EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens

Den længe ventede lov om kunstig intelligens - også kaldet AI Act - er blevet vedtaget i EU. Den træder i kraft næste år og gør virksomheder ansvarlige for AI-teknologier.

EU vedtager verdens første lov om kunstig intelligens

Onsdag rykkede Europa rykkede tættere på at vedtage verdens første regler for kunstig intelligens, da EU godkendte en foreløbig aftale for AI-teknologien, der lynhurtigt breder sig på tværs af industrier og i europæeres hverdag.

Der er tale om EU’s lovgivning for kunstig intelligens (også kaldet AI Act), som har været tre år undervejs. Lovgivningen er ved at være på plads lige på et tidspunkt, hvor generative AI-løsninger blomstrer frem og bliver stadig mere populære. Der er blandt andet ChatGPT fra OpenAI, som Microsoft også finansierer, samt Gemini fra Google.

Den stigende brug af AI-tjenesterne og deres påvirkning af samfundet giver dog også grobund for bekymringer – særligt i relation til misinformation og falske nyheder.

Læs også: AI reducerer storbanks manuelle arbejde med næsten 90 %

Verdens første lov for AI

Lovgivningen vil regulere alt fra generelle og vidtrækkende AI-modeller til AI-systemer med høj risiko, som skal overholde specifikke gennemsigtighedsforpligtelser og EU’s love om ophavsret.

AI-loven begrænser regeringers brug af biometrisk overvågning i realtid i det offentlige rum til forebyggelse af trusler såsom terrorangreb og eftersøgninger af personer, der er mistænkt for alvorlige forbrydelser.

“Jeg glæder mig over den overvældende støtte fra Europa-Parlamentet til EU AI Act – verdens første omfattende, bindende ramme for troværdig kunstig intelligens. Europa er nu en global standardsætter inden for troværdig AI,” siger EU’s industrichef Thierry Breton.

I alt stemte 523 EU-lovgivere for aftalen, mens 46 var imod. 49 undlod at stemme.

EU-landene skal formelt godkende aftalen i maj, og lovgivningen forventes at træde i kraft i begyndelsen af næste år og gælde fra 2026, selvom nogle af bestemmelserne vil træde i kraft tidligere. Lovgivningen er blevet en realitet, efter Europa-Parlamentet og EU-landene indgik en foreløbig aftale i december efter næsten 40 timers forhandlinger.

Læs også: Tilliden til AI-selskaberne falder som aldrig før

Risiko for milliardbøder giver blandet modtagelse

Når den nye AI-lov træder i kraft, risikerer virksomheder bøder på mellem 7,5 millioner euro eller 1,5 procent af omsætningen og 35 millioner euro eller 7 procent af den globale omsætning alt efter type af overtrædelse.

Det har fået lobbyistgruppen BusinessEurope til at udtrykke bekymring for, hvordan reglerne vil blive implementeret.

“Behovet for omfattende sekundær lovgivning og retningslinjer rejser betydelige spørgsmål om retssikkerheden og lovens fortolkning i praksis, hvilket er afgørende for investeringsbeslutninger,” siger Markus J. Beyrer, der er generaldirektør i BusinessEurope, til Reuters.

Det er dog ikke alle, der udtrykker bekymring. En talsmand for Amazon, som er begyndt at udrulle en ny AI-assistent, hilste afstemningen velkommen:

“Vi er forpligtede til at samarbejde med EU og industrien for at støtte en sikker og ansvarlig udvikling af AI-teknologi,” lyder det.

Omvendt advarer Meta Platforms, der står bag Facebook, Instagram, WhatsApp, Threads og andre tjenester, mod tiltag, der kan bremse it-giganternes innovation:

“Det er afgørende, at vi ikke mister AI’s enorme potentiale for at fremme europæisk innovation og muliggøre konkurrence af syne, og her er åbenhed nøglen,” siger Marco Pancini, der er Metas chef for EU-anliggender.

Læs også: Apple kommer med banebrydende AI-nyheder i år