FBI overvejede brug af berygtet Pegasus-spyware

FBI var langt fremme i overvejelserne om brug af Pegasus-spywaren, der også blev brugt i forbindelse med mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi.

FBI overvejede brug af berygtet Pegasus-spyware

Federal Bureau of Investigation – nok bedre kendt bare som FBI – skulle angiveligt have overvejet at bruge den meget berygtede og omtalte spyware Pegasus og det så sent som i starten af 2021.

Den israelske spyware skulle bruges kriminalefterforskninger, rapporterer New York Times og embedsmænd fra bureauet var i en “fremskreden” fase i implementeringen af softwaren, viser dokumenter.

Se også: IT-sikkerhed er vigtigere end nogensinde

Ville bruge Pegasus til efterforskning

Disse dokumenter afslører også, at FBI havde udviklet retningslinjer for føderale anklagere, der beskriver, hvordan brugen af Pegasus skal offentliggøres under retssager.

På baggrund af dokumenterne er det uklart, om FBI havde overvejet at bruge spionageprogrammet mod amerikanske borgere. Tidligere i år fandt The Times ud af, at agenturet havde testet Phantom, en version af Pegasus, der kan målrettes mod telefoner med amerikanske numre.

I løbet af juli 2021 besluttede FBI dog at skrotte brugen af Pegasus i kriminalefterforskninger, stort set samme tidspunkt, som Washington Post offentliggjorde en undersøgelse, der hævdede, at softwaren var blevet brugt til at kompromittere telefonerne hos to kvinder tæt på den myrdede saudiske journalist Jamal Khashoggi.

Se også: Telefoner med bedst brugerflade

NSO Group blacklistet i USA

Et par måneder senere satte USA NSO Group, det israelske selskab bag softwaren, på handelsministeriets liste over selskaber, der forhindrer amerikanske virksomheder i at drive forretning med firmaet. På trods af beslutningen om ikke at bruge Pegasus har FBI oplyst, at det fortsat er åbent for at bruge spionsoftware i fremtiden.

“Bare fordi FBI i sidste ende besluttede ikke at anvende værktøjet til støtte for kriminalefterforskninger, betyder det ikke, at det ikke ville teste, evaluere og potentielt anvende andre lignende værktøjer til at få adgang til krypteret kommunikation, der anvendes af kriminelle”, hedder det i en juridisk briefing, som FBI indgav i sidste måned.

Pegasus er beskrevet som det mest sofistikerede hackerværktøj nogensinde, helt på højde med nationalstatslige spionageværktøjer.