Dataaftale mellem USA og EU skal beskytte brugernes privatliv

Den amerikanske præsident Joe Biden har underskrevet bekendtgørelse om beskyttelse af dataoverførsel mellem USA og EU.

Dataaftale mellem USA og EU skal beskytte brugernes privatliv

Flere måneder efter at være nået frem til en aftale tager Det Hvide Hus og den amerikanske præsident nu næste skridt for at beskytte dataoverførelser mellem USA og EU.

Præsident Biden har underskrevet en bekendtgørelse, der skal instruere regeringens implementering af EU-US Data Privacy Framework.

Se også: Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde

Kun overvågning kun nationens sikkerhed er i fare

Tiltaget handler mest om, at efterretningstjenester skal tage integritet og civile rettigheder ”i betragtning”, inden de søger efter data, og kun udføre overvågning, når der er et klart defineret behov for det i forhold til nationens sikkerhed.

Efterretningspersonale skal også opdatere sine policyer på områder som håndtering af data, hvor også kontroller skal sørge for, at det bliver gjort korrekt. Desuden kommer der til at være en kontrolproces i flere lag for EU-borgeres klager over overtrædelser mod integritet og privatliv.

Office of the Director of National Intelligence (DNI) skal undersøge mulige overtrædelser af loven ved hjælp af deres borgerrettighedsofficer, mens rigsadvokaten skal bruge en ny Data Protection Review Court til at gennemgå resultaterne af disse efterforskninger og komme med bindende afgørelser.

Se også: Mobilabonnementer med meget data

EU mente ikke USA levede op til tidligere krav

Data Privacy Framework er et svar på EU-domstolens udfald mod Privacy Shield-aftalen i 2020. Domstolen fandt, at den aftale gav USA for mange muligheder for at overvåge EU-data og ikke var samstemmende med krav om integritet i den europæiske lovgivning.

USA vægrede sig ved denne afvisning og henviste til, at den satte spørgsmålstegn ved selskabers evne til lovligt at overføre data.

EU Kommissionen skal stadig først gennemgå rammerne for aftalen for at fastslå, om de giver tilstrækkeligt med beskyttelse. Med både dette tiltag og aftaler med lande som Australien og England strammer USA ordentligt op i deres syn på international deling af data.