De største sikkerhedstrusler mod telefoner – iOS og Android

Hvilke sikkerhedstrusler er de værste, man skal forholde sig til, når man har en mobil? Her er de fire værste, som du skal være opmærksom på.

De største sikkerhedstrusler mod telefoner – iOS og Android

Uanset om du bruger iPhone eller Android, så er din telefon i risiko for at blive ramt af et cyberangreb, advarer cybersikkerhedsselskabet Bitdefender. De har præsenteret de fire største trusler mod telefoner i dag.

De største sikkerhedstrusler mod telefoner

Stalkerware

Først og fremmest har vi det, der kaldes for Stalkerware. Stalkerware er en del af den såkaldte spyware-familie, der er software, som bruges til at udspionere en bruger via deres telefon. Stalkerware kan bruges til at følge dig i den fysiske verden, læse dine beskeder og hvad du skriver og endda tænde for kamera og mikrofon, så stalkeren kan følge med i, hvad du foretager dig.

Det er populær metode blandt stalkere, som navnet indikerer, men også arbejdsgivere er blevet set bruge softwaren til at holde øje med deres ansatte.

Stalkerware bliver typisk installeret på din telefon af en, der har adgang til den, men du kan også være uheldig og downloade det over nettet som med al andet malware.

Se også: Billig virksomhedstelefoni

Phishing

Phishing er en gammel kending, når vi taler malware og noget, som langt de fleste har prøvet at blive udsat for. Det er en besked, der bliver sendt til dig, hvor du bliver bedt om hjælp, får at vide, at du har vundet en præmie eller på anden måde opfordres til at gøre noget med det samme. Det mest normale er, at du bliver bedt om give dine bankoplysninger til afsenderen eller at klikke på et bestemt link.

Phishing-angreb var engang noget, der som oftest blev sendt via mails, men i dag bliver de også udført via SMS’er. Nogle cyberkriminelle  forsøger sig endda med opkald, hvor de udgiver sig for at være fra f.eks. din bank eller kommunen, hvor de forklarer, at de sender en sms eller mail til, hvor du skal klikke på et link.

Se også: Hvilke telefoner får hurtigst opdateringer?

Offentligt tilgængelig WiFi

Det er relativt nemt for hackere at sætte et falsk WiFi op i det offentlige rum, som efterligner et legitimt WiFi. Det kan f.eks. være på en café.

Skulle du komme til at bruge det falske wifi-netværk, vil du ikke opleve nogen forandringer, men til gengæld vil vedkommende, der har narret dig, kunne følge dine handlinger på netværket. Det betyder, at de potentielt kan aflure dine bank- og private oplysninger, som derefter kan udnyttes til at stjæle dine penge eller din identitet.

Selvom et WiFi er beskyttet med kodeord betyder det ikke, at man er sikret. Er du ude i det offentlige rum, så opfordrer Bitdefender til, at man kobler sig op til nettet via mobiltelefonens forbindelse.

Er der ingen anden udvej, så du er nødt til at koble dig på et offentligt WiFi, så brug kun computeren eller den opkoblede enhed til noget, der ikke afslører private informationer. Undgå for eksempel at logge ind på netbank eller virksomhedens CMS.

Se også: Bedste telefoner til virksomheder

Falske apps

Bitdefender forklarer, at de ser et øget antal apps, der udgiver sig for at være populære apps, som i stedet installerer malware på din telefon – ofte uden at du ved det.

De imiterer som regel velkendte og troværdige apps for at få folk til at falde i fælden. Et eksempel på dette var, da Zoom blev populær at bruge, hvorfor mange downloade Zoom apps. Dog var det ikke alle, der downloadede den ægte app – mange hentede nemlig ikke app’en i deres telefons officielle butik, men i tredjepartsbutikker eller på tilfældige hjemmesider.

Bliver din telefon først inficeret, kan hackerne langt hen ad vejen gøre, hvad der passer dem: udspionere dig, bruge din mobil til at sende phishing-beskeder eller slet og ret tage fuld kontrol over din telefon. Det er dog heldigvis relativt enkelt at holde risikoen nede for denne type trussel: download kun apps fra din telefons officielle app-butik, f.eks. Google Play Butik eller Apples App Store.

Se også: Nyheder om cybersikkerhed