IoT-enhed uden batteri vist frem: Får stor betydning i fremtiden

Oppo har fremvist en tracker, der kører på strøm fra omgivelsernes radiobølger og derfor ikke bruger batteri - det får stor betydning for vores brug af IoT-enheder.

IoT-enhed uden batteri vist frem: Får stor betydning i fremtiden

En batterifri tracker? Det er trods alt noget, der får en til lige at kigge en ekstra gang. Teknologien er reel, hvis de første demonstrationer fra smartphoneproducenten Oppo er noget at gå efter.

Det kinesiske firma afslørede en prototype af en Zero Power tracker, en slags batterifri AirTag, på Mobile World Congress 2023, som lige har fundet stedet i Barcelona.

Se også: Ny standard gør smart home nemmere

Enheden drives af radiobølger

Den drives i stedet af radiobølger. Ifølge Oppo, som sidste år offentliggjorde en hvidbog om Zero-Power-kommunikationsteknologi, vil enheder udstyret med teknologien kunne “høste omgivende radiosignaler, der udsendes fra kilder såsom tv-tårne, FM-radiotårne, mobilbasestationer og WiFi-adgangspunkter (AP’er) som energikilde”.

Når disse bølger er absorberet, vil enheden derefter kunne sende et signal tilbage til den oprindelige kilde i en proces, der kaldes backscattering.

I den nærmeste fremtid vil IoT-enheder være i stand til at høste energi direkte fra Bluetooth-, WiFi- og mobilsignaler, hvilket vil resultere i fremragende egenskaber som mindre størrelse, bedre holdbarhed og lavere omkostninger.

Se også: Fordele og ulemper ved det smarte hjem

Kan få stor betydning for IoT

En sådan teknologi kan snart indgå i den voksende verden af tingenes internet eller IoT (Internet of Things), som er et netværk af tilsluttede enheder. Og batteriløse enheder af denne art er kærkomne for mange, forklarer tech-ekspert og chefredaktør på mobilsiden.dk, Daniel Søgaard Hald.

“Det vil være en stor lettelse for mange, hvis vi ikke skal tænke over at skulle skifte batteri i de små opkoblede enheder, der kommer flere og flere af omkring os”, forklarer han.

“Som en bonus er det også godt for miljøet, hvis en teknologi som denne i fremtiden kan reducere verdens overforbrug af batterier”, tilføjer han.

Til sammenligning med Zero-Power Tag, så bruger Apples AirTags bruger batterier, der holder cirka et år og derefter skal skiftes ud.