, mens det løber op i 3.600 kroner for et bredbåndsabonnement, som man hver måned betaler 300 kroner til. Der er altså mange penge at spare på sigt, hvis man skrotter sit gamle internet hos sin internetudbyder til fordel for et mobilabonnement med fri data, som fungerer som både almindeligt telefonabonnement og abonnement til mobilt bredbånd.

4G router
Vær opmærksom på at tilslutte SIM-kortet den rigtige vej. Foto: Mobilsiden.dk

Indsæt dit SIM-kort i 4G-routeren

Jeg har muligvis fået dette til at lyde som en større videnskab, og for dette beklager jeg på forhånd. Jeg skulle dog hilse at sige fra min kære søster, at det slet ikke er så svært endda. Jeg vil betegne hende som en ganske gennemsnitlig dansker, som ikke er særlig it-kyndig. For at teste hvordan løsningen fungerer for hr. og fru Danmark, bad jeg hende prøve at bestille et ekstra datadelings-SIM-kort via hendes abonnement. Jeg lånte derfor en ældre model af en Huawei 4G-router ud til hende uden at fortælle et ord om, hvordan hun skulle komme i gang.

Her er det værd at bemærke, at du ikke modtager nogen simple instruktioner om, hvordan du kommer i gang med specifikt denne løsning. I brevet med SIM-kortet får du ingen vejledning i at anvende det i en 4G-router, da du kan bruge det i alt fra smartphones og iPads til 4G-routere og alverdens øvrige devices, der modtager SIM-kort.

I æsken til din 4G-router vil der dog følge en vejledning med om hvordan du tænder routeren, tilslutter strømforsyning og naturligvis indsætter dit SIM-kort. Disse 4G-routere er ikke nær så avancerede som den klassiske router/modem, så lad dig ikke skræmme, bare fordi du muligvis har dårlige erfaringer med tidligere internetudbyderes modemmer. Her er ikke særligt meget, du kan gøre galt.

Læs også: TDC tester 5G med hastigheder på hele 1,9 Gbit/s

Processen med at komme i gang var så simpel, at min søster klarede opgaven på under 10 minutter: det indebar at prikke SIM-kortet ud af holderen (nogle routere kræver nano-SIM, andre micro-SIM), tilslutte strøm og finde ud af, hvor SIM-kortet skal sidde og hvilken vej det skal vende. Dette lykkedes helt uden en manual, og jeg tør vove den påstand, at hvis hun kan uden nogen hjælp overhovedet, så kan de fleste danskere også.

4G router
Når LED-indikatorerne ser ud som vist på billedet, er du klar til at tilslutte dine enheder. Foto: Mobilsiden.dk

Forbind dine enheder til 4G-routeren

SIM-kortet er nu kommet i 4G-routeren, så hvordan får man så forbundet sine enheder til den? Her modtager du hverken nogen adgangskoder på e-mail eller lignende. Det er også værd at tilføje, at SIM-kortet ikke har nogen PIN-kode eller noget lignende. Det er klar til brug lige så snart det indsættes.

Både 2017-udgaven af 4G-routeren, B525s-23a, samt den ældre model, Huawei B315, er begge lynhurtige til at få hul igennem til internettet, efter SIM-kortet er indsat og den er tændt. Jeg vil tro, at der går under et minut, før den er koblet på 4G-nettet. Det går altså væsentligt hurtigere, end du er vant til med en traditionel router.

På Huaweis nyeste router kan du se et ikon med nogle pile, som lyser blåt, når den er koblet på 4G-nettet. Ved siden af kan du se en indikator for, at Wi-Fi-signalet er aktivt, og helt til højre kan du se nogle bjælker, der indikerer, hvor godt 4G-signalet er.

Huawei 4G-router
Alle de nødvendige oplysninger for at tilslutte dine enheder til 4G-routeren finder du på klistermærket i bunden af routeren. Foto: Mobilsiden.dk

Nu er vi nået til at tilslutte enheder til 4G-routeren. Her skal du blot tage et kig på det klistermærke, der sidder nede i bunden af routeren. Første linje viser teksten ”SSID” – det vil sige navnet på netværket. Den har samme navn som routeren efterfulgt af en lille håndfuld andre tal og bogstaver. Den bør være rimelig genkendelig: Eksempelvis Huawei-B525-DF75. Som nævnt før er der både et 2,4 GHz og 5 GHz Wi-Fi-signal aktivt, så det andet Wi-Fi-signal vil tilsvarende hedde Huawei-B525-5G-DF75 – altså ret simpelt.

Kodeordet til din 4G-router finder du lige nedenunder ud for ”Wi-Fi KEY”, og den er i mit tilfælde på 11 tegn/bogstaver. Det er blot denne kode, som du indtaster på din mobil, computer og hvilke andre enheder, du ellers tilslutter. Og så er du altså tilsluttet.

