Ekstrem chip-mangel kan betyde udsolgte telefoner

Chipproducenter har problemer med at imødekomme efterspørgslen på chips, hvilket nu rammer flere smartphoneproducenter, som må sætte produktionen ned.

Ekstrem chip-mangel kan betyde udsolgte telefoner

Qualcomm, som er blandt verdens største chipproducenter, lider af stor mangel på chips, som blandt andet anvendes til deres Snapdragon-chipsets. Det betyder, at det ikke kan imødekomme efterspørgslen fra smartphoneproducenter, som dermed må sætte deres produktion ned. I sidste ende kan det betyde, at telefoner mangler og er udsolgte på hylderne i butikkerne.

Manglen på chips blev først et problem i bilindustrien, hvor flere producenter måtte sætte produktionen ned og endda helt stoppe produktionen. Nu breder ringene sig og smartphonebranchen rammes nu også voldsomt. Det betyder, at flere af de store producenter af mobiltelefoner mangler chipsets fra fx Qualcomm. Samtidig har smartphoneproducenterne sat produktionen op, med det formål at vinde markedsandele fra Huawei, som lider under et amerikanske pres.

Qualcomms underlevering har betyder, at en producent som Samsung har manglet chipsets til deres mid- og lowend-telefoner. Der skulle derudover også være mangel på Snapdragon 888-flagskibet, men dette melder Samsung derimod ikke noget om. En talsmand for Samsung Electronics nægtede at kommentere til Reuters.

En anonym seniorchef hos en stor leverandør til branchen fortæller dog, at de står overfor en stor mangel på en række komponenter fra Qualcomm, hvilket betyder en lavere produktion i 2021.

Læs også: Apple overhaler Samsung: Solgte flest smartphones i 4. kvartal 2020

En ekstrem mangel på chips

Vicepræsident for Xiaomi, Lu Weibing, har tidligere udtalt, at der ikke er mangel på chips, men en “ekstrem stor mangel”, skrev han på Weibo. Der har været en generel stigning i efterspørgslen på forbrugerelektronik, hvilket har ført til en global chip-mangel. Manglen har indtil nu stort set været centreret om chips, der er fremstillet ved hjælp af ældre teknologi, snarere end de nyere avancerede processorer til smartphones fra Qualcomm.

“Vi har stadig vores efterspørgsel dybest set højere end udbuddet,” fortalte Qualcomms kommende administrerende direktør Cristiano Amon investorer under selskabets årsmøde i onsdags.

Og med en voksende mangel på chips, så køber producenterne i panik, hvilket skaber endnu større mangel – og det øger dermed omkostningerne på selv de billigste komponenter. Specielt de mindre producenter bliver hårdest ramt, da de ikke ligger inde med samme lager af chips som de store producenter. Men de mere avancerede chipsets kan også blive ramt. Qualcomms flagskibsapplikationsprocessor, Snapdragon 888, anvender vigtige komponenter fra Samsungs chipfremstillingsafdeling og anvender blandt andet en ny 5-nanonmeter-fremstillingsproces, som er ekstremt svær at opskalere hurtigt. En Samsung-fabrik i Texas, der fremstiller Qualcomms telefonmodemmer, blev også tvunget til at standse operationer i sidste måned på grund af strømmangel forårsaget af vinterstorme, selvom det er uklart, om virkningerne af dette produktionsstop har sivet ned til smartphoneproducenter.

Det betyder altså, at producenter pauser projekter eller dropper dem, og sætter produktionen på telefoner ned. Og dette kan i sidste ende betyde, at din næste telefon bliver meget sværere at skaffe, fordi der er mangel på chipsets.

Læs også: Vild grafik på vej: Samsungs næste flagskib får AMD-grafikchip

Sagen videre

Fortællingen slutter ikke her. Lasse Olsen gik videre med historien. 11/3/2021 rettede vi nyt fokus på sagen med en artikel der drejer sig om Xiaomi lancerer Mi 10S med lyd i topklasse – Klik her. Tjek også seneste nyt om temaet her.