EU’s nye satellitnetværk IRIS² tæt på endelig godkendelse

EU's medlemsråd har givet endeligt grønt lys til lanceringen af en satellitbaseret kommunikationstjeneste, der skal beskytte Europa.

EU’s nye satellitnetværk IRIS² tæt på endelig godkendelse

Det Europæiske Råd forklarer i en skrivelse, at det godkender udrulningen af projektet IRIS2 (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), der skal stå klar senest i 2027.

IRIS2 er en satellitkonstellation, der skal levere sikre kommunikationstjenester med lav latenstid, og som har et budget på 6 milliarder euro. EU vil bidrage med 2,4 milliarder euro, men de sidste 3,6 milliarder euro skal finansieres af den private sektor.

“IRISS vil snart slutte sig til sine modstykker Galileo og Kopernikus og supplere dem ved at levere suveræne, sikre, robuste og omkostningseffektive sømløse kommunikationstjenester med de første tjenester i 2024 og fuld operationel kapacitet i 2027”, hedder det i en erklæring fra Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Forsvarsindustri og Rummet (DEFIS).

Se også: Hvordan fungerer internet med Starlinks satellitsystem?

Satellitsystemet skal gøre EU mere sikkert

Målet er, at systemet skal dække EU og andre områder, der anses for at være af strategisk interesse, herunder Arktis og dele af Afrika, uden at være afhængig af udenlandske leverandører som Kina og Rusland.

Satellitsystemet skal bruges til blandt andet at beskytte kritisk infrastruktur, til overvågning, til støtte til “eksterne aktioner” og krisestyring inden for EU. Programmets hovedformål er at give offentlige tjenester sikker adgang til internettet i krisesituationer, for eksempel ved cyberangreb og naturkatastrofer, der skader jordbaseret internetadgang.

Systemet vil anvende kvantekryptografi til at overføre data. Kvantekryptografi beskrives som en metode til sikre og overføre data “på en måde, der ikke kan hackes”.

Planen for satellitkommunikationsprojektet er udarbejdet af Europa-Kommissionen og er allerede blevet godkendt af Europa-Parlamentet.

Se også: 5G modem giver satellitbaseret internet i hele verden

Systemet offentliggjort inden Ruslands invasion

Planerne om et sådant satellitbaseret system blev først offentliggjort i februar 2022 før Ruslands invasion af Ukraine.

I tiden efter har satellitinternet vist sig at være nyttigt, da Rusland kort efter krigens begyndelse blokerede for Ukraines jordbaserede internetforbindelse.