Apples salg af iPhones falder – bliver AI redningen?

iPhone-salget er i første kvartal 2024 faldet med 10 procent i forhold til samme periode sidste år. Imens har Apple haft en rekordhøj omsætning inden for tjenester.

Apples salg af iPhones falder – bliver AI redningen?

Apple offentliggjorde torsdag regnskab for finansårets andet kvartal – det, der svarer til kalenderårets første kvartal – og afslørede et fald i den samlede omsætning som resultat af et faldende iPhone-salg. Indtjeningen oversteg dog markedets forventninger, og Apples aktier steg derfor umiddelbart efter.

Apple kan rapportere om en høj omsætning på 90,8 mia. dollar for det seneste kvartal. Det er et fald på fire procent i forhold til året forinden. Alligevel overgik Apple markedets forventninger, der lå på 90,1 mia. dollar. Det hænger blandt andet sammen med, at Apple har haft en rekordhøj omsætning inden for tjenester, som omfatter Apples forskellige softwareløsninger.

iPhone-omsætningen var i årets første tre måneder på 45,96 mia. dollar. Det er et fald på 10,5 procent i forhold til samme periode sidste år.

Faldet i iPhone-salget er ikke overraskende. Analyseinstituttet IDC kunne allerede i april afsløre, at salget af iPhones var dalet med 10 procent i første kvartal.

Se også: De bedste priser og tilbud på iPhones

Apple vil investere massivt i AI

Tim Cook har også afsløret, at Apple vil foretage “betydelige investeringer” i generativ AI i det kommende kvartal – helt lige som andre techgiganter som Amazon, Alphabet, Microsoft og Meta har meldt ud i de seneste uger.

Tim Cook nævnte gentagne gange kunstig intelligens og hævdede, at MacBook Air var den “bedste bærbare computer til AI”. AI er ellers et ord, som Apple har konsekvent har holdt sig fra at bruge.

“Vi er fortsat meget optimistiske med hensyn til vores muligheder inden for generativ AI. Vi foretager betydelige investeringer, og vi ser frem til snart at dele nogle meget spændende ting med vores kunder,” lød det fra Tim Cook under regnskabspræsentationen.

Se også: Bedste pris på brugt iPhone 15 finder du hos Swappie

Skrottet bilprojekt har kostet dyrt

Som mange andre store teknologivirksomheder har Apple i løbet af det seneste år skåret ned i flere afdelinger og afskediget et stort antal medarbejdere. I februar lukkede de et årti langt projekt om at producere en selvkørende elbil og fyrede omkring 600 medarbejdere i sidste måned efter meddelelsen.

Det anslås, at udviklingen af bilen med kodenavnet Project Titan kostede Apple ca. 10 mia. dollar. Apples arbejde med elbiler har længe været præget af uro, men den fuldstændige nedlukning af indsatsen til flere milliarder dollar overraskede både offentligheden og de Apple-medarbejdere, der arbejdede på projektet.

Da elbilprojektet blev aflyst, meddelte Apples ledere også, at de ville afsætte flere ressourcer til projekter med kunstig intelligens.

Ifølge en analyse fra Financial Times har Apple hentet AI-forskere fra andre teknologivirksomheder som Google og er i al hemmelighed ved at oprette et AI-forskningslaboratorium i Zürich i Schweiz. Apple har også udgivet AI-forskningsartikler, som kan forudsige nye funktioner i deres telefoner.

Apple har været mindre offentlig om sin satsning på generativ AI end rivaler som Microsoft og Google, men har på samme måde brugt penge på at ansætte medarbejdere og opkøbe AI-startupvirksomheder.

Apple forventes at afsløre flere af sine planer om at integrere generativ AI i smartphones den 10. juni ved WWDC-udviklerkonferencen. Og så får du vi med garanti også flere AI-nyheder at se, når Apple lancerer den endelige udgave af iOS sammen med nye iPhones til september.

Se også: EU tvinger Apple til at åbne op for iPadOS

Vision Pro skuffer

I februar lancerede Apple sit mixed reality-headset Vision Pro, og der var stor hype omkring produktet og store forventninger til det. Men Apples nye gadget i en helt ny produktkategori i et årti bidrager ikke væsentligt til Apples omsætning, fremgår det af regnskabet.

Apple står også over for adskillige juridiske slagsmål i de kommende måneder, da tilsynsmyndigheder i både USA og EU har udstedt bøder og anlagt antitrustsager.

Det amerikanske justitsministerium indgav en opsigtsvækkende antitrustsag i marts og beskyldte Apple for at have udvist “en bred, vedvarende og ulovlig adfærd” for at etablere et smartphonemonopol.

De europæiske myndigheder har også givet Apple en bøde på 13 mia. kroner for at overtræde EU’s konkurrenceregler. EU hævder, at Apple har blokeret for konkurrencen fra andre musikstreamingtjenester gennem unødvendige regler for streamingapps udgivet i App Store såsom Spotify.

Se også: Ingen vil købe Apple Vision Pro – sælger halvt så godt som forventet

Apple er alt for afhængig af iPhonens succes

Apples regnskab er et udtryk for, at it-giganten oplever øget konkurrence på det globale smartphonemarked. Særligt i Kina, hvor Huawei er vendt stærkt tilbage, oplever Apple tilbagegang i salget.

Apple har historisk været meget afhængige af et stærkt iPhone-salg i sine regnskaber, og de seneste tal viser da også tegn på, at Apple er ved at gøre sig mindre afhængig af hardware og styrker sin forretning inden for tjenester.

Apples kommende satsning inden for AI er også et udtryk for, at tjenester kommer til at spille en større rolle i fremtiden. Det bliver spændende at se, hvordan Apple kommer til at udvikle sig, efterhånden som AI begynder at gennemsyre virksomheden. Hidtil har Apple ellers nærmest undgået at nævne AI ved præsentationer, men nu går den ikke længere.