EU fortsætter kampen for USB-C standard

Der er en europæisk standard for opladningsstik på vej, hvis det godkendes i Europa Parlamentet. Og det rammer specielt Apple og deres Lightning-stik.

EU fortsætter kampen for USB-C standard

En komite af medlemmer af Europa Parlamentet støtter et forslag, der skal tvinge mobilproducenter til at give brugerne mulighed for at lade op med USB-C. Det er noget af en mavepuster for Apple, der er den eneste store mobilproducent på det globale marked, der bruger en anden løsning.

En fælles standard for opladningsstik

Europa Parlamentets Internal Market and Consumer Protection Committee stemte for forslaget om lovgivning om en fælles standard for opladere. Lovgivningen skal også gælde for elektroniske enheder i andre mindre og mellemstore formater, herunder tablets, digitalkameraer, høretelefoner, transportable højtalere og håndholdte spilkonsoller. Den gælder derimod ikke for smartwatches, sundhedstrackere og andre elektroniske enheder, der vurderes at være for små for at kunne have en USB-C-port.

Forslaget blev fremlagt af EU Kommissionen i 2021 og skal kun fremlægges til godkendelse for hele Europa Parlamentet, inden den endelige lovgivning formuleres. De færdige bestemmelser skal derefter gennem alle tre lovgivende organer i EU, blandt andet det Europæiske Råd, inden de kan træde i kraft.

Læs også: EU afviser Apples påstande om at USB-C-krav hæmmer innovation

Mærkning for opladningstype

Udover den fælles standard inden for opladere, påpegede komitéen, at den også vil “se klare oplysninger og mærkning på nye apparater om opladningsmuligheder” samt en strategi for at komme frem til en standard for trådløs opladning.

EU Kommissionen har arbejdet for en fælles standard for opladning siden 2009 som en del i en lang kamp for at mindske elektronisk skrot.

Selvom de største af smartphoneproducenterne i dag har USB-C-porte i sine enheder, er Apple en betydningsfuld undtagelse med deres Lightning-stik.

Se også: Nyheder om iPhones