Fra 4G-routeren blev pakket op gik der som sagt under 10 minutter, før min ikke så it-kyndige søster var koblet på internettet hjemme hos hende selv. Det synes jeg absolut er godkendt.

Huawei routere
Foto: Mobilsiden.dk

Sådan fungerer det i dagligt brug

Èn ting er, hvor nem en 4G-router er at sætte op med eget SIM-kort. En anden ting er, hvordan routeren så er i daglig brug i forhold til bredbånd via eksempelvis telefonstik eller kabel-tv. Resultatet vil selvfølgelig afhænge af ekstremt mange faktorer, og hvorvidt man er tilfreds med resultatet, afhænger også en del af, hvor god/dårlig en internetforbindelse, man kommer fra – altså hvad sammenligningsgrundlaget er.

I mit tilfælde har jeg haft bredbånd via telefonstikket fra flere forskellige internetudbydere: Stofa, Hiper og Kvikinet, og hos ingen af udbyderne har jeg været så tilfreds. Jeg bør på papiret kunne få 98/34 Mbit/s på min adresse via telefonstik, hvilket er lidt i den lave ende, men formentlig også meget repræsentativt for, at der stadig er mange adresser i Danmark, hvor der slet ikke er godt nok bredbånd endnu.

Jeg har både døjet med, at de forskellige internetudbydere aldrig har kunnet opnå de lovede hastigheder, så jeg er typisk endt på omkring 30-50 Mbit/s i download, men jeg har også døjet med ustabilitet. Om det har været mine forskellige routere, forbindelsen eller noget tredje, der har drillet, skal jeg ikke kunne sige, men faktum er, at jeg ofte har haft udfald i korte perioder, hvilket der formentlig er mange danskere, der kender til.

Læs også: Minister: Bedre mobil- og bredbåndsdækning til danskerne

Det var derfor med spænding, at jeg tog mobilt bredbånd i brug. Efter at have brugt Huaweis gamle 4G-router i et par uger og den nyeste model i en lille uges tid kan jeg konstatere, at det i mit tilfælde er et 100 % velfungerende alternativ til traditionelt bredbånd.

Find det bedste sted til din 4G-router:
Ikke én eneste gang har jeg oplevet, at der var været nedetid eller driftsforstyrrelser på forbindelsen. Det har bare spillet lige, som det skal. Her kan ens teleselskab formentlig spille en rolle, da man kan være placeret godt eller dårligt i forhold til den nærmest forbundne mast.

Jeg vil anbefale at downloade appen OpenSignal (iOSAndroid), som kan vise på et kort, hvor de forskellige master er placeret omkring dig. Her handler det om at placere 4G-routeren det mest optimale sted, så den kan fange det stærkest mulige signal med så få forhindringer og forstyrrelser som muligt. Det optimale vil derfor være et vindue, der peger i retning mod masten. Her er det bedste råd blot at forsøge sig frem, indtil 4G-routerens indikator viser den højest mulige signalstyrke.

Hastigheder på op til 180 Mbit/s:
Det er mit indtryk, at jeg befinder mig et ret godt sted, når det kommer til TDC’s 4G-master. Jeg har i hvert fald to 4G-master inden for 600 meter, hvor jeg med flere smartphones har trukket hastigheder på 150-160 Mbit/s. Så hvordan lå hastighederne med Huaweis nyeste 4G-router på TDC’s net – i dette tilfælde – i Næstved?

Det er svært at sige helt præcist, da netværket, ligesom almindeligt bredbånd, er hårdere belastet på nogle tidspunkter end andre. Det er særligt om eftermiddagen og hen over aftenen, at hastigheden daler, men aldrig så meget, at det kan mærkes.

Jeg har i testperioden taget utallige hastighedstests på Speedtest.net på både computer og smartphones, og der tegner sig alle dage det samme billede: De højeste hastigheder nås sent om aftenen, hen over natten og den tidlige morgen, hvor der endnu ikke er så stor en belastning på netværket.

Huawei 4G router
Til venstre: Motorola Moto Z2. Til højre: Nokia 8 Sirocco. Nederst: Huawei Matebook X. Foto: Mobilsiden.dk

Den højeste hastighed, som jeg har trukket med 4G-routeren, er hele 181/49 Mbit/s med Nokia 8 Sirocco, mens Moto Z2 lå lige efter med 173/49 Mbits, og min bærbare computer toppede på 156/44 Mbit/s. Der tegner sig altså et ret klart billede på tværs af mine enheder af, hvor grænsen går med Huaweis nyeste router sammen med TDC’s 4G-netværk hjemme fra min lejlighed.

