EU tvinger Microsoft til at adskille Teams og Office

Microsoft kritiseres af konkurrenter for at kæde Teams sammen med Office. En stor EU-bøde kan være på vej, og derfor adskiller Microsoft nu to de to tjenester globalt.

EU tvinger Microsoft til at adskille Teams og Office

Microsoft oplyser, at it-giganten vil begynde at sælge sin chat- og videoapp Teams og den populære Office-pakke hver for sig globalt. Det sker seks måneder efter, at de to produkter blev adskilt i Europa i et forsøg på at afværge en mulig bøde af EU for anklager om, at selskabet misbruger sin dominerende position på markedet.

Se også: EU: Apple, Google og Meta overholder ikke ny EU-lov

Microsoft har opnået uretfærdig fordel

Europa-Kommissionen har undersøgt Microsofts sammenkædning af Office og Teams, siden konkurrenten Slack, der ejes af softwarekæmpen Salesforce, klagede over Microsofts praksis tilbage i 2020.

Teams blev tilføjet gratis til Office 365-abonnementsløsningen tilbage i 2017 og erstattede efterfølgende Skype for Business. Under coronapandemien blev særligt Microsoft Teams vældig populært, fordi softwaren gjorde det muligt at gennemføre virtuel fjernundervisning og afvikle online videomøder i virksomheder.

Ifølge Microsofts konkurrenter gav det dog Microsoft en uretfærdig fordel kæde de to produkter sammen.

“For at sikre klarhed for vores kunder udvider vi de skridt, som vi tog sidste år for at adskille Teams fra M365 og O365 i EØS, til kunder globalt. Dermed imødekommer vi også feedback fra Europa-Kommissionen ved at give multinationale virksomheder mere fleksibilitet, når de ønsker at standardisere deres indkøb på tværs af geografi,” siger en Microsoft-talsmand.

Sagt på en anden måde: Hvis ikke Microsoft havde adskilt de to produkter, ville EU højst sandsynligt udstede en klækkelig bøde. For nylig fik Apple en bøde på 13 milliarder kroner af EU.

Se også: Microsoft: Google har konkurrencefordel inden for generativ AI

Gentagelse af Internet Explorer-sag fra 1998?

Tilbage i 1998 sagsøgte det amerikanske justitsministerium Microsoft for at bruge sin dominans på Windows-platformen til at kvæle konkurrencen fra andre webbrowsere end Internet Explorer. Microsoft gav dog efter og løsnede kontrollen med, hvilken software computerproducenter kunne forudinstallere på deres produkter.

Ændringen fik konkurrerende internetbrowsere til at stige i popularitet, og i dag er Chrome den overlegne webbrowser. Microsofts adskillelse af Teams fra Office forventes ikke at have en lige så dramatisk effekt. Indtil videre har Microsofts platforme haft et stort set uændret antal brugere siden adskillelsen i EU.

Det skyldes, at Teams og Office i høj grad sælges som softwareprodukter til virksomheder, og at Teams allerede er integreret i mange virksomheders arbejdsgange.

Se også: Microsoft overhalede Apple som verdens mest værdifulde selskab

EU-bøde er angiveligt på vej

Microsofts adskillelse af de to populære softwareløsninger er måske ikke nok til at afværge anklager fra EU om misbrug af sin dominerende position. Det forventes, at Microsoft i de kommende måneder vil blive anklaget af EU, da virksomheden kritiseres af konkurrenter for at have høje gebyrer og for at have manglende kompatibilitet med andre tjenester, siger kilder til Reuters.

Microsoft har indtil videre fået bøder af EU’s konkurrencemyndigheder for i alt 2,2 milliarder euro i løbet af det seneste årti for at bundle to eller flere produkter sammen.

I denne sag risikerer Microsoft en bøde på helt op til 10 procent af den globale årlige omsætning, hvis de findes skyldige i overtrædelser af konkurrencereglerne.

Se også: EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens