Cyberangreb på hjemmekontorer under COVID-19 har kostet milliarder

Virksomhederne er slet ikke rustet til at lade medarbejderne arbejde hjemmefra - sikkerheden er skyld i stor vækst i cyberangreb.

Cyberangreb på hjemmekontorer under COVID-19 har kostet milliarder

COVID-19 tvang millioner af mennesker til at arbejde hjemmefra, men mange virksomheder undervurderer spørgsmålet om it-sikkerhed på hjemmekontoret.

Cyberangreb på hjemmekontor har kostet 52 milliarder euro i Tyskland

Hackerangreb på folk på hjemmekontoret førte sidste år til skader på 52 milliarder euro for tyske virksomheder alene. Det oplyser Institut for den tyske økonomi (IW) på baggrund af beregninger af en undersøgelse fra den digitale sammenslutning Bitkom.

Ifølge dette har cyberkriminelle forårsaget mere skade på virksomheder i 2020 end nogensinde før – i alt 223 milliarder euro. “Hjemmekontoret er en gave til cyberkriminelle,” forklarer IW.

Se også: 5G vil booste hjemmekontor

For ringe sikkerhed i hjemmet

Det skyldes, at de fleste medarbejdere, der arbejder hjemmefra, bruger forbindelser, der ofte er lettere at angribe end dem på virksomhedens netværk. Derfor skal it-sikkerheden beskyttes særligt godt under pandemien og også fremover, da mange har fået smag for at arbejde mere hjemmefra.

“Alt for ofte var der ingen bærbare computere i virksomheden, ingen uddannelse og ingen sikkerhedskoncepter”, siger Barbara Engels, forfatter til IW-undersøgelsen. Resultatet var stjålne data, lammede netværk og afpressede virksomheder. IW-ekspert Engels antager også, at antallet af uanmeldte tilfælde er højt: Virksomheder med færre end ti ansatte er ikke med i undersøgelsen, men det er normalt dem, der har størst behov for at indhente det største efterslæb inden for it-sikkerhed.

Ikke alle skader kunne ikke kvantificeres, da de ikke direkte kunne tilskrives cyberangreb eller var indirekte forårsaget, f.eks. af manglende salg eller skade på omdømme. Engels opfordrer stærkt til, at gøre hjemmekontoret IT-sikkert over hele linjen. “Virksomhederne sparer på det forkerte sted”, advarer hun.

Se også: Nyheder om sikkerhed og hjemmekontor