Generelt tilfredsstillende hastigheder:
Bevares, disse tophastigheder opnåede jeg klokken alt for sent om natten, hvor der nok ikke var mange andre oppe end mig, så disse hastigheder er selvfølgelig ikke retvisende. De viser bare, at mobilt bredbånd (mange steder) slet ikke er så langsomt, som man skulle gå og tro.

I dagligdagen vurderer jeg de gennemsnitlige hastigheder til at ligge på omkring 70 Mbit/s i download og 40 i upload, og dertil skal der tilføjes/fratrækkes 30 Mbit/s alt efter hvornår på dagen det er. Generelt svinger hastighederne (i tests) også meget fra det ene øjeblik til det andet, men igen. Det kan aldrig mærkes under surfing eller streaming.

Uanset om hastighederne topper eller ligger i den lave ende på 30-50 Mbit/s i download, føles forbindelsen hurtig. Alt går lynhurtigt, og faktisk mindst lige så hurtigt som med mit bredbånd, hvor jeg ofte kæmpede for at passere de 50 Mbit/s i download.

Jeg har en fornemmelse af, at der hersker en fordom om, at mobilt bredbånd ikke er velegnet til gaming på grund af forsinkelse på forbindelsen. Det skal jeg ikke kunne udtale mig om, men jeg kan i hvert fald bare konstatere, at alle mine hastighedstests konsekvent har haft en latency, som det hedder, på 18-19 millisekunder, mens det for mit bredbånd lå på 10 millisekunder. Uden at have den store indsigt i gaming vil jeg tro, at det er en lav nok forsinkelse til de flestes gamingbehov. Ret mig gerne, hvis jeg tager fejl.

Tilslut eventuelt ekstern antenne ved dårlig dækning:
Hvis du allerede ved, at dækningen er mangelfuld i dit område, og at de andre bredbåndsløsninger også er utilstrækkelige, kan du prøve at give mobilt bredbånd med datadeling et forsøg sammen med en ekstern antenne, som du kan købe til 4G-routere. Det har som sagt ikke været nødvendigt i mit tilfælde. Det er dog en lidt større videnskab at finde den rette antenne. Her bedes du søge hjælp hos producenten af din 4G-router. En sådan antenne vil forstærke signalet og potentielt gøre mobilt bredbånd til en brugbar løsning selv ved dårlig dækning.

Hastighederne vil altså være meget afhængige af, at du er godt placeret i forhold til dit teleselskabs netværk. Jeg vil anbefale at foretage nogle hastighedstests med en nyere topmodel – uanset om det er fra Apple, Samsung, Huawei, Sony, LG eller en sjette – for at få en fornemmelse af, om der er mulighed for at få en fornuftig hastighed på teleselskabets netværk i området. Prøv eventuelt at teste med andres smartphones, hvis de benytter andre teleselskaber end dig. Der kan være store forskelle teleselskaberne imellem.

Huawei 4G modem
Øverst på bagsiden kan du fjerne et dæksel, som giver adgang til tilslutning af eksterne antenner. Foto: Mobilsiden.dk

Øvrige (men vigtige) bemærkninger

Inden jeg runder denne efterhånden noget lange guide af, vil jeg berøre et par sidste ting, som er værd at vide.

Fri data = 1.000 GB?
Ligesom med normalt bredbånd vil du højst sandsynligt opleve, at du reelt kun kan bruge 1.000 GB data om måneden, inden teleselskabet sænker din hastighed. Du vil fortsat kunne bruge data via SIM-kortet, men det vil altså gå markant langsommere. Spørgsmålet er så, om du når grænsen på de 1.000 GB data om måneden. Det afhænger som sagt meget fra person til person og fra husstand til husstand.

Jeg kan blot tale ud fra mit eget eksempel, hvor jeg bor alene og har brugt 81,8 GB via den nyeste router, Huawei B525s-23a. Det er over en periode på fem dage, så efter en måneds forbrug vil jeg ende op på 491 GB, hvis jeg fortsatte i samme mønster. Det forbrug jeg har haft er dog i høj grad præget af, at jeg har foretaget et hav af speedtests hver dag på forskellige enheder, downloadet flere store softwareopdateringer til både mobiler og spillekonsol og naturligvis også streamet indhold. Selv med dette forbrug har jeg altså ikke engang brugt den halve mængde data, jeg har til rådighed ved fuld hastighed.

Se dataforbrug og indstillinger via app:
En anden ting, som jeg vil berøre, er appen Huawei HiLink, som både findes til iOS og Android. Det er en app, hvor du kan få adgang til routerens indstillinger. Alt du skal gøre er at indtaste routerens brugernavn og adgangskode (som udgangspunkt ”admin” og ”admin” – som dog skal ændres ved første login på Huaweis seneste model). Herinde kan du følge med i forbruget, se hvilke enheder der er forbundet og foretage visse indstillinger.

Huawei 4G router app
Foto: Mobilsiden.dk

Vil du have fuld adgang til de avancerede indstillinger, foregår det på URL’en http://192.168.8.1.

Tag 4G-routeren med i hele Danmark:
Et tredje aspekt, som jeg også vil fremhæve, er muligheden for at tage 4G-routeren med dig i hele Danmark. Det er ikke noget, jeg har haft brug for som sådan, men forestil dig at skulle i sommerhus hvor dækningen ikke er helt fantastisk, eller hvor der slet intet bredbånd er. Alt du skal er at pakke 4G-routeren og strømforsyningen ned i tasken, og så slutter du det bare til, hvor du har lyst til – dog kun inden for landets grænser. Straks er der dermed internet til alle. Det er en kæmpe fordel i forhold til traditionelt bredbånd, som jeg forestiller mig mange allerede har gavn af med normalt mobilt bredbånd.

Er det tilladt at bruge sit mobilabonnement til bredbånd?
En sidste ting, som jeg lige vil komme læsere i forkøbet med, er spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet er tilladt at bruge sit abonnement på denne måned. Og det korte svar er naturligvis ja. Denne løsning er ikke spor anderledes end at du smider et ekstra datadelings-SIM-kort i en iPad eller et lille USB-modem til din bærbare computer. Inde på TELMOREs hjemmeside nævner teleselskabet endda selv et modem som et eksempel på en enhed, som det ekstra SIM-kort skal bruges til.

Jeg har også ganske svært ved at se for mig, hvad der skulle være ”forbudt” ved dette. I teleselskabernes vilkår beskrives kun, at kunden skal holde sig inden for den aftalte mængde data – og hvordan kunden ellers anvender SIM-kortet, er underordnet – især efter de tidligere nævnte EU-netneutralitetsregler.

Huawei 4G router
Denne skærm møder du, når du bruger et SIM-kort i en 4G-router, som har låst med en PIN-kode. Foto: Mobilsiden.dk

Du kan endda bruge dit eksisterende SIM-kort fra din mobiltelefon og indsætte i en 4G-router, hvor den blot kræver, at du indtaster PIN-koden ved ibrugtagning af forbindelsen (se ovenstående skærmbillede). Så min opfordring herfra lyder blot: Prøv det, hvis du har et mobilabonnement og et teleselskab, der lader dig gøre det. Det er bestemt et forsøg værd.

Hvad så når internettet pludselig ikke virker?
Før eller siden vil det ske, at internettet lige pludselig ikke virker, men hvem skal man så kontakte? Der er jo ikke længere et firma, der står for både infrastrukturen og routeren. Jeg vil starte med at vurdere, om problemet ligger hos teleselskabet eller hos producenten af routeren. Et problem med routeren kan være, at den er stået af, eller måske kan du bare ikke finde ud af at betjene den korrekt? Disse problemer skal du naturligvis ikke belemre teleselskabet med, men hvis routeren skulle virke fint, og der ikke er hul igennem til nettet, så, ja bør du give dit teleselskab et kald.

Huawei 4G router
Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Bedste bredbånd du kan få til prisen

Afslutningsvis vil jeg konkluderes, at det kan være en ganske fornuftig løsning for mange at skifte fra almindeligt bredbånd til mobilt bredbånd ved brug af et ekstra SIM-kort knyttet til sit mobilabonnement med fri data. Det er ikke kun billigere – det kan også ende med at give dig højere hastigheder og bedre stabilitet end dit hidtidige bredbånd. For dem, hvor betingelserne er til det, vil jeg derfor tillade mig at kalde det markedets bedste bredbånd til prisen.

Omvendt vil der også være mange, som vil opleve, at deres nuværende bredbåndsløsning er bedre på særligt hastighed, men kan en pris på flere hundrede kroner retfærdiggøre dette, når man kan slippe for kun 30 kroner om måneden med mobilt bredbånd via sit mobilabonnement? Det synes jeg personligt ikke. Der gik derfor ikke mange dage, før jeg uden tøven opsagde mit bredbånd, så jeg er fremadrettet kørende med denne løsning.

Med denne guide håber jeg, at du er blevet inspireret til at prøve noget nyt – ja, måske noget lidt anderledes, som udnytter dit mobilabonnement til fulde. Fortæl gerne dine overvejelser om at skifte bredbånd ud med mobilt bredbånd via dit mobilabonnement. Måske har du allerede selv taget skiftet. Vi vil meget gerne høre, hvordan din oplevelse har været.

Videre om emnet

Siden redaktionen kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden fortsatte historien. 23/11/2017 bragte vi artiklen om Razer lover at rette op på udskældt kameraKlik her for den påfølgende artikel.. Læs også seneste nyt om emnet her.